Annonce
Aabenraa

Sønderjyske Knud efter 23 år i Shanghai: Man vænner sig til kontrol

Knud Clausen kan godt finde på at smide masken, når han sidder alene på sit kontor, men ellers har han den på, fra han kører hjemmefra om morgenen, indtil han igen kommer hjem. Privatfoto
Knud Clausen fra Aabenraa har boet i Shanghai i 23 år, og han har vænnet sig til, at der er en anden kontrol og et andet syn på frihed i landet med de 1,4 milliarder mennesker. Det har helt sikkert hjulpet kineserne i den aktuelle situation som arnested for coronavirussen.
Annonce

Shanghai: Når han går ud af sin hoveddør om morgenen, har han maske på. Måske smider han den, når han sidder alene på sit kontor, men ellers har han den på, indtil han igen sætter nøglen i låsen derhjemme.

Når han ankommer til erhvervsparken, hvor han arbejder, bliver hans temperatur tjekket. Det gør den også, hvis han bare lige er ude af bygningen og skal ind igen. Og når han lander hjemme i sit boligområde.

Via sin telefon er hans gøren og laden overvåget af myndighederne.

Velkommen til Shanghai i en coronatid.

Knud Clausen er født og opvokset i Hostrupskov i Aabenraa. Som blot 22-årig rejste han til Shanghai for at arbejde. I dag er han 46 og direktør for den verdensomspændende grossist Würths afdelinger i Kina og Singapore.

Her bliver det også diskuteret, om de tal, vi får fra myndighederne, er de korrekte. Jeg tror, den generelle holdning er, at det er de - på nær dem fra Wuhan og Hubei-provinsen. Jeg tror ikke, verden kunne have fordøjet de tal - jeg tror, vi var gået fuldstændigt i baglås.

Knud Clausen, bosiddende i Shanghai gennem de seneste 23 år

Annonce

Styr på medarbejdere

- Vi har gået med masker nu i to måneder, men selv om vi i sidste uge fik besked om, at vi gerne måtte lægge den, når vi er udendørs, er der ikke mange, der følger den opfordring, fortæller Knud Clausen på en Skype-forbindelsen fra den kinesiske metropol, der har knap 24 millioner indbyggere.

Her er han i fuld gang med arbejdet igen og har faktisk været det siden 10. februar. Würth var blandt den første tredjedel af de firmaer, der fik lov til at genåbne, efter at landet havde været stort set lukket ned hen over et forlænget kinesisk nytår.

- Vi fik lov, fordi vi havde styr på dokumentationen, forklarer Knud Clausen, der gik i aktion allerede kort efter den 20. januar, da den kinesiske læge Zhong Nanshanstod frem med det faktum, at coronavirussen, der i december var blevet opdaget i millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen, smittede fra person til person.

Allerede 26. januar skrev han rundt til sine 85 medarbejdere og spurgte dem, hvor de havde planer om at rejse hen i forbindelse med det forestående kinesiske nytår. Selv tog han til Singapore 29. januar og fik sat et nødberedskab op, så alle dér kunne arbejde hjemmefra i løbet af 48 timer.

- I begyndelsen af februar blev jeg enig med min personalechef om, at det ikke var nok, så hurtigt fik vi lavet et app til smartphone, hvor medarbejderne hver dag skulle melde ind. Der var 23 spørgsmål som blandt andet, om man havde kørt med undergrunden, været til fest, i store forsamlinger, hvor man havde sovet, forklarer Würth-direktøren, der godt er klar over, at den slags private spørgsmål ville have fået danskere til at stejle:

- Men det kan man herude - og det var med til, at vi kunne starte op igen hurtigt. Og så betød det da også noget, at jeg har været herude i mange år og derfor har gode forbindelser til myndighederne.

Annonce

Overvåget af telefon

I det hele taget tror han, at hans efterhånden mange år i landet har givet ham en forståelse for, hvorfor kineserne gør, som de gør. Det kan for eksempel ikke forarge ham, at han via den kinesiske internetgigant Alibabas betalingssystem, Alipay, er overvåget.

- Det er i sandhed "big brother watching". Vi bliver via gps-signal fulgt - foreløbig april ud - og så har man en rød, gul eller grøn QR-kode. Hvis man så eksempelvis skal i IKEA eller til frisøren, skal man kunne vise en grøn kode. Jeg ved ikke, hvordan det præcis virker, men jeg kan forestille mig, at data hænger sammen, så det også betyder noget, hvis man har et familiemedlem, der er smittet, siger Knud Clausen, der synes, det er interessant at se, hvordan moderne teknologi bruges i denne sammenhæng.

- Jeg har overhovedet ikke noget problem med det. Det betyder jo ikke noget, når man er en god borger og ikke laver noget kriminelt. I den her situation er det tværtimod rigtigt godt. I Wuhan, hvor epidemien begyndte, var der efterfølgende fem millioner mennesker, der forlod byen i dagene op til den 23. januar, hvor byen blev lukket fuldstændig af. Dér vidste man, hvem man efterfølgende skulle i kontakt med. Jeg tror, det har hjulpet Kina i den her situation, mener han.

Sønderjyder i den store verden

  • JydskeVestkysten Aabenraa vil i den kommende tid tale med en række mennesker fra området, som nu bor og lever i forskellige lande ude i verden, hvor coronavirussen og smittefaren på mange måder sætter sit præg på dagligdagen.
  • Foreløbig har vi talt med:
  • Jesper Bank på Mallorca (lørdag den 28. marts).
  • Sofie Fink i Toscana (mandag den 30. marts).
  • Signe Birck i New York (onsdag den 1. april).
Annonce

Det skal være håndfast

En anden årsag til, at kineserne så hurtigt lukkede samfundet ned og rettede ind, skal ifølge sønderjyden findes i erfaringerne fra årene omkring 2003. Dengang SARS blev opdaget i Riget i Midten. Det var også en coronavirus - mindre smitsom end den aktuelle covid-19, men til gengæld mere dødelig. Dengang frygtede man, at den ville udvikle sig til en global epidemi. Det skete heldigvis ikke.

- Jeg tror, kineserne har en bedre forståelse for det her, fordi de med det samme tænkte SARS og tog deres forholdsregler. Det sidder stadig i det kinesiske og flere andre asiatiske folk. De kan huske de ting, der skete dengang, og det har hjulpet dem med at forstå, at det er alvor, siger Knud Clausen, der ved, vi i Europa ryster på hovedet af det kinesiske styre, men:

- Det er en fordel for dem, at det er én regering, ét parti, én mand, der bestemmer. Du er nødt til at køre det mere håndfast, når det er et land med 1,4 milliarder mennesker. Det kan man ikke køre demokratisk, er hans påstand.

Regina hedder Knud Clausens kinesiske hustru. Kontakten til hendes familie er på et minimum for tiden, for ægteparret efterlever kravet om at holde afstand. Privatfoto
Annonce

Skoler er stadig lukkede

Da hans mor og hans bror i telefonen korsede sig over et tv-indslag, de havde set aftenen forinden med billeder fra Wuhan, hvor døre ind til karantæneramte hjem blev svejset til, prøvede Knud Clausen at forklare, at selv om det virker barskt og brutalt, så sker det af nødvendighed.

- I bund og grund er det ikke anderledes her i Shanghai. Her ryger man også i fængsel, hvis man ikke bliver indendøre, når man er i karantæne. De har sikkert bare ikke haft fængselspladser nok i Wuhan.

Skolerne er stadig lukkede, og det samme er enkelte restauranter og virksomheder, men i Shanghai var jerngrebet så småt ved at blive løsnet, da museer og andre attraktioner genåbnede i midten af marts. De er imidlertid allerede blevet lukket igen, samtidig med at der indført skarpe restriktioner i forhold til, hvem der må komme ind i Kina.

- Der er en utrolig stærk kontrol med dem, der kommer flyvende hertil. For to uger siden ville jeg være kommet i karantæne, hvis jeg havde været hjemme i Danmark, i sidste uge blev der lukket for alle med udenlandsk pas. Alle bliver testet i lufthavnen og må vente 8-10 timer på svar, og 24 lande er på listen over, hvor man under alle omstændigheder kommer i karantæne.

Annonce

Der er god service

Det er frygten for anden bølge af smitten, der igen har fået byen i allerhøjeste alarmberedskab.

- Du får ikke engang lov til selv at køre hjem fra lufthavnen, hvis du skal i karantæne. Du bliver kørt og taget imod i dit compound (boligområde, red.), hvor de tjekker temperaturen to gange om dagen. I vores compound har 50 familier været i hjemmekarantæne. Det kan godt være, det er barskt, men til gengæld er der sørget for, at der er god service. Der er rigtigt mange frivillige sat ind, så man får eksempelvis mad leveret til døren, forklarer Knud Clausen.

Selv tager han situationen med ophøjet ro. Han kender ingen, der er smittet - hverken familie, venner eller ansatte. Meeen - han og hans kinesiske hustru tager deres forholdsregler, når de er ude at lufte hunde - og svigerfamilien har i lang tid været holdt på afstand. Altså på grund af risikoen for smitte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce