Annonce
Esbjerg

S-byrådsmedlem vil kulegrave sag om højhus i midtbyen

Brian Elsted Hansens og Johnny Nims fælles projekt - her set med Musikhuset i baggrunden.
Der skal udarbejdes lokalplan og kommuneplanændring for et muligt højhusbyggeri i 12 etager på Torvegade 6, afgjorde et byrådsflertal mandag aften, hvor S, SF, Enhedslisten og De Radikale blev stemt ned. Socialdemokraten Hans Erik Møller har krævet aktindsigt i alle dokumenter om sagen.

Esbjerg: Få sager har været debatteret så indædt blandt borgerne - det skulle da lige være sagen om muligt boligbyggeri på og i nærheden af Esbjerg Havns arealer - som højhuse i Esbjergs midtby.

Og Esbjerg Byråd var et spejl af det lokale, omkringliggende samfund, da politikerne mandag aften skulle tage stilling til et forslag fra Socialdemokratiet og SF om at standse al videre planlægning for Det Faglige Hus-duoen Johnny Nim og Brian Elsted Hansens private byggeprojekt i op til 12 etager på Torvegade 6 og i stedet udskrive en idékonkurrence til en helhedsplan for anvendelsen af den del af indre by.

Sagen blev diskuteret indædt på det sidste byrådsmøde inden sommerferien mandag aften, og her kunne Hans Erik Møller (S), medlem af Plan & Miljøudvalget, desuden oplyse, at han har begæret aktindsigt i alt vedrørende sagen - interne som eksterne dokumenter, mødereferater og telefonnotater og hele pivtøjet.

Annonce

Aktindsigt

Noget af det, Hans Erik Møller specifikt jagter, er præcis hvem, der i sin tid meddelte Nim og Elsted Hansen, at de skulle gå hjem og tænke deres først foreslåede, syv etagers byggeri, der blev forelagt  daværende borgmester Johnny Søtrup (V) og daværende direktør for Teknik & Miljø, Hans Kjær, dobbelt så højt.

Hverken Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative eller Borgerlisten ønskede at standse udarbejdelsen af en ny lokalplan for grund og den dertilhørende kommuneplanændring, der er første skridt, hvis et byggeri skal have mulighed for at komme fra tegnebrættet og ud i virkelighedens verden. Og stort set alle i den blå blok talte om vigtigheden af, at borgerne får mulighed for at tage stilling i en høringsproces, så alt kan gå demokratisk for sig.

De udsagn resulterede i tydeligt ubehag hos Enhedslistens Sarah Nørris:

- Nu siger I borgerlige, at I først vil have udarbejdet et plangrundlag, så det kan komme i offentlig høring. Såfremt det så vælter ind med svar fra borgere og erhvervsdrivende og andre gående ud på, at det er jordens dårligste ide, så tænker jeg, at med alt det I nu har sagt om borgerinddragelse og så videre, så er I med på, at vi så lægger projektet i graven! Det ser jeg frem til, lød det fra Nørris.

Venstres Preben Rudiengaard, der er bosiddende i den gamle middelalderby Ribe, var i tvivl:

- Da jeg så visualiseringen, tænkte jeg: er det smukt? Men det er min egen subjektive holdning, og når erhvervsfolk gerne vil bygge noget, så synes jeg, vi skal have projektet sendt i høring blandt borgerne. Jeg er enormt i tvivl, men jeg skal ikke sidde her og dominere et hav af mennesker - vi skal sende projektet i høring og så ser vi, hvad folk vil. Jeg er ikke dommer over folket - folket er dommer over mig. Jeg vil gerne på et sobert grundlag vide, hvad borgerne ønsker. Kommer der så en tsunami, der vælter ind, så vil jeg da følge dem. Lad folk tale, så vi kan høre, hvad det er, de vil med deres by, sagde Rudiengaard.

Annonce

Pinlig affære

Søren Heide Lambertsen (V) mente, at det hele efterhånden var "småpinligt":

- Det her er ved at blive en småpinlig situation. Tag nu sagen om Strandvænget - vi lagde op til et højt byggeri, der kørte en høring, og så kom der et andet byggeri, som  de fleste vel er ret tilfredse med nu. Jeg synes, det er ærgerligt, at en række partier nu bruger Facebook som høringsredskab, det klæder os ikke.  Jeg håber, vi hæver os op i et andet niveau, så vi kan høre dem, der ikke er på Facebook, sagde Heide Lambertsen.

Annonce

De saglige

Hans Erik Møller, der er den socialdemokratiske frontkæmper i sagen om byggeriet på Torvegade 6, syntes ikke, det var spor pinligt - i al fald ikke for den røde blok:

- Hvornår bliver det pinligt – jeg synes, vi er meget saglige herovre. Det kan være pinligt, hvis man har lovet noget før et valg og ikke står ved det efter et valg. Det må man tage til efterretning ovre hos jer. Og til dig, Preben (Rudiengaard, red.) - det her er ikke en afstemning om høring eller ej. Det er en afstemning om, hvorvidt vi skal bruge skatteborgernes penge på at lade forvaltningen udarbejde et plangrundlag for et projekt, vi politisk ikke ønsker. Det er til gengæld ret pinligt, at I har den holdning nu, at I vil afvise forslaget om en idékonkurrence - I syntes ellers, den slags var så spændende, da der skulle laves planer for Byparken og banegårdsområdet, lød salutten fra Møller.

Kort om

Det Faglige Hus-duoen Johnny Nim og Brian Elsted Hansen har private planer for et storstilet erhvervs- og boligbyggeri i op til 12 etager på den gamle musikforretning-grund i Torvegade.

Nim og Elsted Hansen, der er kendt som henholdsvis landsformand og administrerende direktør i Det Faglige Hus, har i flere år puslet med det private projekt, der skal udmønte sig i byggeri med erhverv i stue og eventuelt 1. sal og store lyse lejligheder fra 100 til 200 kvadratmeter og opefter i de øvre etager.

Byggeriet er tegnet i to niveauer - der er således lagt op til to huse på henholdsvis 12 og syv etager.

Forslaget fra S og SF endte med at blive nedstemt. Enhedslisten og De Radikale støttede op, men den borgerlige side af byrådssalen var flere - 17 i alt mod 14. Dermed skal der nu udarbejdes et plangrundlag, der skal sendes i en otte ugers høring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce