Annonce
Danmark

S: Få eksempler er nok til at stramme lov om samfundstjeneste

Regeringen ved ikke, hvor mange der reelt får samfundstjeneste for grov vold. Alligevel skal lov strammes.

Regeringen vil stramme loven for, hvornår særlige tilfælde af vold som gentagelsestilfælde eller vold mod børn kan udløse samfundstjeneste. Den Danske Dommerforening og en række andre aktører ser ikke behovet, da man allerede nu i altovervejende grad straffer med fængsel i den type sager.

Men få eksempler er nok til, at loven skal strammes, siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

Regeringen har genfremsat et lovforslag, der indskrænker dommernes mulighed for at idømme voldsdømte samfundstjeneste. Forbryderne skal i stedet sendes direkte i fængsel.

- Ikke overraskende mener vi ikke, at loven er overflødig. Der er eksempler på, at en person, der bliver straffet for vold for femte gang, får samfundstjeneste, og en person, der har begået vold mod børn, får samfundstjeneste, siger Jeppe Bruus.

- Jeg ved ikke, hvor mange eksempler, der er, men principielt må man spørge, hvad er nok? 50? 100? Det skaber jo præcedens, siger retsordføreren.

I sit høringssvar til loven skriver Den Danske Dommerforening, at der er angivet tre eksempler i lovforslaget, men ikke mere.

- Eksemplerne må tilskrives, at der her undtagelsesvis har været grundlag for at fravige det klare udgangspunkt.

- Der fremgår heller ikke af lovforslaget, i hvor mange sager der er givet samfundstjeneste i ovennævnte sagskategorier, og hvilket oplysningsgrundlag de nævnte eksempler er baseret på, skriver dommerforeningen.

Dommerfuldmægtigforeningen har samme anke i sit høringssvar og skriver, at da lovforslaget ikke beskriver de nærmere omstændigheder for, at der er idømt samfundstjeneste, kan man ikke forholde sig til det.

Jeppe Bruus kender heller ikke omstændighederne i de eksempler, der er brugt i lovforslaget, men afviser, at man nu lovgiver på baggrund af enkeltsager, der ikke er sigende for det generelle billede.

- Her taler vi jo om domme, der skaber præcedens. Derfor mener jeg, det er helt legitimt, at man som lovgiver siger, at man har set eksempler, der ikke var intentionen med loven, og man derfor præciserer, hvor grænsen skal gå, siger retsordføreren.

Han fortæller, at dommerne stadig i det fremsatte lovforslag vil kunne foretage et skøn i særlige tilfælde.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Julepynt i efterårets farve

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce