Annonce
forside

Sønderjysk musikkrig: Aabenraa går efter eftertragtet status - Sønderborg undrer sig

Sønderborghus er lige nu Sønderjyllands regionale spillested. Når Statens Kunstfond skal udpege nye regionale spillersteder til næste år, vil Aabenraa Live også være i hatten. Arkivfoto: Timo Battefeld
Aabenraa Kommune holder fast i sin ambition om at få gjort musiksatsningen Aabenraa Live til regionalt spillested fra 2021. Nu åbnes der for et muligt samarbejde med Sønderborg Kommune om en ansøgning. Det møder undren i nabokommunen, som huser det nuværende regionale spillested i Sønderjylland.

Aabenraa: En musikalsk krigserklæring eller bare et uskyldigt forsøg på at udvikle sit musikliv?

Aabenraa Kommune arbejder videre med bestræbelserne på at blive regionalt spillested fra 2021. Det står klart efter seneste møde i kultur- og fritidsudvalget, hvor den endelige konstruktion for kommunens nye musiksatsning, Aabenraa Live, blev vedtaget.

- Vi vil betragte det som en anerkendelse af det stykke arbejde, der bliver lavet med musikken, og det vil give os nogle muligheder rent økonomisk, siger udvalgsformand Lars Kristensen (V) om ambitionerne om at opnå støtte som regionalt spillested.

En sådan status betyder, at man modtager statslig støtte, så man kan fremme det rytmiske musikliv lokalt, regionalt og nationalt. Til det formål uddeler Statens Kunstfond i dag cirka 33 millioner kroner årligt til spillesteder over hele landet.

Signe Bekker Dhiman (S) ser også store perspektiver.

- Der er nogle åbenlyse fordele, men faktisk også nogle krav - eksempelvis til et bredt musikprogram, og at der skal være talentudvikling - der kan ende med at blive både godt og udviklende for kommunen, siger hun.

Regionale spillesteder

Statens Kunstfond giver lige nu støtte til 18 forskellige regionale spillesteder over hele landet. Sønderborghus er det eneste regionale spillested i Sønderjylland, og her modtager man 1,4 millioner kroner om året i støtte.

De regionale spillesteder er udpeget for en fireårig periode, og den udløber i 2020. 28. februar er der frist for at søge til perioden 2021 til 2024.

Måske et samarbejde

Sagen er blot den, at der allerede er ét regionalt spillested i Sønderjylland, nemlig Sønderborghus i Sønderborg. Den status vil man gerne bevare, når der kører en ny runde fra 2021 til 2024.

Lars Kristensen erkender, at det nok vil være urealistisk at forestille sig to sønderjyske spillesteder blive udpeget, når Statens Kunstfond skal til at læse ansøgninger igen.

- Men der kan måske være tale om en form for samarbejde. Vores forvaltning skulle være i gang med at drøfte med Sønderborgs forvaltning, om det kan være en mulighed, siger han.

Det møder undren hos Stephan Kleinschmidt (SP), formand i nabokommunens kulturudvalg. Han har ikke hørt noget til nogen tilnærmelser hverken politisk eller på forvaltningsniveau.

- Men min umiddelbare vurdering er, at det ikke er realistisk. I øvrigt er vi i fuld gang med at forberede vores egen ansøgning. Jeg har altid været fortaler for sønderjysk samarbejde og fælles visioner, men om det er muligt her, kan man sætte spørgsmålstegn ved, når vi ikke har haft den fornødne dialog endnu, siger han.

Annonce

Vi vil værne om det

Stephan Kleinschmidt fremhæver også den kendsgerning, at der allerede foregår et samarbejde på tværs af kommunegrænser i regi af det nuværende regionale spillested.

- Der laves jo koncerter på både NygadeHuset i Aabenraa, i Tønder og faktisk også i Flensborg. Det er jo det, der ligger i konceptet, at man har et spillested, som bidrager til mange gode musikoplevelser i hele Sønderjylland, siger han.

Han noterede sig allerede Aabenraa Kommunes ambitioner, da man i forrige budgetforlig satte knap syv millioner kroner af til en styrkelse af det rytmiske musikliv over de næste fire år og samtidig formulerede en målsætning om at blive regionalt spillested.

- Siden Aabenraa kom på banen med det her, har min politiske opmærksomhed været på, om vi ikke levede op til deres forventninger om et regionalt spillested. Og jeg vil sige, vi lever op til dem og mere til. Kan man intensivere samarbejdet yderligere? Det kan man sikkert, men det går jo begge veje, siger Stephan Kleinschmidt.

Uanset hvad vil Sønderborg Kommune ikke give op uden kamp.

- Vi vil værne om vores - i øvrigt fælles sønderjyske - regionale spillested, siger Stephan Kleinschmidt.

Annonce

Vil ikke tage noget

Men hvis Sønderborg har opfattet Aabenraas ambitioner som et angreb, er det en misforståelse, mener Lars Kristensen.

- Det har ikke noget at gøre med, at vi vil tage noget fra Sønderborg. Men hvert fjerde år er der mulighed for at søge den her pulje og blive regionalt spillested, og jeg ser ikke noget forkert i, at vi afsøger mulighederne. Hvis det var meningen, at de regionale spillesteder skulle være det for evigt, ville der jo ikke komme en ny runde, siger Lars Kristensen, som er yderst tilfreds med det nuværende samarbejde om det regionale spillested.

- Jeg har på fornemmelsen, at Sønderborg gør et godt stykke arbejde, og det var også derfor, jeg luftede idéen om et samarbejde, siger han.

Signe Bekker Dhiman tager også den diplomatiske tilgang.

- Jeg forstår godt, det kan ses som en konkurrenceerklæring, men sådan skal det ikke opfattes. Jeg ser det som en mulighed for at fremme musiklivet i Aabenraa Kommune og om ikke andet for at få et begrundet afslag, så vi ved, i hvilken retning vi skal arbejde. Heldigvis står Sønderborg stærkt på området, og det er en gevinst for hele Sønderjylland. Måske vi så kan snakke om et samarbejde igen om fire år, siger hun.

Fristen for ansøgning er den 28. februar 2020.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

En Europa-palle er steget med 100 kroner: Pallefabrik har aldrig oplevet noget lignende

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Kolding For abonnenter

Søren var udsendt som soldat og var helt nede at skrabe bunden: - Det gik op for mig, hvor langt ude jeg var

Regionalt For abonnenter

Kun et er sikkert i den tyske valgkamp: Alt er fortsat uvist

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Se videoanalysen og højdepunkter: Derfor var sejren over Brøndby helt fortjent

Sydjylland

Dansk Handicap Forbund: Familier må tit kæmpe for at få den hjælp, de har krav på

Annonce