Annonce
Sønderborg

Sønderjyske efterskoler er stadig tomme: Forstandere undrer sig over et argument

Eleverne på Adventure Efterskolen ved Broager ved endnu ikke, hvornår de kan komme tilbage og have deres linjefag som blandt andet kan være kajak, træklatring eller Windsurfing. Arkivfoto: Lasse Hansen
Selvom sandsynligheden var minimal havde forstanderne på Sundeved og Adventure Efterskolen håbet, at de måtte åbne fra på mandag. De mener, at kunne gøre det forsvarligt.

Sønderborg: Det bliver ikke fra på mandag, at efterskolerne igen kan sidde sammen til morgensang og fællesspisning, hvilket ærgrer forstanderen på Adventure Efterskolen ved Broager, Steen Emgren.

- Jeg er sikker på, at der er en god grund til, at vi ikke må få eleverne tilbage endnu, men vi havde håbet på det, siger han.

Trods forståelsen for at alt ikke kan åbne samtidig, og at genåbningen også handler om smittetrykket, er der noget, som undrer Steen Emgren og forstanderkollegaen på Sundeved Efterskole, Peter Koldby Juhl.

De har svært ved at forstå, at efterskolerne bliver ramt af, at genåbningen vurderes regionalt. Begge påpeger, at det ikke giver mening i forhold til deres skoler, fordi eleverne kommer fra hele landet.

- Det ser lidt underligt ud, at det er argumentet for, at vi ikke må åbne. Vi har alle muligheder for at lave bobler og skabe en tryg hverdag. Jeg er også helt sikker på, at vores ansatte vil gå ekstremt langt for at sikre tryghed, siger Peter Koldby Juhl med henvisning til, at det ifølge professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen er personalet, som udgør en smitterisiko for samfundet.


Jeg er frustreret på vores elevers vegne, men glad for at nogen kommer tilbage.

Peter Koldby Juhl, forstander på Sundeved Efterskole


Steen Emgren mener, at en løsning herpå kunne være at gøre det til et krav at teste de ansatte på samme vis som i grundskolen. Efter hans vurdering vil det heller ikke være urealistisk at sikre sig, at efterskoleeleverne ikke blander sig med det øvrige lokalsamfund.

- Vi vil kunne åbne forsvarligt. Det er synd for eleverne, der går glip af rigtig meget, siger han og pointerer, at det er glædeligt for de efterskoler på Bornholm samt Nord- og  Vestjylland, som må åbne.

Samme holdning har Peter Koldby Juhl.

- Jeg er frustreret på vores elevers vegne, men glad for at nogen kommer tilbage. Også må jeg krydse fingre for, at vi er med i den næste fase den 15. marts, lyder det fra ham.

Annonce

Kan ikke sammenlignes

Foruden åbningen af nogle grund- og efterskoler bliver det igen også muligt at dyrke idræt i det fri, så længe der maksimalt er 25 personer samlet.

Den nyhed fik dog ikke Steen Emgren til at gøre sig større forhåbninger om, at Adventure Efterskolen vil få lov at åbne, selv om rigtig mange af deres aktiviteter og linjefag foregår udendørs.

Foreninger og efterskoler er efter hans mening ikke sammenlignelige.

- Hos os spiser og sover eleverne også sammen. Omvendt holder vi os meget for os selv. Vi vil ikke behøve at være i kontakt med andre uden for skolen. Det handler om at finde en balance og gøre det, der er forsvarligt - og det skal jeg ikke gøre mig til ekspert i, hvad er, forklarer han.

Af aftalen om genåbningen fremgår det, at det skal undersøges, om det med forebyggende tiltag er muligt at åbne alle efterskoler og højskoler den 15. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce