Annonce
Aabenraa

Sønderjysk idé gøres til lov

Folketingsmedlem og tidligere minister Eva Kjer Hansen (V) har sammen med Liberal Alliances Henrik Dahl været med til at ændre lovgivningen på sygedagpengeområdet. Det betyder, at en forsøgsordning i Aabenraa Kommune - som arbejdsmarkedsudvalget har presset på for - gøres til lov. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
I Aabenraa Kommune mener man ikke, der skal bruges penge på unødvendige lægeerklæringer på sygedagpengeområdet. Det mener man heller ikke på Christiansborg, hvor Aabenraa-forsøg bliver til lov.

Aabenraa: Hidtil har det været et krav, at kommunerne altid skal indhente en lægeerklæring inden den første opfølgningssamtale i sygedagpengesager, uanset hvor åbenlyst det er, at erklæringen er unødvendig. Det får formentlig med et nyt lovforslag nu en ende.

- Det ændrer på noget værre bureaukratibøvl, som Aabenraa Kommune og nærmere bestemt medarbejderne på sygedagpengeområdet oprindeligt gjorde Henrik Dahl og jeg opmærksom på, siger Eva Kjer Hansen (V), der sammen med sin folketingskollega Henrik Dahl (LA) har turneret rundt i Syd- og Sønderjylland for at finde eksempler på meningsløst bureaukrati.

- Medarbejderne gav os et bud på - med et meget konservativt skøn - at Aabenraa Kommune bare på det ene område ville kunne spare én million kroner, forklarer Eva Kjer Hansen.

- Nu bliver det op til kommunen at vurdere, om der er behov for at indhente en lægeerklæring, understreger den tidligere minister om lovforslaget, der på Christiansborg har klaret sig igennem førstebehandlingen, hvorefter en endelig vedtagelse plejer at være en formssag.

Annonce

Glæde på rådhuset

I Aabenraa Kommune har man i arbejdsmarkedsudvalget brugt den kommunale udfordringsret til forsøgsvis at bruge en praksis, hvor man ikke pr. automatik indhenter en lægeerklæring.

- Vi mente, det var et uhensigtsmæssigt, bureaukratisk proceskrav. Helt konkret betyder det, at vi i nogle tilfælde ikke indhenter en lægeerklæring, hvis den ikke tjener et formål, siger Søren Lorenzen, der er stabs- og arbejdsmarkedsdirektør.

Han kan ikke umiddelbart bekræfte, at der er mindst én million kroner sparet til lægeerklæringer, men han medgiver, der ligger en besparelse på indhentning af lægeerklæringer, og at sagsbehandlingen bliver hurtigere.

Det er nyt for Søren Lorenzen, at Eva Kjer Hansen og Henrik Dahl med deres viden fra Aabenraa er tæt på at have fået gjort kommunens midlertidige praksis til lov.

- Men hvis det her udmønter sig i et lovforslag, som bliver vedtaget, så er det en fantastisk situation, synes Søren Lorenzen.

Lovforslaget tredjebehandles fredag den 20. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce