Annonce
Regionalt

Sønderjysk Jutlandia-veteran modtog æresmedalje fra Sydkorea

Den 86-årige Jutlandia-veteran Vang Frederik Rasmussen (t.v.) fik onsdag overrakt et hædersbevis og en hædersmedalje af Danmarks ambassadør i Sydkorea Einar Hebogaard Jensen (t.h.). på vegne af det sydkoreanske forsvarsministerium. Privatfoto
For 70 år siden sejlede Vang Frederik Rasmussen med hospitalsskibet Jutlandia til Koreakrigen som skibsdreng. Onsdag modtog han en æresmedalje fra det sydkoreanske forsvarsministerium for sin indsats.
Annonce

Løgumkloster: Vang Frederik Rasmussen er en af de allersidste veteraner fra hospitalsskibet Jutlandia, som fortsat er i live.

I 1950'erne var han med ombord på skibets første to af i alt tre togter til Koreakrigen, og den indsats, som den danske besætning ydede, huskes stadig på den asiatiske halvø.


Det er vigtigt for mig at sige, at jeg vælger at modtage medaljen på vegne af de øvrige veteraner, som gjorde tjeneste på Jutlandia under Koreakrigen.

Vang Frederik Rasmussen, Jutlandia-veteran


Vang Frederik Rasmussen var skibsdreng ombord, og som bevis på sydkoreanernes taknemmelighed over den danske besætnings indsats, modtog han onsdag en hædersmedalje fra landets forsvarsministerium.

Vang Frederik Rasmussen

  • Født: 15. marts 1934
  • Opvokset på Sydsjælland ved Vordingborg
  • Bor i Løgumkloster og har i over 60 år boet forskellige steder i Sønderjylland
  • Var på de første to ud af i alt tre togter med Jutlandia til Koreakrigen
  • Blev som 18-årig værnepligtig soldat
  • Uddannede sig som lærer, og har blandt andet været forstander på Erhvervsskolen i Sønderborg og på Løgumgård.
  • Gift med Birgith Rasmussen
  • Har sønnen Per på 59 og datteren Hanne på 56 fra et tidligere ægteskab

Det var Danmarks ambassadør i Sydkorea, Einar Hebogaard Jensen, som stammer fra Ribe-egnen, som overrakte medaljen til den sønderjyske Jutlandia-veteran.

- Det er en stor ære at overbringe hædersbeviset og æresmedaljen til Vang. 70 år efter Koreakrigens start er befolkningen bevidst om, at der uden den internationale støtte i Koreakrigen ikke havde været et selvstændigt og demokratisk Sydkorea i dag. Det er stadig tydeligt som dansker i Sydkorea, at der er en dybtfølt taknemmelighed over for Danmark og de danske veteraner, der var ombord hospitalsskibet Jutlandia, sagde ambassadøren.

Annonce

På vegne af andre veteraner

I begyndelsen havde Jutlandia ikke tilladelse til at behandle civile koreanere under krigen, men det fik skibets chef, kommandør Kai Hammerich, forhandlet sig frem til, at besætningen gerne måtte.

Vang Frederik Rasmussen takkede ambassadøren for at overrække ham medaljen.

- Det er vigtigt for mig at sige, at jeg vælger at modtage medaljen på vegne af de øvrige veteraner, som gjorde tjeneste på Jutlandia under Koreakrigen, sagde han, før han bad Einar Hebogaard Jensen om at takke det sydkoreanske forsvarsministerium for dets påskønnelse af den danske indsats.

Optegnelserne er uklare, men det anslås, at omkring 6000 civile eller helt op til tre gange det antal blev behandlet på Jutlandia under Koreakrigen. Derudover blev cirka 5000 soldater behandlet.

Den 23. januar er det 70 år siden, at hospitalsskibet første gang sejlede mod krigen i Korea.

Sådan ser det sydkoreanske hædersbevis ud, som Vang Frederik Rasmussen onsdag modtog. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce