Annonce
Aabenraa

Sønderjysk kommune har stigning i antallet af hjemløse på 141 procent

Aabenraa Kommune har en medarbejder, der udelukkende arbejder med at opsøge hjemløse og efterfølgende lave en handlingsplan for dem. Arkivfoto: Kim Haugaard
Aabenraa Kommune arbejder intenst med at hjælpe hjemløse, men det er en kompleks opgave. Opgørelse viser, at kommunen har oplevet en stigning på 141 procent siden 2018. Man er i fuld gang med at finde frem til de hjemløse, der kan opspores.

Aabenraa: Antallet af registrerede hjemløse i Aabenraa Kommune er eksploderet. I procent er stigningen på 141 procent fra 2018 til 2019. Det viser tal, som social- og sundhedsudvalget er blevet præsenteret for.

- Jeg fik et chok, da jeg så, der var så mange flere udsatte i vores kommune, siger Karsten Meyer Olesen (S), der er formand for udvalget.

Der er ikke nødvendigvis tale om hjemløse, som reelt opholder sig i Aabenraa Kommune. Socialstyrelsen, der laver redegørelsen, opsøger de hjemløse. Oplyser en hjemløs, at han eller hun er fra Aabenraa, så tæller det i statistikken, selvom vedkommende eksempelvis bor på et herberg i København.

Af de 65 hjemløse, som redegørelsen omtaler, er det lykkedes Aabenraa Kommune at finde frem til de 24 ud fra sociale ydelser, regninger fra forsorgshjem eller på gaden. En kommunal medarbejder opsøger de hjemløse, når man bliver gjort opmærksom på dem.

- Medarbejderen kommer til den hjemløse og tilbyder at lave en handleplan. De skal videre med deres tilværelse, forklarer Karsten Meyer Olesen.

Annonce

Det gør Aabenraa Kommune

 • Kommunens mål med indsatsen for hjemløse er, at ingen borgere i Aabenraa Kommune ufrivilligt oplever at komme til at stå uden bolig og uden mulighed for forsørgelse.
 • Handleplanen retter sig imod:
  • Forebygge udsættelse
  • Understøtte borgere i at bo og leve et selvstændigt liv
  • Anvende afprøvede metoder i indsatsen over for udsatte
  • Anvende tværfaglig viden i arbejdet med udsatte
  • Boliger for de udsatte
 • Kilde: Aabenraa Kommune

Et stort skyggetal

Af de 24 fundne hjemløse har social og sundhed fået lavet en handleplan for de 21. Hele 14 er ude af hjemløshed. To hjemløse har stadig ingen handleplan, mens én hjemløs er død.

- Det officielle tal er 65, men da vi kun kender de 24, er der et skyggetal. De resterende 41 er vi nødt til selv at finde, og det er rigtig svært, siger Karsten Meyer Olesen.

Den stigning, man har oplevet i Aabenraa Kommune, er især sket blandt hjemløse, der havde ophold på gaden, opholdt sig i natvarmestue eller boede hos venner. Og så bemærkes det, at langt størstedelen - 66 procent - af de hjemløse havde været hjemløse i under et år.

- Det ser ud, som om der er en større gruppe, der rammes af problematikken over hele landet, men det er også noget, vi formår at hjælpe dem ud af, inden der går alt for lang tid, forklarer Karen Storgaard Larsen, der er direktør for social og sundhed.

- Vi er meget opsøgende lige så snart, vi får kontakt til en, der er hjemløs eller potentiel hjemløs, understreger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce