Annonce
Esbjerg

S-kritik i maste-sag: Tyskernes kulsorte el smadrer sydjysk natur

Den foreslåede linjeføring med 30-35 meter høje, 400 kV-master fra Endrup til grænsen. Kort: Energinet.

Socialdemokrater i Danmarks Energimetropol går efter kredsbestyrelsesmøde til frontalt angreb på den påtænkte linjeføring med nyt 400 kV højspændingskabel på master gennem flere sydjyske kommuner. Det er ikke grøn omstilling, lyder det, hvilket bakkes op af professor i vedvarende energi.

Esbjerg Kommune: Det giver overhovedet ingen mening, at den sårbare og beskyttede sydjyske natur skal smadres af 30-35 meter høje højspændingsmaster, for at tyske kulkraftværker kan afsætte deres sorte strøm til England.

Så kontant er meldingen fra folketingskandidat Anders Kronborg (S) efter et kredsbestyrelsesmøde i Socialdemokratiet Esbjerg - byen, der er udnævnt til Danmarks Energimetropol.

Han og kredsbestyrelsen kræver nu sammenhængene og økonomien i projektet - eller rettere de tre projekter, der reelt er tale om, for det er delt op i bidder, nemlig projektet med 400 kV-luftledning fra Idomlund ved Holstebro til Endrup og igen fra Endrup til grænsen samt den såkaldte Viking Link-forbindelse, der hænger sammen med Endrup-grænsen og skal skabe forbindelse til Tyskland - undersøgt til bunds.

Politiske beslutninger


  • I 2008 blev det af et flertal i Folketinget besluttet, at højspændingskabler fremover skulle graves ned i fremtiden. Imidlertid blev der ændret på den beslutning i november 2016, da et bredt politisk flertal bestående af Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF besluttede at ændre principperne ud fra bl.a. økonomiske hensyn. Beslutningen betød, at nye 400 kV-forbindelser skal etableres som luftledninger, og det gælder dermed også den kommende forbindelse mellem Idomlund og grænsen.
  • I 2009 udkom rapporten "Forskønnelse af 400 kV-nettet". Rapporten blev til på baggrund af den politisk aftale i 2008, hvor man bl.a. besluttede, at der skulle ske en forskønnelse af kortere strækninger af 400 kV-nettet, og rapporten udpegede seks konkrete 400 kV-strækninger i naturskønne områder, der skulle kabellægges. De tre af strækningerne er i dag kabellagt, og i forbindelse med den politiske aftale fra 2016 besluttede politikerne at fastholde at kabellægge de resterende tre strækninger.

Opbakning fra professor

- Skal vi partout have en skæmmende, 400 kV-luftledning durk gennem vores værdifulde natur, for at tyskerne kan afsætte deres kulsorte strøm fra kulkraftværkerne? Er det af så stor national betydning for forsyningssikkerheden, at vi skal ødelægge kæmpestore, værdifulde naturområder? Der bliver jo ikke tale om, at vi aftager grøn vindmølle-energi fra englænderne - når det blæser i den engelske del af Nordsøen, blæser det også i den danske del, så på de tidspunkter har vi alle overskud af el, siger Anders Kronborg, der desuden stiller et stort spørgsmålstegn ved, om projekterne reelt er gavnlige for den grønne omstilling:

- Jeg vil gerne se CO2-regnskabet på de projekter, men jeg tvivler på, at det er udarbejdet. Jeg har i al fald ikke kunnet finde det, siger Kronborg, der med mandat fra partiets kredsbestyrelse vil tage kontakt til Energinets formand, Lars Barfoed (tidligere partileder og minister for De Konservative, red.) og igen-igen til energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Ifølge Anders Kronborg er han og kredsbestyrelsen bestyrket i deres skepsis efter kontakt til blandt andre professor i energiplanlægning inden for vedvarende energi og energisystemer, Brian Vad Mathiesen på Aalborg Universitet København. Brian Vad Mathiesen, der i øvrigt stammer fra Varde, har sammen med en række andre professorer advaret mod Viking Link og afviser, at materialet bag beslutningen om projektet har nogen sammenhæng med grøn omstilling, og han bakker socialdemokraternes påstand om forbindelsen som kul-sort op.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

100-årig fødselar er selskabspapegøje og modstandskvinde: - Jeg kunne godt ønske mig et par år mere at leve i

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Podere lurede kvindes oplysninger ved coronatest og tilføjede hende som ven på Facebook

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

Haderslev For abonnenter

Gangsterrapper afpressede ung kvinde med nøgenfotos og røvede ATV fra barn: Det kostede ham den tredje behandlingsdom

Kultur

Masser af mennesker til Folkemøde lørdag

Billund

Færre tvangsfjernelser og ind med specialklassen igen: To byrådskandidater vil have fuld fokus på udsatte familier

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-træner fyldt med stolthed efter heroisk fight: Jeg synes virkelig, at alle byder ind

Kolding

Forpagterpar stopper efter seks år: Hvem vil overtage restaurant ved stranden?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kolding For abonnenter

67-årige Birgit Lund er frivillig leder på værested: Mange synes måske, det er lidt pinligt at komme her

Team Esbjerg For abonnenter

Drama til allersidste sekund: Amputeret Team Esbjerg-hold slider sig til et enkelt point i Ungarn

Navne For abonnenter

I 60 år har avisen været en trofast følgesvend ved morgenbordet: Vil man vide, hvad der sker, må man læse avisen

Annonce