Annonce
Tønder

Søstre cyklede fra Hirtshals til Tønder Festival

Ulla Baymler og Jane Rasmussen er cyklet på hver sin citybike med 7-8 gear fra Hirtshals til Tønder Festival. En lille tur på 530 kilometer. Foto: Martin Franciere
Tønder Festival trækker musikere og gæster til fra nær og fjern. Det er dog de færreste, der som søstrene Jane og Ulla tager cyklen hele vejen.

TØNDER: Det er ingen hemmelighed, at Tønder Festival formår at trække folk til fra nær og fjern. Musikerne kommer fra stort set alle egne af verden - og gæsterne kommer også langvejs fra.

Søstrene Ulla Baymler og Jane Rasmussen kommer fra Nordjylland, så det er ikke i sig selv en præstation at dukke op i Tønder, men det er det, når det er foregået på cykel.

Søstrene forlod Hirtshals for godt en uge siden - siden har de tilbagelagt 530 kilometer ad seværdige småveje for til sidst at dukke op i Tønder. Ankomsten var onsdag aften, hvor duoen overnattede i et shelter ved Zeppelin museet i Tønders udkant.

Mens storesøster Jane Rasmussen på 57 år er vant til at cykle, så har lillesøster Ulla Baymler ikke det samme tråd - hun har derfor ligget på baghjul det meste af vejen.

Annonce
Det skaber ro og glæde inden i, at fuldføre turen, som har taget en god uge, fortæller søstrene på henholdsvis 57 og 56 år. Turen hjem foregår i tog. Foto: Martin Franciere

Tre punkteringer

Sidste år gjorde søstrene det samme, og det var noget af en prøvelse, især for 56-årige Ulla Baymler.

- Jeg havde aldrig cyklet så langt. Det var fanme hårdt - men også super hyggeligt, lyder det fra lillesøsteren.

Sidste år overnattede søstrene i shelters hele vejen. Men i år var vejret så dårligt, at de tre nætter måtte overnatte på Bed & Breakfasts langs ruten. I øvrigt blev årets rute lidt længere end sidste år, da søstrene slog et slag forbi Fanø.

Til hverdag arbejder Jane Rasmussen som pædagog, mens Ulla Baymler arbejder på en fiskefabrik.

- For mig er cykelturen en oplevelsesrejse. Der er ikke noget tv, der forstyrrer eller noget andet, jeg lige skal. Det er så fredfyldt, og man vokser indeni, lyder det fra Jane Rasmussen.

Hjem i tog

Selv om vejret i år har været værre, så bød sidste år på en regnvejrsdag. Det medførte dog tre punkteringer til begge søstre, der var tæt på at opgive turen.

- Vi nåede ikke en gang til Brønderslev 30 kilometer væk, før vi begge punkterede, lyder det fra søstrene.

På Tønder festival har de sat gode venner stævne. Vennerne er kørt i bil og har alt habengut med, som der ikke var plads til på cyklerne - blandt andet telt og skiftetøj.

Og når festivalen så slutter søndag, skal duoen hjem igen. Og det foregår ikke på en cykel - men i tog.

Om de to også tager turen til Tønder næste år, er endnu uvist.

- Det kommer an på vejr og vind, siger Jane Rasmussen og Ulla Baymler.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce