Annonce
Esbjerg

S-kritik i maste-sag: Tyskernes kulsorte el smadrer sydjysk natur

Den foreslåede linjeføring med 30-35 meter høje, 400 kV-master fra Endrup til grænsen. Kort: Energinet.

Socialdemokrater i Danmarks Energimetropol går efter kredsbestyrelsesmøde til frontalt angreb på den påtænkte linjeføring med nyt 400 kV højspændingskabel på master gennem flere sydjyske kommuner. Det er ikke grøn omstilling, lyder det, hvilket bakkes op af professor i vedvarende energi.

Esbjerg Kommune: Det giver overhovedet ingen mening, at den sårbare og beskyttede sydjyske natur skal smadres af 30-35 meter høje højspændingsmaster, for at tyske kulkraftværker kan afsætte deres sorte strøm til England.

Så kontant er meldingen fra folketingskandidat Anders Kronborg (S) efter et kredsbestyrelsesmøde i Socialdemokratiet Esbjerg - byen, der er udnævnt til Danmarks Energimetropol.

Han og kredsbestyrelsen kræver nu sammenhængene og økonomien i projektet - eller rettere de tre projekter, der reelt er tale om, for det er delt op i bidder, nemlig projektet med 400 kV-luftledning fra Idomlund ved Holstebro til Endrup og igen fra Endrup til grænsen samt den såkaldte Viking Link-forbindelse, der hænger sammen med Endrup-grænsen og skal skabe forbindelse til Tyskland - undersøgt til bunds.

Annonce

Politiske beslutninger


  • I 2008 blev det af et flertal i Folketinget besluttet, at højspændingskabler fremover skulle graves ned i fremtiden. Imidlertid blev der ændret på den beslutning i november 2016, da et bredt politisk flertal bestående af Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF besluttede at ændre principperne ud fra bl.a. økonomiske hensyn. Beslutningen betød, at nye 400 kV-forbindelser skal etableres som luftledninger, og det gælder dermed også den kommende forbindelse mellem Idomlund og grænsen.
  • I 2009 udkom rapporten "Forskønnelse af 400 kV-nettet". Rapporten blev til på baggrund af den politisk aftale i 2008, hvor man bl.a. besluttede, at der skulle ske en forskønnelse af kortere strækninger af 400 kV-nettet, og rapporten udpegede seks konkrete 400 kV-strækninger i naturskønne områder, der skulle kabellægges. De tre af strækningerne er i dag kabellagt, og i forbindelse med den politiske aftale fra 2016 besluttede politikerne at fastholde at kabellægge de resterende tre strækninger.

Opbakning fra professor

- Skal vi partout have en skæmmende, 400 kV-luftledning durk gennem vores værdifulde natur, for at tyskerne kan afsætte deres kulsorte strøm fra kulkraftværkerne? Er det af så stor national betydning for forsyningssikkerheden, at vi skal ødelægge kæmpestore, værdifulde naturområder? Der bliver jo ikke tale om, at vi aftager grøn vindmølle-energi fra englænderne - når det blæser i den engelske del af Nordsøen, blæser det også i den danske del, så på de tidspunkter har vi alle overskud af el, siger Anders Kronborg, der desuden stiller et stort spørgsmålstegn ved, om projekterne reelt er gavnlige for den grønne omstilling:

- Jeg vil gerne se CO2-regnskabet på de projekter, men jeg tvivler på, at det er udarbejdet. Jeg har i al fald ikke kunnet finde det, siger Kronborg, der med mandat fra partiets kredsbestyrelse vil tage kontakt til Energinets formand, Lars Barfoed (tidligere partileder og minister for De Konservative, red.) og igen-igen til energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Ifølge Anders Kronborg er han og kredsbestyrelsen bestyrket i deres skepsis efter kontakt til blandt andre professor i energiplanlægning inden for vedvarende energi og energisystemer, Brian Vad Mathiesen på Aalborg Universitet København. Brian Vad Mathiesen, der i øvrigt stammer fra Varde, har sammen med en række andre professorer advaret mod Viking Link og afviser, at materialet bag beslutningen om projektet har nogen sammenhæng med grøn omstilling, og han bakker socialdemokraternes påstand om forbindelsen som kul-sort op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce