Annonce
Esbjerg

Søtrup dybt forundret over kontrakt-bombe med boliger på havnen: - Det er en besynderlig historie

Johnny Søtrup (V), forhenværende borgmester i Esbjerg gennem 24 år, har siddet i havnens bestyrelse i ligeså mange år. Han er stærkt forundret over lejekontrakten mellem havnen og Bjarne Pedersen. Arkivfoto: Chresten Bergh
Tidligere borgmester Johnny Søtrup (V) stod last og brast med Esbjerg Havn i modstanden mod boliger på Dokken af hensyn til havnens virksomheder. Han er dybt forundret over nye oplysninger om direktør Bjarne Pedersens lejekontrakt med havnen.

Esbjerg: - Det er en besynderlig historie. Det må jeg sige.

Tidligere borgmester Johnny Søtrup (V) og forhenværende medlem af Esbjerg Havns bestyrelse er dybt forundret efter, at han torsdag blev informeret om, at direktør Bjarne Pedersen, manden bag Dokken-projektet med en mangeårig drøm om boliger på Dokken, er i besiddelse af en 100-årig lejekontrakt fra 2006, hvori en ellers obligatorisk passus i havnekontrakter om forbud mod boliger er streget ud.

- Jeg er aldrig blevet oplyst om, at Esbjerg Havn har indgået en kontrakt, hvori boligforbuddet var sløjfet. At Bjarne Pedersen er den eneste af areallejerne, der har sådan en kontrakt, og at vi i bestyrelsen aldrig har hørt om den, det er en besynderlig historie, det må jeg sige. Det er meget overraskende, siger Johnny Søtrup.

Igennem år og dag har han stået last og brast med Esbjerg Havn i havnens modstand mod boliger på havnearealer. Over årene har han løbende udtalt sig rosende om projektmager Bjarne Pedersens initiativrigdom, men han har samtidig bakket op om havnen, når den daværende havnedirektør Ole Ingrisch og bestyrelsesformand Flemming Enevoldsen har verbaliseret deres modstand mod boliger på havnens arealer.

- Jeg har simpelthen ikke nogen anelse om, hvad der er baggrunden for at indgå sådan en kontrakt samtidig med, at man yder modstand mod alle tilløb til boligbyggeri. Om filosofien bag har været, at der alligevel lå en bagstopper-funktion i en lokalplan, der ikke tillod boliger, kan jeg kun gisne om, siger Søtrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];