Annonce
Aabenraa

S og K vil have kunstværk på budgettet: Det skylder vi

Jan Riber mener, politikerne skylder at få Telemuren rejst igen. Arkivfoto: Claus Thorsted
Hverken Jan Riber Jakobsen og Karsten Meyer Olesen er klar til at droppe Telemuren trods den høje pris for at få den genplaceret.

Aabenraa: - Vi skylder at rejse Telemuren igen.

Sådan lyder det fra Jan Riber Jakobsen (K), som sad i byrådet, da kunstværket i sin tid blev pillet ned.

- Vi synes, vi skal have løst det her. Man kan altid diskutere byrum og priser, men den slags er altid dyrt. Nu har vi sagt ja til at flytte den, og det står vi ved, siger Jan Riber Jakobsen.

Politikerne i byrådet har for nylig taget hul på arbejdet med at lægge budget for de kommende år, og her bør Telemuren blive et tema, mener han.

- Vi vil gerne være med til at finde de penge i år, hvis vi kan blive enige om det. Desværre har vi ikke nogen med i kultur- og fritidsudvalget, for ellers havde vi også presset på. Vi skal have afsluttet det her kapitel, så vi kan komme videre, siger Jan Riber.

Annonce

Ved at falde bagover

Socialdemokratiets gruppeformand Karsten Meyer Olesen kalder det en skændsel at have sådan et kunstværk stående på en genbrugsplads.

- Men det tal er helt nyt for mig, og jeg må sige, at jeg er lige ved at falde bagover over, at det skal være så dyrt, siger han.

Alligevel mener han, at det nok skulle være muligt at få en genrejsning af muren på budgettet for næste år.

- Det ser ud til, at vi har plads på anlægsbudgettet, og så må vi se, om den kan holde hele vejen igennem budgetlægningen. Jeg har ikke noget overblik over, hvilke projekter der ellers er til de 13 millioner kroner, vi har fået til ekstra anlæg, og jeg kan naturligvis ikke love noget. Men vi vil gå efter at få det med, siger Karsten Meyer Olesen.

1 til 1,6 millioner kroner er mange penge, medgiver han.

- Og man kan få meget andet godt for det. Omvendt er det et vigtigt kunstværk, som vi bør tage alvorligt. Jeg ville have det dårligt med at droppe det, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce