Annonce
Aabenraa

Sønderjysk satirehæfte har fået hjul på: Tager forskud på Tour de France

Stephan Nielsen, til højre, har leveret forsidetegningen af nogle af de sønderjyske borgmesterkandidater til årets Rummelpot. Til venstre er det Søren Vandkær Thomsen, der har leveret tekster til satirehæftet de seneste fem år. De står ved Æ Rummelpots nye talerstol. Foto Ludvig Dittmann
Nu er det sikkert. Det skal nok blive jul i år. Det sønderjyske satirehæfte, Æ Rummelpot, er nemlig kommet på gaden. Årets udgave blev præsenteret med sønderjysk musik på Folkehjem i Aabenraa.

Aabenraa: Det kører for det sønderjyske satirehæfte, Æ Rummelpot. Den har nemlig fået hjul på.

Det kunne man forvisse sig om i Billedsalen på Folkehjem i Aabenraa, da redaktør Gunnar Hattesen præsenterede årets udgave. Det skete fra en ny talerstol, udformet som en rummelpot. Vidunderet er tilmed flytbart. Der er nemlig hjul under, så man kan holde talen lige, hvor man vil.

Når det gælder selve satirehæftet, Æ Rummelpot, er hjul ikke nødvendige. Det flytter nemlig sig selv år efter år i takt med tidens hændelser i det sønderjyske.

Annonce

I årets udgave kan man blandt andet læse, hvordan vraltende gæs og skrigende måger behandles forskelligt i Sønderborg og Haderslev.

I Sønderborg vil viceborgmester Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti fjerne mågerne fra bymidten ved hjælp af kunstige rovfulgle. Men Benny Bonde fra Nye Borgerlige, der er formand for plan & miljø i Haderslev, vil allerhelst bare skyde gæssene i Damparken.

Gnaupander

Næste år kommer Tour de France som bekendt til Sønderjylland med Sønderborg som målby. I den anledning vil kommunen male Chr. X's Bro gul.

Æ Rummelpot forudser dog, at broen hurtigt vil blive sort i stedet, når alle landsdelens gnaupander, små fluer, tiltrækkes af den gule farve.

Også i Haderslev tager Æ Rummelpot forskud på sorgerne. For hvad sker der med den sønderjyske kultklassiker, sodavanden Chabeso, efter at Royal Unibrew har købt bryggeriet Fuglsang?

Kenny Peter fra Ballum sang på sønderjysk, da den nye udgave af Æ Rummelpot  blev præsenteret. Foto Ludvig Dittmann

Disse og mange andre sorger og glæder spiddes i vanlig let streg af de talentfulde tegnere, der er tilknyttet satirehæftet.

Annonce

Ungdomsredaktionen

Blandt dem er to unge sønderjyske talenter Freja Oldrup og Erik Barsballe, der begge går på tegneserie-uddannelsen på Via University College i Viborg.

Freja har været med siden 2018, mens Erik er nybegynder. De to udgør til sammen ungdomsredaktionen på Æ Rummelpot.

Ungdomsredaktionen består af Erik Barsballe og Freja Oldrup, der begge går på tegneserieuddannelsen i Viborg. Foto Ludvig Dittmann

Musik var der også sørget for i forbindelse med præsentationen af Æ Rummelpot, og den opgave var naturligvis lagt i sønderjyske hænder: hos Kenny Peter fra Ballum.

Han synger på sin barndoms dialekt og har mere end én sønderjysk ræv bag øret. De tilstedeværende tekstforfattere, tegnere, fotografer og journalister fik blandt andet sangen "Fremme mand fra Gasse" og blev lidt klogere på, hvad han er for en størrelse.

Annonce

Jubilæum

Et af de store emner i valgkampen i Aabenraa, Jollehavnen ved Loddenhøj, har fået sin egen side i Æ Rummelpot. Her kan man se formanden for vækstudvalget, Philip Tietje fra Venstre, klamre sig til masten på en sunken jolle, mens hajerne venter i vandet, og mørke skyer hænger over jollehavnen.

Tegningen er lavet af arkitekt Ole Weile, der er en erfaren mand i denne sammenhæng. Til næste år kan han fejre 50 års jubilæum som tegner på Æ Rummelpot.

Vi har sønderjyder, der udmærker sig, og politikere, der dummer sig, og hændelser, der får folk til at trække på smilebåndet. Der er endnu engang basis for en udgave af Æ Rummelpot, hvor vi uddeler ros og ris med et glimt i øjet.

Gunnar Hattesen, redaktør.

Æresrummelpot

Det er udgave nummer 76 af det sønderjyske satirehæfte Æ Rummelpot, der nu er til at få hos landsdelens boghandlere.

Hæftet har i mange år været en populær mandelgave i sønderjyske familier.

Om et par uger afsløres det, hvem der i år skal modtage Årets Æresrummelpot.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Navne

Mindeord over stifter af stort transportfirma: 'Betal kontant og hold lidt i reserve' blev Bents slogan

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Aabenraa

Groft hærværk i lagerhal: Træplanker overhældt med dieselolie

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Sydjylland

I aften går det løs: Politiet klar med kæmpe julerazzia

Annonce