Annonce
Indland

S: 1000 nye medarbejdere til Skat - og det skal være i provinsen

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet vil ansætte 1000 nye medarbejdere i Skat og lade dem være placeret i fire nye skattecentre i yderkommuner i Jylland og på Fyn og Sjælland/Lolland Falster. Foto:Yilmaz Polat

Socialdemokratiet lancerer ny redningsplan for Skat. 1000 nye ansatte skal arbejde i provinsen og tjene deres egen løn ind mange gange

Borgernes tillid til Skat daler dag for dag. Det mener i hvert fald Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der nu lægger en helt ny redningsplan på bordet:

1000 helt nye ansatte skal arbejde intensivt på at nedbringe skattesnydet i Danmark, og det skal de gøre fra fire nyetablerede skattecentre, der skal placeres med et i den øverste del af Jylland, et i den nederste del, et på Fyn og et på Sjælland eller Lolland Falster. Det er en plan, der lægger sig oven på den genopretningsplan, som blev vedtaget i november af regeringen, S, R og DF. Her blev der investeret syv milliarder og tilføjet 2000 nye medarbejdere i Skat.

Den nye plan fra S vil koste 750 millioner om året, men allerede andet år efter etableringen vurderer Socialdemokratiet, at planen vil begynde at give overskud, fordi medarbejderne vil tjene deres egen løn ind mange gange. Og i år 2030 skal planen give et samlet overskud på 40 milliarder kroner.

- Det handler helt grundlæggende om retfærdighed. Vi har et samfund, der bygger på en kontrakt om, at vi alle bidrager med det, vi skal. Vi ser, at den kontrakt bliver undermineret af bl.a. sagerne om udbytteskat og Panama-papirerne. Folk mister tillid til myndighederne, og den skal vi have genopbygget, siger Mette Frederiksen.

Annonce

Det er et løfte fra os, at det bliver gennemført som noget af det første, hvis vi kommer til magten.

 Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet

Ny redningsplan for Skat

Socialdemokratiet fremlægger en ny plan for Skat, der skal mindske det såkaldte skattegab.Skattegabet er afstanden mellem de skattekroner, der kommer ind, og de skattekroner, der burde komme ind. Lige nu er differencen cirka 25 milliarder kroner om året.

Socialdemokratiet vil håndtere det ved at oprette fire nye regionale skattecentre i Danmark: To i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland/Lolland Falster.

Centrene skal ligge i såkaldte yderkommuner, hvilket udelukker kommuner som Odense, Aarhus, Aalborg og Esbjerg.

Her skal i alt 1000 nye medarbejdere styrke Skats indsats i forhold til bl.a. virksomhedsligning, social dumping, skattely, spekulation og snyd med moms og punktafgifter.

Planen koster 750 millioner kroner om året, men allerede fra år to forventer S, at den giver overskud ved at der kommer flere skattekroner i kassen. I 2030 forventer S, at de øgede skatteindtægter når 50 milliarder, mens udgifterne til planen er på 10 milliarder samlet frem til 2030.

Mette Frederiksen lancerede Socialdemokratiets nye plan for Skat under et besøg på Faaborg Værft. Foto: Yilmaz Polat

Ny kurs

Ved at placere de 1000 nye medarbejder i provinsen i yderkommuner - det betyder, at Odense, Aarhus, Aalborg og Esbjerg godt kan glemme at trække de arbejdspladser til sig, hvis det står til Mette Frederiksen - rammer udspillet også ned et lunt sted i diskussionen om et delt Danmark.

- Vi ønsker et Danmark, der hænger sammen. Derfor står jeg fuldt bag regeringens planer om at flytte arbejdspladser ud af København. Fordi vi ser vitterligt et Danmark, der ikke udvikler sig i samme takt. Etape to i løsningen på det er at supplere udflytningen med oprettelsen af helt nye statslige arbejdspladser i provinsen, siger Mette Frederiksen.

- Det er en diskussion regeringen har sat på dagsordenen med dens udflytningsplaner. Hvorfor gjorde den tidligere S-regeringen ikke det?

- Det ved jeg ikke. Siden er jeg blevet valgt som ny formand for Socialdemokratiet. Jeg bakker helhjertet op om, at der skal flyttes arbejdspladser ud i provinsen, og det vil jeg blive ved med, siger Mette Frederiksen.

- Hvis det vil give et overskud på 40 milliarder at ansætte 1000 nye medarbejdere i Skat i provinsen, hvorfor så ikke ansætte 2000 og høste en endnu større gevinst?

- Vi kan ikke love, at det kommer til at gå så godt. Derfor vil vi også se pengene komme ind, inden vi begynder at bruge dem. Og jeg er ikke sikker på, at man bare kan fordoble regnestykket på den måde, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen lancerede Socialdemokratiets nye plan for Skat under et besøg på Faaborg Værft. Foto: Yilmaz Polat

V og DF er åbne

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), men hos Venstres ordfører, Louise Schack Elholm, står døren for Socialdemokratiets plan åben.

- Det er rart, at S bakker op om vores udflytningsplaner. Og dette forslag skal de bare tage med til de møder, vi har om genopretningen af Skat, hvor vi allerede har afsat syv milliarder kroner. Vi er åbne og ser gerne på det. Vi vil gerne stoppe den trend, der har været i gang i årtier med at skære ned på Skat, siger Louise Schack Elholm.

Også Dansk Folkeparti tager godt imod.

- Jeg deler fuldt ud holdningen om, at der er noget at komme efter ved at kontrollere mere. Vi var jo faktisk sammen med S om at prøve at få nogle af disse ting med i skatteopretningsplanen i november, men kunne ikke komme igennem med det over for regeringen. Om det lige skal være 700 eller tusinde nye medarbejdere, ved jeg ikke, men det kan vi vel finde ud af, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Mette Frederiksen lancerede Socialdemokratiets nye plan for Skat under et besøg på Faaborg Værft. Foto: Yilmaz Polat

Valgløfte

For Socialdemokratiet er planen dog et valgoplæg.

- Vi går til valg på det til det kommende kommunalvalg, og når der kommer et folketingsvalg. Det er et løfte fra os, at det bliver gennemført som noget af det første, hvis vi kommer til magten, siger Mette Frederiksen.

I organisationen Danmark på Vippen, der arbejder for bedre vilkår i provinsen, er forslaget en no-brainer:

- Skat fungerede bedre, den gang de arbejdede langt mere decentralt, så det er indlysende et godt forslag. Ved af placere arbejdspladserne i provinsen får man en arbejdskraft, der bliver længere i jobbet, er mere produktiv og mindre syg. Og jo tættere forvaltningerne er på borgerne, jo bedre resultater får man, siger næstformand Kim Ruberg.

Mette Frederiksen lancerede Socialdemokratiets nye plan for Skat under et besøg på Faaborg Værft. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Vodkatyv måtte køres på skadestuen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce