Annonce
Esbjerg

S og SF efterlyser voksne i politisk drama

Dian Mose Olsen og Søren Heide Lambertsen - gruppeformænd for henholdsvis SF og Socialdemokratiet - er indstillede på at sikre det, de kalder en stabil, resterende byrådsperiode. Fotocollage: Heidi Bjerre-Christensen.
Blokpolitik er ikke godt for hverken kommunens udvikling eller borgerne, siger gruppeformændene for Socialdemokratiet og SF, der nu tilbyder Venstre at være med i et flertal, der kan regere Esbjerg Kommune på stabil vis.

Esbjerg Kommune: Gruppeformanden for SF, Diana Mose Olsen, har ved en tidligere lejlighed kaldt Folketinget for "en stor børnehave", men karakteristikken kan med lige så godt ret anvendes på den nuværende tilstand i Esbjerg Byråd, erkender hun.

Socialdemokratiets gruppeformand, Søren Heide Lambertsen, og Diana Mose Olsen reagerer ovenpå et læserbrev fra Dansk Folkepartis byrådsgruppe, hvori gruppeformanden Olfert Krog blandt andet skriver:

"Vi er kommet dertil, hvor nok er nok, og vi føler ikke, at vi har noget at miste ved at meddele Venstre, at de må vælge mellem dem, som har sikret Venstre borgmesterposten, og en fortsat leflen for den røde side".

Men politik handler om at indgå kompromis'er og skabe gode løsninger tværs af partiskel til gavn for borgerne, slår Diana Mose Olsen fast:

- Jeg er ægte bekymret for den skarpe opdeling i blokpolitik, som Dansk Folkeparti efterlyser. Vi ser løbende, at mindre byrådspartier kræver forlængst afgjorte sager taget op og omgjort, fordi nogle få vil have det og nu føler sig i en position, hvor de kan svinge taktstokken. Denne adfærd, hvor enkelte byrådsmedlemmer bare vil have deres vilje og smækker med døren, når de ikke får den, er helt uholdbart, og udvikler det sig yderligere, så kan jeg være bekymret for kommunens drift, siger Diana Mose Olsen.

Annonce

Budgetforhandlinger

  • Torsdag den 3. oktober er der såkaldt 1. behandling af den kommunale direktions forslag til budget-i-balance i Esbjerg Byråd. Efterfølgende holdes et budgetseminar for byrådet, og herefter går budgetforhandlingerne i gang.
  • På forhånd tegner det til at blive svære forhandlinger med store besparelser i vente.
  • Sidste år blev budgetaftalen bredest muligt funderet, idet samtlige otte byrådspartier indgik forlig om det kommunale husholdningsbudget.

Sagen om Marbæk

Både hun og Søren Heide Lambertsen nævner sagen om bommene i Marbæk som eksempel på, hvordan man ikke bør bedrive politik:

- Her ønsker man at omgøre beslutninger truffet i enighed i det tidligere byråd, og så forsøger man at vride armen rundt på borgmesteren og tvinge ham og Venstregruppen til at foretage en kovending, så man kan bosse en anden løsning igennem end den, et demokratisk valgt byråd har vedtaget. Det er fair nok, at man har bekymringer i forhold til tilgængelighed, men man må følge processen og rejse sagen på en ordentlig måde. Så vil sagen nemlig blive undersøgt til bunds i forvaltningen og efterfølgende forelagt for politikerne af de gængse kanaler. Andet er bare usaglige hovsaløsninger, hvor sager alene prioriteres ud fra, hvem der råber højt nok, og det er ikke en måde at drive eller udvikle en kommune på, siger gruppeformændene.

De frygter begge, at budgetforhandlingerne, der går i gang i næste måned, kommer til at bære præg af, at nogle partier vil bruge deres position til at presse borgmesteren.

Står til rådighed

- Det er jo sådan set det, Olfert Krog truer med. Men så har borgmesteren og Venstre mulighed for at hente et flertal et andet sted, for vi står til rådighed for at finde gode og pragmatiske flertalsløsninger, som vi alle kan se os selv i. Ender det så med, at vi får mere af rød bloks politik gennemført, end vi ellers ville have fået, ja, så kan de oprørske blå partier takke sig selv for det. Men vi mener i det hele taget ikke, at det er gavnligt eller sundt for kommunens udvikling, hvis al politik gennemføres i blå blok alene, siger Diana Mose Olsen og Søren Heide Lambertsen.

Dansk Folkeparti mener, at alt foregår på Venstres præmisser - oplever I også stædighed?

- Jeg ved ikke, hvad der foregår om bordet, hvor de blå sidder, men jeg oplever selv borgmesteren som meget pragmatisk indstillet og velvillig over for at finde løsninger inden for de betingelser, der nu engang er for byrådsarbejde og kommunale sagsgange, siger Søren Heide Lambertsen.

Annonce
Forsiden netop nu
112

58-årig havnede i grøften

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce