Annonce
Aabenraa

Sønderjysk folketingskandidat vil have de store elever tilbage i skole: Om nødvendigt i weekenden

- Det burde prioriteres højt at få de ældste elever i skole - også inden andre dele af samfundet, siger Philip Tietje, lokal Venstre-politiker. Arkivfoto
Alle muligheder bør tages i brug for at få de store elever tilbage i skolen - også undervisning i weekenden, mener byrådspolitiker og folketingskandidat Philip Tietje (V). På Christiansborg følger vi situationen tæt, siger udvalgsformand Anders Kronborg (Soc.dem.).
Annonce

AABENRAA: - Skolerne må tage weekenderne i brug, hvis det er nødvendigt, for det er en helt uholdbar situation, hvis eleverne i grundskolens 6.-10. klasse ikke kan komme tilbage i skolen inden sommerferien. Selv med de restriktioner, der gælder nu, kan meget lade sig gøre, hvis man tænker kreativt. Derfor må regeringen tage fat i organisationerne, så de kan finde en løsning sammen.

Det siger Philip Tietje, der er medlem af byrådet i Aabenraa for Venstre og partiets folketingskandidat i Tønder-kredsen. Og så er han også folkeskolelærer for de ældste elever i udskolingen:

- Hjemmeundervisning virker kun for elever, som i forvejen klarer sig godt. Taberne i det bliver de svage og socialt udsatte elever. De har brug for at møde en lærer. Og de store elever har også brug for at møde hinanden, siger Tietje, der understreger, at han i dette spørgsmål udtaler sig personligt og ikke på vegne af byrådsgruppen.

- Opgaven er vigtig. Det burde prioriteres højt at få de ældste elever i skole - også inden andre dele af samfundet, siger politikeren, der også påpeger, at det hele naturligvis skal kunne blåstemples af sundhedsmyndighederne, så smittetrykket ikke øges.

Genåbning af skoler

Regeringen har fra 15. april tilladt genåbning af grundskolerne fra 0.-5. klasse. Imens skal elever i 6.-10. klasse fortsat have online nødundervisning hjemme. Det gælder foreløbig til og med 10. maj, og det har stået på siden den store nedlukning af samfundet 16. marts.

I de seneste dage har Kommunernes Landsforening, Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen talt for, at man skal lade de store elever blive hjemme resten af skoleåret. Begrundelsen er, at skolerne mangler plads og lærerkræfter til at løfte opgaven med de krav, der nu er fra sundhedsmyndighederne.

Ved genåbningen skal skolerne følge en række retningslinjer, blandt andet disse:

Undervisningen skal så vidt muligt foregå udendørs.

Hvis eleverne er indendørs, skal de sidde ved borde med to meter i mellem. Det betyder, at klasser de fleste steder deles op i to-tre grupper, som dermed lægger beslag på flere lokaler og flere undervisere.

Eleverne skal blive i det samme undervisningslokale hele dagen.

Annonce

Skole i weekenden

Philip Tietje erkender, at det kan være svært for skolerne at rumme alle eleverne:

- Men man kan tænke kreativt. Man kan tage alternative lokaler i brug - idrætshaller, telte og medborgerhuse. Og hvis man ikke har fornuftige lokaler, kan man udvide skoledagen og lade eleverne gå i skole på skift. I yderste konsekvens kan man også undervise i weekenden, siger Tietje.

Han minder om, at man ikke i hele landet har de samme udfordringer som i storbyerne, hvor skolerne mangler plads og ikke har alternative lokaler:

- Det skal ikke gå ud over alle skoler i hele landet. I en kommune som Aabenraa vil det kunne lade sig gøre i langt de fleste skoler. Byer, som har en skole her, har typisk også et forsamlingshus, hvor man kan have en klasse, måske på skift.

Den indvending, at skolernes lærerkræfter er sluppet op, fordi 0.-5.-klasser nu skal deles op i mindre grupper, mener Philip Tietje heller ikke skal stå i vejen.

- Nu bruges der jo også i stort omfang ressourcer på hjemmeundervisning. Det kan konverteres til rigtig undervisning og dække behovet i et vist omfang, siger politikeren, som mener, at man skal prioritere højt at få de ældste elever ind i skolerne - også selv om det måske kun kan blive to dage om ugen - eller med korte skoledage for både store og små.

Annonce

Skal lige trække vejret

På Christiansborg er formanden for børne- og undervisningsudvalget, Anders Kronborg (Soc.dem.), enig i, at det i længden ikke er godt for de store elever at skulle være hjemme.

- Derfor følger vi det tæt, og vi drøfter det med hinanden i Folketinget, også på partilederniveau. Vi kan bare ikke gøre noget, der ikke følger sundhedsanbefalingerne. I forhold til genåbningen var det vigtigst at få de små elever af sted først, og det er kun lige sket. Så vi skal lige trække vejret, inden det næste skridt, siger Anders Kronborg, som har stor ros til både lærere, pædagoger, forældre og børn for den omstillingsparathed, de udviser her i første fase af genåbningen.

Han mener også det er positivt, at lokale politikere som Philip Tietje er med til at sende signaler til Christiansborg, ligesom han har noteret sig, at nogle kommuner har bedre rammer end andre til at rumme flere elever:

- Det er jo helt oplagt, hvis de selv kan finde muligheder, men vi skal som sagt lige afvente, inden vi går videre med genåbningen.

- Vi skal lige trække vejret, inden det næste skridt, siger Anders Kronborg (Soc.dem.), formand for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg. Arkivfoto
Philip Tietje reagerede i første omgang på Facebook på en udtalelse i JydskeVestkysten fra formanden i Sønderborg Lærerkreds, Nanna Stryhn-Johnsen. Hun talte for at lade de ældste elever blive hjemme skoleåret ud. Skærmfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce