Annonce
Aabenraa

Sønderjysk idé gøres til lov

Folketingsmedlem og tidligere minister Eva Kjer Hansen (V) har sammen med Liberal Alliances Henrik Dahl været med til at ændre lovgivningen på sygedagpengeområdet. Det betyder, at en forsøgsordning i Aabenraa Kommune - som arbejdsmarkedsudvalget har presset på for - gøres til lov. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
I Aabenraa Kommune mener man ikke, der skal bruges penge på unødvendige lægeerklæringer på sygedagpengeområdet. Det mener man heller ikke på Christiansborg, hvor Aabenraa-forsøg bliver til lov.

Aabenraa: Hidtil har det været et krav, at kommunerne altid skal indhente en lægeerklæring inden den første opfølgningssamtale i sygedagpengesager, uanset hvor åbenlyst det er, at erklæringen er unødvendig. Det får formentlig med et nyt lovforslag nu en ende.

- Det ændrer på noget værre bureaukratibøvl, som Aabenraa Kommune og nærmere bestemt medarbejderne på sygedagpengeområdet oprindeligt gjorde Henrik Dahl og jeg opmærksom på, siger Eva Kjer Hansen (V), der sammen med sin folketingskollega Henrik Dahl (LA) har turneret rundt i Syd- og Sønderjylland for at finde eksempler på meningsløst bureaukrati.

- Medarbejderne gav os et bud på - med et meget konservativt skøn - at Aabenraa Kommune bare på det ene område ville kunne spare én million kroner, forklarer Eva Kjer Hansen.

- Nu bliver det op til kommunen at vurdere, om der er behov for at indhente en lægeerklæring, understreger den tidligere minister om lovforslaget, der på Christiansborg har klaret sig igennem førstebehandlingen, hvorefter en endelig vedtagelse plejer at være en formssag.

Annonce

Glæde på rådhuset

I Aabenraa Kommune har man i arbejdsmarkedsudvalget brugt den kommunale udfordringsret til forsøgsvis at bruge en praksis, hvor man ikke pr. automatik indhenter en lægeerklæring.

- Vi mente, det var et uhensigtsmæssigt, bureaukratisk proceskrav. Helt konkret betyder det, at vi i nogle tilfælde ikke indhenter en lægeerklæring, hvis den ikke tjener et formål, siger Søren Lorenzen, der er stabs- og arbejdsmarkedsdirektør.

Han kan ikke umiddelbart bekræfte, at der er mindst én million kroner sparet til lægeerklæringer, men han medgiver, der ligger en besparelse på indhentning af lægeerklæringer, og at sagsbehandlingen bliver hurtigere.

Det er nyt for Søren Lorenzen, at Eva Kjer Hansen og Henrik Dahl med deres viden fra Aabenraa er tæt på at have fået gjort kommunens midlertidige praksis til lov.

- Men hvis det her udmønter sig i et lovforslag, som bliver vedtaget, så er det en fantastisk situation, synes Søren Lorenzen.

Lovforslaget tredjebehandles fredag den 20. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Annonce