Annonce
Livsstil

Søs Marie Serup: - Man går gennem livet svøbt i kultur

Søs Marie Serup er sammen med Mikkel Faurholdt aktuel med bogen ”Skaberen, Taberen, Frelseren? Historien om Dansk Folkeparti”. Foto: Søren Rønholt

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Jeg fristes til at svare alt. Man går gennem livet svøbt i kultur. Jeg drikker lige nu kaffe af en Royal Copenhagen-kop, lytter til Peter Bellis skønne fortolkning af TV2-sangen ”Hele verden fra forstanden”, jeg sidder på en gammel Wegner-stol her i mit hjem, som engang udgjorde stuehuset til en firlænget gård, der ikke er her mere, men det er den bondekultur, som jeg selv er vokset op i. Og den havekultur, som min farmor og farfar var så gode til.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Lige nu læser jeg Katrine Marie Guldagers seneste bog ”Det samme og noget helt andet”. Det er en supergod læseoplevelse! Og så er der ting, jeg altid læser. For eksempel læser jeg Oscar Wildes lange digt ”The Ballad of Reading Gaol” mindst én gang om året, ligesom jeg jævnligt bladrer rundt i Henrik Nordbrandts digte for at finde lige præcis det med at gå tur med sin hummer - og som jeg aldrig kan huske, hvad hedder. Der er også bestemte tidspunkter på året, hvor jeg læser bestemte ting. For eksempel læser jeg altid afskedsbreve fra frihedskæmpere til deres familier den 4. maj om aftenen.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Chris Cornell (Soundgarden og Audioslave) helt alene på Gamle Scene i Det Kongelige Teater (4. juli 2012), men han er desværre død nu. Det var en magisk kombination af et rum skabt til intense sanseindtryk og en stor rock-kunstner renset for alt det udenom, der normalt følger med.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Balletten ”Vertical Road” af Akram Khan blev en kulturel åbenbaring for mig. Jeg kunne ikke rigtigt knække koden til ballet, før jeg så den moderne ballet. Nu har jeg efterhånden set den i mange variationer, og jeg kunne seriøst se den hver aften. Den berører mig dybt. Men første gang med Sebastian Haynes’ vildt intense dans vil altid stå som noget særligt for mig. Jeg vil virkeligt gerne se ham danse den igen.


Min helt store drøm er en dag at eje et Martin Bigum-maleri. Indtil nu er det kun blevet til litografier, for desværre afspejler prisen jo, at han er en formidabel billedkunstner.


- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Skagens Museum. Jeg glæder mig til et vise min søn de skønne Skagensmalere efter en tur på Grenen. Det kan være, det bliver i år. Men jeg glæder mig, for jeg kan huske min fars begejstring for at vise mig dem, da jeg var barn. Det var kunst, min landmandsfar kunne forstå og sætte pris på. Og jeg har tænkt på ham og den oplevelse, hver gang jeg har passeret et stort Michael Ancher-maleri på Christiansborg, hvor jeg jo havde min daglige gang i otte år og stadig kommer jævnligt.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg synes, skulpturer kan noget særligt - både kæmpestore og små. Lige nu tæller jeg på knapper i forhold til, hvornår jeg skal forære mig selv en serie små kuriøse figurer af den tyske kunster Martin Smida, som jeg synes er hysterisk morsomme. Jeg har i det hele taget en forkærlighed for moderne kunst med humor. Min helt store drøm er en dag at eje et Martin Bigum-maleri. Indtil nu er det kun blevet til litografier, for desværre afspejler prisen jo, at han er en formidabel billedkunstner.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Ballet. Koden er knækket. Nu skal jeg rigtigt til at udforske balletten. Og så har jeg aldrig hørt Pearl Jam live - det skal der rettes op på, så snart det er muligt. Men i det hele taget vil jeg gerne bruge mere tid på kultur. Især scenekunsten. Under corona-nedlukningen er det virkeligt gået op for mig, hvor fantastisk det er at opleve ting live, hvor man kan se svedperler og tårer i øjenkrogen - og gøre det sammen med andre mennesker. Ikke bare dem, man sidder ved siden af og følges med, men den der fabelagtige oplevelse af at være en masse af mennesker foran en scene. Det er en befriende organisk størrelse, hvor man mister sig selv for at finde sig selv.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Kulturnat på Christiansborg. Det var frygteligt at være med til og frygteligt at arrangere. Jeg hader det ærligt talt som pesten. /DB

Søs Marie Serup

Født i 1974. Uddannet cand.phil. i engelsk fra Syddansk Universitet i 2000 med suppleringsfag i medievidenskab fra Aarhus Universitet.

I 2003 blev hun ansat i Venstres Pressetjeneste på Christiansborg og blev to år efter partiets pressechef.

Fra 2007 til 2009 var hun særlig rådgiver i Finansministeriet, fra 2009 til 2010 særlig rådgiver i Statsministeriet og fra 2010 til 2011 chef for Venstres Center for Politik og Kommunikation.

I 2011 startede hun kommunikations- og rådgivningsvirksomheden By Serup, og sideløbende arbejder hun som politisk kommentator for blandt andet B.T. og TV 2.

Hun er forfatter til ”Da kvinder tog magten” fra 2018, og nu er hun sammen med Mikkel Faurholdt aktuel med bogen ”Skaberen, Taberen, Frelseren? Historien om Dansk Folkeparti”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Sport

Se med i aften på jv.dk: Vi sender direkte fra stort speedwaybrag

Kolding For abonnenter

Ejer af fitnesscenter efter næsten fire måneders lukning: - Vi taber penge hver dag

Annonce