Annonce
Tønder

Søstre cyklede fra Hirtshals til Tønder Festival

Ulla Baymler og Jane Rasmussen er cyklet på hver sin citybike med 7-8 gear fra Hirtshals til Tønder Festival. En lille tur på 530 kilometer. Foto: Martin Franciere
Tønder Festival trækker musikere og gæster til fra nær og fjern. Det er dog de færreste, der som søstrene Jane og Ulla tager cyklen hele vejen.

TØNDER: Det er ingen hemmelighed, at Tønder Festival formår at trække folk til fra nær og fjern. Musikerne kommer fra stort set alle egne af verden - og gæsterne kommer også langvejs fra.

Søstrene Ulla Baymler og Jane Rasmussen kommer fra Nordjylland, så det er ikke i sig selv en præstation at dukke op i Tønder, men det er det, når det er foregået på cykel.

Søstrene forlod Hirtshals for godt en uge siden - siden har de tilbagelagt 530 kilometer ad seværdige småveje for til sidst at dukke op i Tønder. Ankomsten var onsdag aften, hvor duoen overnattede i et shelter ved Zeppelin museet i Tønders udkant.

Mens storesøster Jane Rasmussen på 57 år er vant til at cykle, så har lillesøster Ulla Baymler ikke det samme tråd - hun har derfor ligget på baghjul det meste af vejen.

Annonce
Det skaber ro og glæde inden i, at fuldføre turen, som har taget en god uge, fortæller søstrene på henholdsvis 57 og 56 år. Turen hjem foregår i tog. Foto: Martin Franciere

Tre punkteringer

Sidste år gjorde søstrene det samme, og det var noget af en prøvelse, især for 56-årige Ulla Baymler.

- Jeg havde aldrig cyklet så langt. Det var fanme hårdt - men også super hyggeligt, lyder det fra lillesøsteren.

Sidste år overnattede søstrene i shelters hele vejen. Men i år var vejret så dårligt, at de tre nætter måtte overnatte på Bed & Breakfasts langs ruten. I øvrigt blev årets rute lidt længere end sidste år, da søstrene slog et slag forbi Fanø.

Til hverdag arbejder Jane Rasmussen som pædagog, mens Ulla Baymler arbejder på en fiskefabrik.

- For mig er cykelturen en oplevelsesrejse. Der er ikke noget tv, der forstyrrer eller noget andet, jeg lige skal. Det er så fredfyldt, og man vokser indeni, lyder det fra Jane Rasmussen.

Hjem i tog

Selv om vejret i år har været værre, så bød sidste år på en regnvejrsdag. Det medførte dog tre punkteringer til begge søstre, der var tæt på at opgive turen.

- Vi nåede ikke en gang til Brønderslev 30 kilometer væk, før vi begge punkterede, lyder det fra søstrene.

På Tønder festival har de sat gode venner stævne. Vennerne er kørt i bil og har alt habengut med, som der ikke var plads til på cyklerne - blandt andet telt og skiftetøj.

Og når festivalen så slutter søndag, skal duoen hjem igen. Og det foregår ikke på en cykel - men i tog.

Om de to også tager turen til Tønder næste år, er endnu uvist.

- Det kommer an på vejr og vind, siger Jane Rasmussen og Ulla Baymler.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Annonce