Annonce
Esbjerg

Søren Gericke - en kulinarisk orkanvarsel over Vadehavet

Vadehavslammet er vidt omkring berømt for dets smag. Den københavnske kok hører til fanskaren.

Vadehavets råvarer er her på trods. Der er krudt i dem, fordi de står imod blæst og storm, mener Søren Gericke, der besøger Mandø.

Annonce

Det var en gastronomisk vindstyrke 12, der i weekenden ramte Mandø, da kokkeverdenens svar på en orkan, Søren Gericke, gik i land på øen.

Han kom for at deltage i Smagen af Mandø og lave mad til tre selskaber. Mandø Event stod for begivenheden, hvor det umiddelbart var svært at finde manden, der siden 60'erne har sat standarden i det danske køkken.

Gericke var ham, der sparkede døren ind til det nye nordiske køkken og brød den udkogte mur af kød, kartofler og brun sovs, der omgav landet.

Danmark var ikke andet end en sovseplet på det gastronomiske verdenskort, indtil Søren Gericke plantede Dannebrog i bevidstheden hos køkkeneliten, da han engang serverede en pighvar med valnøddecreme - og vandt respekt fra en skare af trestjernede Michelinkokke fra hele kontinentet.

Men Gericke er ikke en mand, der mister jordforbindelsen, heller ikke selvom Mandø ofte er afskåret fra land. Det er således under beskedne rammer, JydskeVestkysten møder ham i et slags kosteskab, der i dagens anledning er indrettet som interimistisk køkken.

- Jeg tænkte da på, om jeg bare skulle daffe af, da jeg så det. Men jeg kan jo ikke komme herfra, råber han, efterfulgt af tre høje ha'er.

Vi følger den 69-årige hvirvelvind gennem lokalerne, hvor et selskab ser mere end tilfredse ud med det, som Gericke har fået ud af de lokale råvarer.

Han er selv lige så begejstret og fodrer avisen med lam, timianblomster, sødskærm og strandkarse.

- De kalder det wasabi, men det er sgu strandkarse, ha!

Gericke har som en anden Geronimo kastet sig ud i en livslang kamp for, at danskere i alle egne skal have stolthed over de råvarer, der vokser i deres områder. Og han er vild med grøntsagerne ude vestpå.

- Der er bid i dem, alle sammen. Det er fordi, de er vokset op på trods herude i de barske omgivelser med vind og vejr og vand.

- Sådan er det også med urterne herude. Der er krudt i dem. de trodser blæst og storm. De vil bare frem. Det er sgu da interessant!

Der er flere turister end lokale til arrangementet. Én udtrykker over for JydskeVestkysten bekymring for, om mandøboerne overhovedet sætter pris på gastronomi. Men det giver Gericke ikke meget for:

- De skal bare synes, det smager godt. De skal sgu ikke forstå det. Ha!

40 mennesker havde søndag middag og aften indfundet sig hos Mandø Event for at spise med.
Ifølge Gericke er der smag i de grøntsager, der vokser op udi vest. Fordi de vokser op på trods.
Der er endnu pladser til mandagens middag, hvis du er hurtig.
Middag med waders i baggrunden.
Søren Gericke er trods sin status som Danmarks første stjerneskud på den gastronomiske himmel ikke fin på den. Han ringer gerne og inviterer sig selv, og han er ikke bleg for at kokkerere i et kosteskab, hvis det er nødvendigt.
Kokken og entertaineren Søren Gericke kommer til Mandø og skal kokkerere, underholde, fortælle og lave mad med lam og oksekød fra Mandø - fisk fra Vadehavet (siger han selv) plus hvad han finder af urter og andre sjove ting i busk, krat og på havbunden - han får hjælp af lokale folk fra Mandø - gæsterne betaler 295 kroner for at spise med og høre Gericke fortælle - showet gentager sig søndag aften og mandag til frokost
Annonce
Esbjerg For abonnenter

"Skammelige angreb": Tømrermester er overrasket over hård tone - men glæder sig over grønt lys til omstridt Fanø-byggeriprojekt

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Revet ned fra hylderne: Corona får esbjergenserne til at gå amok i julelys

Annonce