x
Annonce
Haderslev

Sønderjyske malere har hele paletten med

Der var dukket en del op, da Sønderjysk Malersammenslutning af 1935 søndag eftermiddag holdt fernisering på sin traditionsrige påskeudstilling, der i år holdes i den gamle festsal i Gåskærgade. 18 kunstnere er med i år. Foto: Ludvig Dittmann
18 malere, som er tilsluttet Sønderjysk Malersammenslutning, udstiller til og med 22. april i den gamle katedralskoles festsal. En af kunstnerne er Annie Glistrup fra Bevtoft.

Haderslev: Det er 23 år siden, at Annie Glistrup fra Bevtoft begyndte at male. Den 42-årige maler har ikke siden lagt penslen. Med store brede farvestrøg stryger hun farver på lærredet og skaber landskaber. Som er fysiske og i det indre menneske.

- Maleriet siger mere end man ser, lyder det kunstneren, som i to år har været medlem af Sønderjysk Malersammenslutning af 1935, som fra 15. til 22. april viser sin påskeudstilling i festsalen på den gamle katedralskole i Haderslev.

Søndag var der fernisering på udstillingen, som blev åbnet af formanden for malersammenslutningen, Tonny Museth, og formanden for Haderslev Byråds udvalg for kultur og fritid, Kjeld Thrane (K).

Annie Glistrup har fem værker med på påskeudstillingen, som i alt rummer 96 meget forskellige værker i form af maleri, fotografi, stentøj, bronze og skulptur. I alt 18 kunstnere er med.

Annonce

Baggrund

De 18 kunstnere, som er med på Sønderjysk Malersammenslutnings påskeudstilling er: Ædy, Flemming Jensen, Gretha Larsen, Christa Holm, Elva Hansen, Finn Dahl, Birthe Iversen, Maja Einarsdottir, Thorlai Ishøy, Lisbet Thorøe Larsen, Tonni Museth, Ulla Larsen, Elke Korsemann Nissen, Ene Langmack, Solveig Larsen, Karin Marie Pedersen, Annie Glistrup og Henrik Fischer.

Udstillingen kan ses 15.-21. april klokken 11 til 16.30 samt 22. april klokken 11 til 15 i festsalen i Gåskærgade i Haderslev.

at være os selv

Kunstneren fra Bevtoft kan lide farver - og blå spiller i de fem værker en fremtrædende rolle.

"Naturen og menneskerne omkring mig er en stor inspiration. De langstrakte sønderjyske vidder og de mellemmenneskelige relationer, der udspiller sig i hver en bevægelse. Som mennesker står vi så der midt mellem jord og himmel og skal finde ud af at være os selv", skriver hun på sin hjemmeside.

- Det er Sønderjylland også.

Hun er uddannet hos den svenske maler Häkan Nyström, hvor hun har lært en rembrandsk tilgang til maleriet. Her mødes lys og mørke.

- Det er meget fascinerende, han er også uddannet psykolog, og det finder jeg fascinerende.

Maleriet er mere end en hobby for den 42-årige kvinde. Hun lever af at undervise blandt andet børn og unge i den kreative proces.

- Det er ikke noget, jeg bliver rig af, men jeg bliver rig på livsglæde.

Sammenhæng

Kunst må gerne skabe debat kom Kjeld Thrane ind på i sin tale, hvor han henviste til springvandet på Gravene, hvor vandet er erstattet med frø og nu rådnende frugt og grøntsager. Han fortalte også med et eksempel fra sit eget liv, at mennesker i kunst kan møde hinanden.

- Jeg havde et maleri af mit barndomshjem med udsigt ud over Ho Bugt, der var malet af Varde-maleren Gustav Holgersen, hængende i min stue. Men så skulle vi lave om, og så blev maleriet til overs. Begge mine brødre fik det tilbudt, og begge ville have det. I vinterferien ringede det en dag på døren hjemme på Grønningen. Det var en mand, hvis farfar havde bygget vores hus. Han havde et maleri med, som han spurgte, om vi ville have. Det var et maleri af vores hus, maleret af Jørn Bjerre. Da jeg fortalte min mor den historie, sagde hun, at det var sjovt. Jørn Bjerre og Gustav Holgersen kendte hinanden. Så nu hænger mine børns barndomshjem på det tomme søm hjemme i stuen, hvor maleriet af mit barndomshjem før hang, fortalte Kjeld Thrane.

Der er masser af farver og pang i Annie Glistrups landskabsmalerier. Kunstneren fra Bevtoft henter inspiration i landskabet - både det ude i naturen og i menneskets indre. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce