Annonce
Esbjerg

S-kritik i maste-sag: Tyskernes kulsorte el smadrer sydjysk natur

Den foreslåede linjeføring med 30-35 meter høje, 400 kV-master fra Endrup til grænsen. Kort: Energinet.

Socialdemokrater i Danmarks Energimetropol går efter kredsbestyrelsesmøde til frontalt angreb på den påtænkte linjeføring med nyt 400 kV højspændingskabel på master gennem flere sydjyske kommuner. Det er ikke grøn omstilling, lyder det, hvilket bakkes op af professor i vedvarende energi.

Annonce

Esbjerg Kommune: Det giver overhovedet ingen mening, at den sårbare og beskyttede sydjyske natur skal smadres af 30-35 meter høje højspændingsmaster, for at tyske kulkraftværker kan afsætte deres sorte strøm til England.

Så kontant er meldingen fra folketingskandidat Anders Kronborg (S) efter et kredsbestyrelsesmøde i Socialdemokratiet Esbjerg - byen, der er udnævnt til Danmarks Energimetropol.

Han og kredsbestyrelsen kræver nu sammenhængene og økonomien i projektet - eller rettere de tre projekter, der reelt er tale om, for det er delt op i bidder, nemlig projektet med 400 kV-luftledning fra Idomlund ved Holstebro til Endrup og igen fra Endrup til grænsen samt den såkaldte Viking Link-forbindelse, der hænger sammen med Endrup-grænsen og skal skabe forbindelse til Tyskland - undersøgt til bunds.

Politiske beslutninger


  • I 2008 blev det af et flertal i Folketinget besluttet, at højspændingskabler fremover skulle graves ned i fremtiden. Imidlertid blev der ændret på den beslutning i november 2016, da et bredt politisk flertal bestående af Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF besluttede at ændre principperne ud fra bl.a. økonomiske hensyn. Beslutningen betød, at nye 400 kV-forbindelser skal etableres som luftledninger, og det gælder dermed også den kommende forbindelse mellem Idomlund og grænsen.
  • I 2009 udkom rapporten "Forskønnelse af 400 kV-nettet". Rapporten blev til på baggrund af den politisk aftale i 2008, hvor man bl.a. besluttede, at der skulle ske en forskønnelse af kortere strækninger af 400 kV-nettet, og rapporten udpegede seks konkrete 400 kV-strækninger i naturskønne områder, der skulle kabellægges. De tre af strækningerne er i dag kabellagt, og i forbindelse med den politiske aftale fra 2016 besluttede politikerne at fastholde at kabellægge de resterende tre strækninger.
Annonce

Opbakning fra professor

- Skal vi partout have en skæmmende, 400 kV-luftledning durk gennem vores værdifulde natur, for at tyskerne kan afsætte deres kulsorte strøm fra kulkraftværkerne? Er det af så stor national betydning for forsyningssikkerheden, at vi skal ødelægge kæmpestore, værdifulde naturområder? Der bliver jo ikke tale om, at vi aftager grøn vindmølle-energi fra englænderne - når det blæser i den engelske del af Nordsøen, blæser det også i den danske del, så på de tidspunkter har vi alle overskud af el, siger Anders Kronborg, der desuden stiller et stort spørgsmålstegn ved, om projekterne reelt er gavnlige for den grønne omstilling:

- Jeg vil gerne se CO2-regnskabet på de projekter, men jeg tvivler på, at det er udarbejdet. Jeg har i al fald ikke kunnet finde det, siger Kronborg, der med mandat fra partiets kredsbestyrelse vil tage kontakt til Energinets formand, Lars Barfoed (tidligere partileder og minister for De Konservative, red.) og igen-igen til energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Ifølge Anders Kronborg er han og kredsbestyrelsen bestyrket i deres skepsis efter kontakt til blandt andre professor i energiplanlægning inden for vedvarende energi og energisystemer, Brian Vad Mathiesen på Aalborg Universitet København. Brian Vad Mathiesen, der i øvrigt stammer fra Varde, har sammen med en række andre professorer advaret mod Viking Link og afviser, at materialet bag beslutningen om projektet har nogen sammenhæng med grøn omstilling, og han bakker socialdemokraternes påstand om forbindelsen som kul-sort op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Irene tog springet før denne uges massefyringer på Danfoss: - Jeg ville ikke være en af de sidste tilbage

Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce