Annonce
Esbjerg

S-folketingsmedlem hasteindkaldt til møde på Fanø

Anders Kronborg (S) og Fanø-borgmester Sofie Valbjørn mødes torsdag overmiddag til et hastemøde om den fremtidige varmesituation på øen. Collage: Dorthe Lodberg.
Fanøs borgmester bad onsdag Esbjerg & Fanøs socialdemokratiske folketingsmedlem, Anders Kronborg, om et hastemøde i sagen om Ørsteds planlagte lukning af Esbjergværket med udgangen af 2022 - en lukning, der kan få voldsomme konsekvenser for knap 1.000 husstande på øen.

Fanø, Esbjerg og Varde kommuner: Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Alt.) fik onsdag sat et hastemøde i stand med Esbjerg & Fanøs nyvalgte folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Anders Kronborg, i sagen om Ørsteds planlagte lukning af Esbjergværket.

Som tidligere beskrevet i JydskeVestkysten kan det få voldsomme konsekvenser for varmeforsyningen til knap 1.000 husstande på Fanø, hvis Energistyrelsen ender med at give det statslige energiselskab Ørsted ret til at lukke Esbjergværket med udgangen af 2022, sådan som den statslige energigigant har ønsket. 947 husstande på øen i dag er afhængige af fjernvarmen, der kommer fra Esbjergværket gennem rørledningen under Vadehavet til Nordby Fjernvarme, og derudover er der 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde kommuner.

Forhistorien er kort sagt den, at Ørsted har lovet sine aktionærer at udfase kul senest den dato, men det fælleskommunale Din Forsyning har anmodet Energistyrelsen om, at Esbjergværket tidligst lukkes fem kvartaler senere - med udgangen af første kvartal 2024 - så der bliver tid til at få en alternativ varmeløsning på plads, der er både økonomisk og miljømæssigt bæredygtig. Det har Ørsted afvist at gå med til, og i et udkast til afgørelse i striden mellem Ørsted og Din Forsyning giver Energistyrelsen energigiganten medhold.

Annonce

Hurtig udrykning

Anders Kronborg oplyser, at han torsdag over middag holder møde med Valbjørn i sagen, hvis problematik han ikke er ubekendt med:

- Jeg har drøftet den med energi- forsynings- og klimaminister Dan Jørgensen (S) før sommerferien, og jeg fik en garanti for, at varmekunderne ikke har noget at frygte, og det gælder også for borgerne på Fanø. Jeg forventer i den kommende tid yderligere dialog med ministeren. I dag (torsdag, red.) tager jeg et møde med Sofie Valbjørn, for når øens borgmester slår alarm, så rykker jeg selvfølgelig ud, og jeg vil naturligvis også gerne blive klogere på miljøperspektiverne og forsyningssikkerheden for øen i denne sag, siger Kronborg, der er er medlem af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg samt Udvalget for Landdistrikter og øer.

Ifølge Sofie Valbjørn vil en lukning af Esbjergværket med udgangen af 2022 sandsynligt betyde, at Fanøfærgen skal fragte store mængder biomasse eller olie til øen for at kunne servicere varmekunderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce