Annonce
Regionalt

Sønderjysk Jutlandia-veteran modtager æresmedalje af Sydkorea

Vang Frederik Rasmussen på 86 er en af blot fem tidligere besætningsmedlemmer på Jutlandia, der stadig er i live. Han var 16 år og skibsdreng, da han sejlede mod krigen i Korea. Foto: Timo Battefeld
Vang Frederik Rasmussen er en af de sidste veteraner fra hospitalsskibet Jutlandia, der stadig er i live. I begyndelsen af det nye år vil han modtage et hædersbevis og en æresmedaljer for sin indsats.
Annonce

Jutlandia: Vi kender alle Kim Larsens sang. Skibet kom som kaldet til slaget, og hjemme var jægeren hjemvendt fra jagt.

Men det er ikke alle, der kender historien bag skibet. Skibet hed Jutlandia, og i januar er det 70 år siden, det sejlede til Koreakrigen. Vang Frederik Rasmussen var 16 år dengang, og han var med ombord som skibsdreng.

I Sydkorea har man ikke glemt den indsats, hospitalsskibet og dets besætning ydede under krigen, og den 6. januar vil Vang Frederik Rasmussen derfor modtage et særligt hædersbevis og en æresmedalje af det sydkoreanske forsvarsministerium.

Vang Frederik Rasmussen

  • Født: 15. marts 1934
  • Opvokset på Sydsjælland ved Vordingborg
  • Bor i Løgumkloster og har i over 60 år boet forskellige steder i Sønderjylland
  • Var på de første to ud af i alt tre togter med Jutlandia til Koreakrigen
  • Blev som 18-årig værnepligtig soldat
  • Uddannede sig som lærer, og har blandt andet været forstander på Erhvervsskolen i Sønderborg og på Løgumgård.
  • Gift med Birgith Rasmussen
  • Har sønnen Per på 59 og datteren Hanne på 56 fra et tidligere ægteskab

Det vil ske i Jutlandia-veteranens eget hjem i Løgumkloster, hvor Danmarks ambassadør i Sydkorea, Einar Hebogaard Jensen, og en af Danmarks tre udstationerede soldater i Sydkorea Torben Rønne vil mødes med Vang Frederik Rasmussen.

- Det er en stor ære at overbringe hædersbeviset og æresmedaljen til Vang. 70 år efter Koreakrigens start er befolkningen bevidst om, at der uden den internationale støtte i Koreakrigen, ikke havde været et selvstændigt og demokratisk Sydkorea i dag. Det er stadig tydeligt som dansker i Korea, at der er en dybfølt taknemmelighed over for Danmark og de danske veteraner, der var ombord på hospitalsskibet Jutlandia, siger Einar Hebogaard Jensen i en pressemeddelelse.

Annonce

Fem overlevende tilbage

Oprindeligt havde Jutlandias besætning ikke lov til at behandle de hårdtramte civile koreanere under krigen, men det fik hospitalsskibets chef, kommandør Kai Hammerich, lavet om på.

Vang Frederik Rasmussen var med ombord på Jutlandias to første ud af i alt tre togter til den koreanske halvø, og i dag er han en af blot fem besætningsmedlemmer, som stadig er i live. Tre af disse er meget syge og bor på plejehjem, mens foreningen for Jutlandia-veteraner aldrig har haft kontakt med den sidste overlevende.

Dermed er Vang Frederik Rasmussen det sidste førstehåndsvidne tilbage til at fortælle historien, og du kan læse meget mere om ham og Jutlandia i JydskeVestkysten over jul, hvor avisen bringer historien i tre kapitler.


Det er en stor ære at overbringe hædersbeviset og æresmedaljen til Vang. 70 år efter Koreakrigens start er befolkningen bevidst om, at der uden den internationale støtte i Koreakrigen, ikke havde været et selvstændigt og demokratisk Sydkorea i dag.

Einar Hebogaard Jensen, Danmarks ambassadør i Sydkorea
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Efter fund af britisk mutation: Hel landsby forbereder sig på test

Kolding

Budgetaftale sikrer 46,4 millioner kroner til kæmpe vejanlæg ved Tankedalsvej

Annonce