Annonce
Haderslev

Har henvendt sig til ministeren: S og SF frygter Låsby-Svendsen-typer i Skrydstrup

De nye F 35 larmer meget mere end de F 16, de afløser. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Hvis ejendommene i den såkaldt "røde zone" ved flyvestationen kan sælges uden støjisolering, vil det tiltrække tvivlsomme ejendomsudlejere, mener de to partier. SF har henvendt sig til forsvarsministeren.

VOJENS: Boligmarkedet omkring flyvestation risikerer at blive et Eldorado for ”Låsby Svendsen-typer”.

Det er frygten hos Socialdemokratiet og SF, og byrådet har bemyndiget borgmesteren til "hurtigst muligt" at få en status over opkøb og gensalg af huse i rød zone og videregive oplysningerne til byrådet.

Rød zone rummer de huse, der bliver hårdest ramt af støj, når de nye F35-fly ankommer, da disse larmer væsentligt mere end de F16, de afløser. Staten tilbyder at opkøbe 121 ejendomme. De kan videresælges uden krav om støjisolering, og det er problemets kerne, mener SF og Socialdemokratiet.

Annonce

Socialt udfordrede

I Folketinget har Karina Lorentzen (SF) sendt et spørgsmål til forsvarsminister Trine Bramsen. Her konstaterer SF’eren, at eksproprieringen i rød zone er i gang, og at gensalget må forventes at blive til væsentligt lavere priser.

Derfor beder Karina Lorentzen ministeren forklare, hvordan hun vil sikre, at gensalg ikke finder sted til ”Låsby Svendsen-typer, der derved afstedkommer social eksport til området af udfordrede familier”.Jeg ser helst, at der fastsættes en minimumsværdi og at alt, hvad der sælges derunder, bliver jævnet med jorden.

Henrik Rønnow (S)


- Det, vi har fået at vide, er at det foregår på den måde, at forsvaret tilbyder folk at opkøbe deres boliger indenfor rød zone. Derefter tager man stilling til, om boligerne ligger i vejen for forsvarets aktiviteter, om de skal de rives ned eller bruges. Ellers bliver de solgt videre til Freja, der er statens ejendomsselskab. Freja skal også bare have solgt husene, for det er det, Freja er sat i verden for.

Det siger Bent Iversen (SF), der har opfordret sin partifælle på Christiansborg til at gå til ministeren.

I midten ses flyvestationen omgivet af rød zone og rundt om ses gul zone. Ill.: Forsvarsministeriet

Også Socialdemokratiet frygter, at ejendomsmarkedet omkring flyvestationen bliver en magnet for det, gruppeformand Henrik Rønnow kalder tvivlsomme ejendomsudlejere.

Annonce

Kun for spekulanter

- Forsvaret kan vælge at bruge ejendommene, men det er ikke særligt sandsynligt, da forsvaret nok helst vil være på den anden side af hegnet. Det er der, forsvaret har sine interesser, så ejendommene vil overgå til Freja. Som minimum burde disse ejendomme støjisoleres, så de bliver beboelige, siger Henrik Rønnow.

Sker det ikke vil husene kun være interessante for boligspekulanter, mener han:

- Det er også det, jeg hører, at de lokale er bange for, og derfor bakker byrådet op om, at vi går videre.

Husejerne i rød zone kan vælge at satse på at få udført støjisolering og blive boende i op til ti år:

- Så man kan gøre forsøget. Og hvis man så efter fem-seks år, når F35 for alvor er blevet implementeret, finder ud af, at det kan man ikke holde ud, kan man sælge. Men så står der jo alligevel et hus – ganske vist støjisoleret - der er blevet forladt, fordi beboerne har fundet det ubeboeligt. Så resultatet bliver nok det samme, mener Henrik Rønnow, der frygter, at også boligpriserne i gul zone vi blive berørt.

- Jeg ser helst, at der fastsættes en minimumsværdi og at alt, hvad der sælges derunder, bliver jævnet med jorden.

Socialdemokratiet foreslår, at området i stedet indgår i den grønne omstilling og udlægges til solcelleanlæg eller landbrugsjord, og at Haderslev Kommune går sammen med staten og private om at gennemføre en sådan plan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce