Annonce
Regionalt

Søvndal om skandalesag fra ældreafsnit: Sygehusdirektion skulle have reageret lang tid før

Villy Søvndal (SF), medlem af regionens sundhedsudvalg, er langt fra tilfreds med Sygehus Sønderjyllands direktions håndtering af skandalesagen fra ældreafsnittet. Den ledende overlæge blev først fyret forrige uge, efter at ansatte i lang tid havde forsøgt at få direktionen til at gribe ind. Foto: Mads Dalegaard
En ledende overlæge på sygehuset i Aabenraa fik alt for lang snor, før direktionen fyrede hende, mener SF's Villy Søvndal. Som beskrevet i avisen de seneste dage ville lederen blandt andet have lægerne til at tilse stærkt svækkede patienter gennem et vindue fra gangen. På Christiansborg beder Dansk Folkeparti nu sundhedsministeren forholde sig til sagen.

Sundhed: Det har taget alt for lang tid for den øverste ledelse på Sygehus Sønderjylland at tage konsekvensen af de kritisable forhold på ældreafsnittet på sygehuset i Aabenraa.

Det konstaterede SF’s leder i regionsrådet, Villy Søvndal, før han og det øvrige sundhedsudvalg tirsdag eftermiddag fik en orientering om forholdene på afdelingen.

Det sker, efter at avisen de seneste dage har afdækket, hvordan den nu fyrede ledende overlæge Elsemarie Døssings stil skabte dyb mistillid blandt personalet. Senest har avisen afdækket, at overlægen ville have lægerne til at gå stuegang ved blot at kigge ind gennem vinduet til de stærkt svækkede ældre patienter. En tilgang, som ifølge flere læger var helt utilstrækkelig til at foretage en ordentlig vurdering af patienterne. Direktionen har taget skarp afstand fra fremgangsmåden, som lægerne også afviste at følge. Elsemarie Døssing selv ønsker ikke at udtale sig.

Annonce

- Jeg vil have en redegørelse for, hvordan man genetablerer arbejdspladsen og sørger for, at det er et sted, hvor der bliver passet ordentligt på de ældre, sagde Villy Søvndal før mødet.

Alt for lang reaktionstid

Han hæfter sig ved, at direktionen allerede i foråret 2019 blev gjort bekendt med, at de ansatte var presset langt ud over grænsen. Og ifølge avisens oplysninger har mange ansatte siden hen fortalt direktionen, at Elsemarie Døssings ledelse skabte meget store problemer.

- Der har været alt for lang reaktionstid, før man greb ind ved at fyre overlægen. Det er et næsten to årigt forløb, der så er kulmineret nu. Det er under ingen omstændigheder tilfredsstillende. Det er de ansatte og patienter, som har måttet lægge krop til. Jeg vil gerne have sikkerhed for, at der ved en lignende sag fremover er en meget hurtigere reaktion fra direktionen. Det er indlysende, at den øverste ledelse har ansvaret. Det er derfor, de sidder i ledelsen.

De nuværende ansatte står i kø for at fortælle os, at de har råbt op længe til direktionen, uden at der er sket forandringer. Hvordan kan det eksempelvis foregå, at en ledende overlæge mener, at svage ældre skal tilses gennem et vindue, uden at en ansvarlig direktør griber ind?

- Jeg må bare sige, at det undrer også mig. Det er ikke tilfredsstillende. Det har bare kørt alt for lang tid.

Han forventer, at direktionen hurtigt får rettet op på forholdene.

- Ud fra jeres afdækning mener jeg også, at det har været helt nødvendigt at fyre den ledende overlæge. Nu skal afdelingen genopbygges. Der er for meget viden, der forsvinder, når ansatte forlader eller vil stedet på grund af forholdene.

Avisen undersøger

JydskeVestkysten har de seneste dage afdækket, hvad der lå bag den pludselige fyring af Elsemarie Døssing, ledende overlæge på Medicinske Sygdomme på sygehuset i Aabenraa. Den har to underafdelinger, Mave-tarm samt Ældresygdomme.

Ifølge ansatte har hun ført en nærmest dikatorisk ledelsesstil. Samtidig har plejen af de ældre været meget mangelfuld. Elsemarie Døssing har ikke ønsket at udtale sig. Direktionen har taget afstand fra hendes ledelsesstil, men fastholdt at kvaliteten af behandlingen overordnet er god.

Senest kunne avisen tirsdag afsløre, at Elsemarie Døssing opfordrede lægerne til at gå stuegang fra gangen via et vindue. Lægerne var rystede over forslaget og afviste. Direktionen har taget skarpt afstand fra tiltaget.

Avisen afdækker den kommende tid forholdene på afdelingen Ældresygdomme. Hvis du har input, kan du kontakte journalist Rasmus Just på raj@jv.dk

Annonce

DF: Ministeren må på banen

Også på Christiansborg har forholdene på ældreafsnittet i Aabenraa vakt opsigt.

Ældreordfører Karina Adsbøl (DF) har bedt sundheds- og ældreministeren forholde sig til sagen.

- Der er behov for en genopretningsplan for afdelingen. Situationen virker dybt bekymrende for ansatte og patienter, og det må ministeren som øverst ansvarlig for sundhedsvæsnet forholde sig til, mener Karina Adsbøl.

Heller ikke hun mener, at direktionen har været tilstrækkelig opmærksom på afdelingens kollaps.

- Den har selvfølgelig et ansvar. God og synlig ledelse er jo vigtigt for arbejdsmiljøet. Og at ansatte føler, at der bliver hørt på, hvad de har at sige. Det virker ikke, som om det er sket. Det er jo dybt bekymrende, at ansatte bryder sammen over for pårørende, som så bliver bedt om at klage over forholdene. Det virker ærlig talt, som om det har stået på alt for længe.

Forelagte kritikken svarer sygeplejefaglig direktør Eva Nielsen, at Elsemarie Døssing blev vurderet kvalificeret til stillingen og var den bedste i ansøgerfeltet.

- Hun har gjort flere gode ting i afdelingen ved blandt andet at skabe en mere funktionel struktur. Sidenhen viser det sig, at der er problemer med ledelseskommunikationen, hvilket vi prøver at give hende redskaber til at håndtere. I starten af efteråret 2020 modtog direktionen et dokument fra yngre læger i afdelingen, indeholdende 41 bekymringspunkter. På baggrund af dokumentet blev direktionens indsats på afdelingen intensiveret, men det blev klart, at vi ikke ville kunne komme i mål.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fremmede mennesker tror, at scleroseramte Susan snyder med p-skiltet: Nu dropper hun igen og igen sin handicapplads for at undgå verbale tæsk

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Sidste år blev en lille dreng dræbt af sin mor og torsdag blev en 22-årig kvinde dræbt på Violvej: En nabo overvejer at flytte væk, men en anden nyder området

Esbjerg For abonnenter

Borgmesteren er nu døbt 'Danmarks mest begejstrede vestjyde': Oprustning af Esbjerg som Nato-havn vil skabe masser af afledte effekter til byen

Esbjerg

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Tønder For abonnenter

Tønder opfordres til boykot: Drop alle aftaler med firmaer, der fortsætter deres aktiviteter i Rusland

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Varde For abonnenter

Denne gang har Alex fundet lykken i Afrika: I weekenden regner han med at spørge sin nye svigermor, hvad det skal koste at blive forlovet med Moryn

Aabenraa For abonnenter

90-årig var utryg ved sygeplejerske længe inden overgreb: Nu stiller familien skarp kritik mod kommunen

For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Esbjerg For abonnenter

S-spids har fået øgenavnet 'Jakob Afbud': Nu er der også oprør i baglandet, og han er truet på sit politiske liv

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Varde For abonnenter

Den omvendte verden: Handelsstandsforeningen er svært utilfreds med beslutning om en cykelsti i turistby

Kolding For abonnenter

Claus' liv slog en kolbøtte, da hans romkugler blev nummer et: - Plejer er et fyord hos os, for det bremser vejen til succes

Haderslev

Karma ramte to unge tyveknægte: Blev taget på fersk gerning og endte selv med at blive bestjålet

Annonce