Annonce
Danmark

S-kandidat i kamp med minister om sydjyske master: Du kan selv være absurd, Lilleholt

Anders Kronborg

Højspænding: "Socialdemokraten Anders Kronborg slynger om sig med falske oplysninger og bizarre postulater fra start til slut i sit debatindlæg i avisen Danmark".

Sådan starter minister Lars Chr. Lilleholt (V) sit absurde for sin egen rolle i mastesagen i Sydvestjylland forsvar i avisen Danmark den 20. november. Sjældent har man oplevet en minister bevæge sig ned på et så simpelt debatniveau, men mon ikke det skyldes, at ministeren har en dårlig sag, og han ikke længere er i stand til at argumentere for sagen og sin egen rolle med saglige argumenter?

Han må derfor ty til primitive debatmetoder. Det er simpelthen ikke i overensstemmelse med sandheden at påstå, at min gengivelse af sagen i kronikken "Farcen om højspændingsmaster er et trist kapitel for demokratiet" er falsk. Kronikken opridser og beskriver et særdeles trist forløb. De mange familier, der kan blive ramt, har virkelig ikke fortjent den utrygge behandling, som ministeren er eksponent for. Så det mest "bizarre" er ministerens egen ageren i mastesagen.

Det er min klare opfattelse, at ministeren har tilbageholdt oplysninger for mig og dermed for de familier, der kan blive berørt. Fakta er ubestridelig! Og lad mig ridse op: Den 19. oktober 2018 fortæller Energinet til JydskeVestkysten, at (direkte citat) "Energinet ikke i forbindelse med udarbejdelsen af svaret til Anders Kronborg fremsendt de analyser, Energinet havde på CO2, da vi ikke mente, at de er fyldestgørende".

I aktindsigten vedrørende udarbejdelse af ministersvaret til undertegnede viser det sig, at Energinet bl.a. har sendt en forklaring og kladde til Energi, Forsynings,- og Klimaministeriet. Det er i aktindsigten tydelig, at det er ministeriet, der foretager kraftige og redaktionelle tilretninger frem til det endelige ministersvar. F.eks. er denne formulering ikke med i det endelige ministersvar: "Regneteknisk betyder det, at et elkabel mellem Danmark og England ikke i sig selv fører til mere produktion fra vind eller sol i Danmark, eller mere produktion fra vandkraft i Norge - derimod kan kraftværker skrue op for produktionen. Når man så sætter Viking Link ind i ligningen, vil regnemaskinen vise, at det er dansk og tysk kraftværksstrøm, som i høj grad vil fylde kablet til England." Hvorfor ministeren ikke vil have, at jeg fik denne oplysning, kan man kun gisne om? Den er ellers meget i tråd med mit spørgsmål, og aktindsigten viser, at disse informationer både fremgik af Energinets notat og kildematerialet til ministersvar.

Ministeren skriver, at jeg fremkommer med grundløse og udokumenterede postulater. Måske det hele bare var nemmere, hvis ministeren og hans embedsfolk ikke sorterer i oplysninger på konkret stillede spørgsmål og dermed tilbageholder væsentlig viden!

De berørte familier har krav på åbenhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce