x
Annonce
Esbjerg

S-folketingsmedlem hasteindkaldt til møde på Fanø

Anders Kronborg (S) og Fanø-borgmester Sofie Valbjørn mødes torsdag overmiddag til et hastemøde om den fremtidige varmesituation på øen. Collage: Dorthe Lodberg.
Fanøs borgmester bad onsdag Esbjerg & Fanøs socialdemokratiske folketingsmedlem, Anders Kronborg, om et hastemøde i sagen om Ørsteds planlagte lukning af Esbjergværket med udgangen af 2022 - en lukning, der kan få voldsomme konsekvenser for knap 1.000 husstande på øen.

Fanø, Esbjerg og Varde kommuner: Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Alt.) fik onsdag sat et hastemøde i stand med Esbjerg & Fanøs nyvalgte folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Anders Kronborg, i sagen om Ørsteds planlagte lukning af Esbjergværket.

Som tidligere beskrevet i JydskeVestkysten kan det få voldsomme konsekvenser for varmeforsyningen til knap 1.000 husstande på Fanø, hvis Energistyrelsen ender med at give det statslige energiselskab Ørsted ret til at lukke Esbjergværket med udgangen af 2022, sådan som den statslige energigigant har ønsket. 947 husstande på øen i dag er afhængige af fjernvarmen, der kommer fra Esbjergværket gennem rørledningen under Vadehavet til Nordby Fjernvarme, og derudover er der 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde kommuner.

Forhistorien er kort sagt den, at Ørsted har lovet sine aktionærer at udfase kul senest den dato, men det fælleskommunale Din Forsyning har anmodet Energistyrelsen om, at Esbjergværket tidligst lukkes fem kvartaler senere - med udgangen af første kvartal 2024 - så der bliver tid til at få en alternativ varmeløsning på plads, der er både økonomisk og miljømæssigt bæredygtig. Det har Ørsted afvist at gå med til, og i et udkast til afgørelse i striden mellem Ørsted og Din Forsyning giver Energistyrelsen energigiganten medhold.

Annonce

Hurtig udrykning

Anders Kronborg oplyser, at han torsdag over middag holder møde med Valbjørn i sagen, hvis problematik han ikke er ubekendt med:

- Jeg har drøftet den med energi- forsynings- og klimaminister Dan Jørgensen (S) før sommerferien, og jeg fik en garanti for, at varmekunderne ikke har noget at frygte, og det gælder også for borgerne på Fanø. Jeg forventer i den kommende tid yderligere dialog med ministeren. I dag (torsdag, red.) tager jeg et møde med Sofie Valbjørn, for når øens borgmester slår alarm, så rykker jeg selvfølgelig ud, og jeg vil naturligvis også gerne blive klogere på miljøperspektiverne og forsyningssikkerheden for øen i denne sag, siger Kronborg, der er er medlem af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg samt Udvalget for Landdistrikter og øer.

Ifølge Sofie Valbjørn vil en lukning af Esbjergværket med udgangen af 2022 sandsynligt betyde, at Fanøfærgen skal fragte store mængder biomasse eller olie til øen for at kunne servicere varmekunderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Annonce