Annonce
Danmark

Søren Gade advarer Løkke: Luk ikke regionsrådene

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (til højre) har gjort det til et personligt projekt at reformere sundhedsvæsenet. Nu advarer tidligere gruppeformand Søren Gade (til venstre) og flere af deres partifæller Løkke mod at lade en lukning af regionsrådene være en del af reformen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Diskussionen om at lukke regioner og dermed fyre alle landets regionspolitikere skaber splittelse i Venstres folketingsgruppe. Søren Gade, der indtil for nylig var gruppeformand, taler det midt imod sammen med partiets boligordfører, Carsten Kissmeyer. Også Carl Holst og Martin Geertsen advarer.

Sundhed: Regeringens længe ventede sundhedsreform, som er blevet udskudt igen og igen, er gået ind i en fase, hvor det skal slås søm i, og der skal tages endelige beslutninger.

Der har igennem længere tid været lagt op til en regulær lukning af de fem regionsråd med hver 41 politikere. Ifølge avisen Danmarks oplysninger opererer regeringen således med en model, hvor regionsrådene bliver nedlagt, og sundhedsvæsenet i stedet skal styres af ikke-folkevalgte.

Men det er en række markante kræfter i Venstres folketingsgruppe imod, og de advarer nu deres partifælle, statsminister Lars Løkke Rasmussen mod at fjerne det folkevalgte demokratiske lag i Danmark, som regionsrådene står for.

Både den den tidligere så magtfulde gruppeformand Søren Gade, tidligere medlem af regeringen Carl Holst, socialordfører Martin Geertsen og boligordfører og tidligere borgmester Carsten Kissmeyer taler imod den del af sundhedsreformen, som lægger op til en fyring af regionsrådene.

- Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige, siger Søren Gade til avisen Danmark.

- Siger du, at det ikke bør være venstrepolitik at nedlægge et folkevalgt element?

- Jeg vælger at tro, at folkevalgte aldrig bliver Venstres fjender. Det håber jeg da ikke. Personligt har jeg stor tiltro til, at de mennesker, der bliver valgt - uanset om det er socialdemokrater, venstrefolk eller andre - gør deres bedste, hvor de sidder. Og synes folk ikke, at de gør det godt nok, kan de vælge nogle andre næste gang. Det er sådan, det virker. Det er det smukke i et demokrati, siger Søren Gade.

Annonce

Jeg vælger at tro, at folkevalgte aldrig bliver Venstres fjender. Det håber jeg da ikke. Personligt har jeg stor tiltro til, at de mennesker, der bliver valgt - uanset om det er socialdemokrater, venstrefolk eller andre - gør deres bedste, hvor de sidder. Og synes folk ikke, at de gør det godt nok, kan de vælge nogle andre næste gang. Det er sådan, det virker. Det er det smukke i et demokrati.

Søren Gade (V) - der vil bevare regionsrådene

Venstres knortede vej mod en sundhedsreform

1. Den kommer lige om lidtDa Venstres sommergruppemøde var overstået 17. august, stillede statsminister Lars Løkke Rasmussen op på et pressemøde og annoncerede, at regeringen ville spille ud med en sundhedsreform kort tid efter.

Her sagde han bl.a.:

- Vi er åbne over for, at der kan ske noget med regionerne i kølvandet på det, vi gerne vil have til at ske: Nemlig et langt bedre sammenhængende nært sundhedsvæsen.

Inden havde regeringspartnerne i Konservative og Liberal Alliance og støttepartiet Dansk Folkeparti meldt ud, at de alle vil arbejde for en nedlæggelse af regionerne.

Analysen var, at Løkke spillede forsigtigt ud, så slagsbrødrene i LA og DF kunne finde fælles fodslag om at "presse" Venstre til at lukke regionerne.

2. Nu kommer den snart

Til Folketingets åbning 2. oktober brugte Lars Løkke Rasmussen en væsentlig del af sin tale på at omtale en del af indholdet i den kommende sundhedsreform: At sundhedsvæsenet skulle gøres mere nært, at der var blevet gjort gode ting i f.eks. Nord- og Midtjylland, men at hele landet ikke fik glæde af de gode resultater.

Meldingerne internt fra regeringspartierne var, at sundhedsudspillet ville blive lagt frem ret kort tid efter Folketingets åbning, og at der skulle forhandles i efteråret. Det skete bare ikke.

3. Hvor bliver den egentlig af?

Da vi kom hen i november, lød meldingerne, at sundhedsudspillet ville komme omkring 1. december. Det skete heller ikke, og nu regner ingen med, at det bliver lagt frem på denne side af nytår. Eller at der vil blive egentlige forhandlinger på denne side af et folketingsvalg for den sags skyld.

Dyrere kan være bedre

Venstres folketingsgruppe har endnu ikke på papiret taget stilling til, om det er partiets officielle politik, at regionsrådene skal nedlægges. Derimod har resten af regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti lagt kortene på bordet: De folkevalgte regionspolitiere skal væk, og det kan ikke gå for stærkt.

- Jeg kan kun gisne om hvorfor, men de partier har jo ikke rigtigt nogle regionspolitikere af betydning. Det kan hænge sammen. Jeg har bare en liberal grundholdning om, at beslutninger skal træffes tæt på borgerne. At det folkevalgte islæt er en kronjuvel, vi er nødt til at beholde. Det er måske min årelange baggrund i det midtjyske Venstre, der slår igennem, siger Søren Gade.

Det er ikke tilfældigt, at Søren Gade siger "det midtjyske Venstre" og ikke bare "Venstre". Fordi afstanden til København er en vigtig del af hans argument. Han kalder politisk udpegede bestyrelser, som administrativt ansvarlige for sygehuse, ambulancevæsen og lægedækning for "det ultimative skrækscenerie".

- Jeg er helt sikker på, at vi kan spare nogle penge, hvis vi overlader sundhedsvæsenet til regneark og djøf'ere på Slotsholmen, men udfordringen er, at de ikke bor i de områder, de skal træffe beslutninger om. Der er altså politikere i Nord-, Midt- og Sønderjylland og på Fyn, som har et indtryk af, hvordan borgerne føler sig dækket ind. Politik handler nogle gange om at træffe beslutninger, der ikke nødvendigvis er de mest optimale økonomisk, men i stedet understøtter en udvikling i samfundet. Det kan godt ske, at borgerne er mere interesseret i en lidt dyrere løsning, hvis den for eksempel sikrer liv i landdistrikterne eller en bedre geografisk lægedækning, siger Søren Gade.

Kan udradere udflytning af arbejdspladser

Boligordfører Carsten Kissmeyer er bange for, at hans parti med en sundhedsreform vil sætte det over styr, som det har opnået ved at stå bag to markante udflytningsrunder af statslige arbejdspladser.

- Centraliseringstendensen stiger, jo tættere vi kommer på Finansministeriet, hvor man er meget fokuseret på kortsigtede økonomiske gevinster. Men det gik i den rigtige retning med udflytningen af statslige arbejdspladser. Jeg er nervøs for, at sundhedsreformen vil rulle den indsats tilbage. Sundhedsvæsenet spiller nemlig også en økonomisk rolle i lokalsamfundene, hvor det giver arbejdspladser og mangfoldighed, siger Carsten Kissmeyer til avisen Danmark.

Kissmeyer har erfaring fra alle tre demokratiske niveauer i Danmark - indtil for nylig var han borgmester i Ikast-Brande, og samtidig med medlemskabet af Venstres folketingsgruppe er han også 2. næstformand i Region Midtjylland.

- Nogle vil sige, at jeg taler mod lukning af regionsrådene, fordi jeg sidder i et, men det er ikke derfor - jeg er åben for enhver genial idé, der sikrer, at borgerne kan adressere deres nervøsitet og utryghed hos politikere tæt på, hvor de bor. I Venstres bagland har det ikke nogen stor klangbund, at vi skal nedlægge regionerne, siger han.

- Skal man ikke passe på med at glorificere den folkelige forankring i regionsrådene - mange føler allerede, at de er fjerne, og få ved, hvem der sidder i dem?

- Når der opstår problemer, skal jeg love for, at borgerne finder ud af, hvem der sidder i deres regionsråd. I Silkeborg, for eksempel, kæmper de med næb og kløer for deres sygehus, og så kan de altså godt finde deres politikeres mailadresser, siger Carsten Kissmeyer

Uklarhed om ansvaret

I et fælles debatindlæg på Altinget.dk skriver nuværende kirkeordfører og tidligere minister Carl Holst og socialordfører Martin Geertsen, at regeringens kommende sundhedsreform især vil have fokus på to mål: Bedre sammenhæng mellem praktiserende læger, sygehuse og kommuner og større ensartethed i behandlingen i hele landet.

Men de understreger, at der er to væsentlige udfordringer, som er i fare for at blive glemt: At der er risiko for at skabe et system med flere instanser og flere bureaukratiske led end i dag, og at der kan blive skabt uklarhed for borgerne om, hvor det politiske ansvar for sundhedsvæsnet skal placeres.

"Vi er ikke forlovet med regionsrådene. Men en nedlæggelse af regionsrådene bør efter vores mening ikke føre til en struktur, hvor det er endnu mere uklart for patienter, medarbejdere og medier, hvor det politiske ansvar for drift og udvikling af det danske sundhedsvæsen kan placeres. Vi skal nemlig ikke bilde hinanden ind, at vi i fremtidens sundhedsvæsen kommer til at slippe for lave prioriteringer. Og det siger vel næsten sig selv, at det skal være muligt at placere et politisk ansvar for de beslutninger," skriver de.

Ud over at være medlemmer af Folketinget for Venstre er Martin Geertsen politisk ordfører for Venstre i Region Hovedstaden, og Carl Holst er tidligere formand for Region Syddanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce