Annonce
Esbjerg

S-politiker stiller skarpt på oprydning efter gamle vindmøller i Tjæreborg Enge

Hans Erik Møller (S), medlem af Plan & Miljøudvalget, vil have oprydningen i Tjæreborg Enge efter vindmøllerne debatteret i udvalget snarest muligt. Arkivfoto: Christer Holte.
Plan & Miljøudvalgsmedlem Hans Erik Møller (S) vil på førstkommende udvalgsmøde rejse spørgsmålet om oprydning efter de nuværende vindmøller i Tjæreborg Enge, så beton og armeringsjern ikke efterlades i jorden.

Esbjerg Kommune: Smuk og grøn ved første øjekast, men med en undergrund bestående af beton og armeringsjern.

Sådan skal det ikke ende for vindmølleområdet Tjæreborg Enge, mener medlem af Plan & Miljøudvalget, Hans Erik Møller (S), der på førstkommende udvalgsmøde har en række spørgsmål til oprydningen, når vindmølle-eventyret i naturområdet engang slutter.

Plan & Miljøudvalget ventes mandag i den kommende uge formelt at vende tommelen nedad for opstilling af møller i 180 meters højde, men hvad der videre vil ske i området, som er udpeget som værdifuldt landskab og i dag huser otte møller i en højde af mellem 97 og 100 meter, står foreløbigt hen i det uvisse.

Hans Erik Møller ser helst, at der ikke opstilles nye møller, når de nuværende møller engang fjernes, men han er under alle omstændigheder bekymret for Esbjerg Kommunes krav til oprydningen efter møller, der tages ned.

- Som man kan læse af sagens akter, så lagde Esbjerg Kommune i den konkrete sag op til, at betonfundamentet til de nuværende møller ved en udskiftning til nyere møller skulle fjernes ned til blot én meters dybde. Det efterlader altså en hel del beton og armeringsjern i jorden. Jeg ved ikke, hvor store de nuværende betonfundamenter er, men jeg kan se, at der i forbindelse med nye møller ville skulle støbes tre-fire meter ned og bruges omkring 2000 ton beton og 104 ton armeringsjern til hvert møllefundament, som måler 28 gange 28 meter, siger Hans Erik Møller og fortsætter:

- Den fremgangsmåde med at grave ting ned og så lade dem blive liggende i jorden - det gjorde man tidligere i den tro, at så forsvandt det nok af sig selv. Vi bør være blevet klogere, og for mig er det i al fald det stik modsatte af hensyntagen til miljøet. Så jeg mener, der skal ryddes helt op, og det er også det synspunkt, jeg bringer med til udvalgsmødet, siger han.

Annonce

Grøn omstilling uden landmøller

Esbjerg Kommune vil gerne være grøn foregangskommune og spille en stor rolle i den grønne omstilling - men du vil ikke have nye møller op. Hvordan hænger det sammen?

- Jeg mener generelt ikke, at vi skal sætte flere nye, store møller med en levetid på 20 til 30 år op på landjorden. Jeg kan heller ikke se behovet med alt det andet, der er i støbeskeen, såsom eksempelvis den kunstige energiø i Nordsøen, som i første runde vil kunne dække tre millioner husstandes strømforbrug og senere skal udvides til mere end det tredobbelte. Og skal der enkelte møller op på land, så skal de i hvert fald ikke placeres i nærheden af bydele eller landsbyer. Da jeg var på tur i Tjæreborg, var jeg rystet over både den hørbare og visuelle effekt af de langt mindre møller, der står derude i dag, så jeg synes, vi bør tænke os rigtig godt om, inden vi giver tilladelser til flere møller, siger Hans Erik Møller og tilføjer, at hans synspunkt også gælder solcelle-paneler, der kommer til at dække mange danske marker i de kommende år.

- Sidst, jeg sad i et tog på vej til Hamborg kunne jeg se mark efter mark plastret til med solceller. Hvor var det dog grimt - hvorfor skal vi ødelægge vores herlige natur og landskaber med den slags. Op på taget af offentlige og industrielle bygninger med det i stedet.

Bag om

Mandag den 1. marts får politikerne i Plan & Miljøudvalget forelagt det plangrundlag, der blev udarbejdet og sendt i høring i anledning af Vattenfall-projektet, og her ventes udvalget at vende tommelen nedad og oversende plangrundlaget til endelig afvisning i Esbjerg Byråd.

Vattenfalls konkrete projekt med fire møller i op til 180 meters højde til erstatning for de nuværende møller i op til 100 meters højde i engene, eksisterer formelt ikke mere, idet energiselskabet har trukket det tilbage, omend Vattenfall har bebudet, at man vil vende tilbage med projektet i 2022, når man undersøgt mulighederne for reduktion af gener fra markeringslys og skyggekast.

Rent politisk ventes byrådet dog at beslutte, at man ikke ønsker 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce