Annonce
Danmark

S-kandidat i kamp med minister om sydjyske master: Du kan selv være absurd, Lilleholt

Anders Kronborg

Højspænding: "Socialdemokraten Anders Kronborg slynger om sig med falske oplysninger og bizarre postulater fra start til slut i sit debatindlæg i avisen Danmark".

Sådan starter minister Lars Chr. Lilleholt (V) sit absurde for sin egen rolle i mastesagen i Sydvestjylland forsvar i avisen Danmark den 20. november. Sjældent har man oplevet en minister bevæge sig ned på et så simpelt debatniveau, men mon ikke det skyldes, at ministeren har en dårlig sag, og han ikke længere er i stand til at argumentere for sagen og sin egen rolle med saglige argumenter?

Han må derfor ty til primitive debatmetoder. Det er simpelthen ikke i overensstemmelse med sandheden at påstå, at min gengivelse af sagen i kronikken "Farcen om højspændingsmaster er et trist kapitel for demokratiet" er falsk. Kronikken opridser og beskriver et særdeles trist forløb. De mange familier, der kan blive ramt, har virkelig ikke fortjent den utrygge behandling, som ministeren er eksponent for. Så det mest "bizarre" er ministerens egen ageren i mastesagen.

Det er min klare opfattelse, at ministeren har tilbageholdt oplysninger for mig og dermed for de familier, der kan blive berørt. Fakta er ubestridelig! Og lad mig ridse op: Den 19. oktober 2018 fortæller Energinet til JydskeVestkysten, at (direkte citat) "Energinet ikke i forbindelse med udarbejdelsen af svaret til Anders Kronborg fremsendt de analyser, Energinet havde på CO2, da vi ikke mente, at de er fyldestgørende".

I aktindsigten vedrørende udarbejdelse af ministersvaret til undertegnede viser det sig, at Energinet bl.a. har sendt en forklaring og kladde til Energi, Forsynings,- og Klimaministeriet. Det er i aktindsigten tydelig, at det er ministeriet, der foretager kraftige og redaktionelle tilretninger frem til det endelige ministersvar. F.eks. er denne formulering ikke med i det endelige ministersvar: "Regneteknisk betyder det, at et elkabel mellem Danmark og England ikke i sig selv fører til mere produktion fra vind eller sol i Danmark, eller mere produktion fra vandkraft i Norge - derimod kan kraftværker skrue op for produktionen. Når man så sætter Viking Link ind i ligningen, vil regnemaskinen vise, at det er dansk og tysk kraftværksstrøm, som i høj grad vil fylde kablet til England." Hvorfor ministeren ikke vil have, at jeg fik denne oplysning, kan man kun gisne om? Den er ellers meget i tråd med mit spørgsmål, og aktindsigten viser, at disse informationer både fremgik af Energinets notat og kildematerialet til ministersvar.

Ministeren skriver, at jeg fremkommer med grundløse og udokumenterede postulater. Måske det hele bare var nemmere, hvis ministeren og hans embedsfolk ikke sorterer i oplysninger på konkret stillede spørgsmål og dermed tilbageholder væsentlig viden!

De berørte familier har krav på åbenhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Vejen

Bombetrussel mod Grønvangskolen i Vejen

Annonce