Annonce
Danmark

S støtter udløbsdato for hastelov om syrienkrigere

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiet vil gennemse hastelov om fratagelse af fremmedkrigeres pas om halvandet år.

Socialdemokratiet støtter en udløbsdato for loven om fratagelse af pas fra fremmedkrigere.

Det siger Christian Rabjerg Madsen (S) i folketingsdebat onsdag, hvor lovforslaget er til hastebehandling. Loven forventes at blive stemt igennem torsdag.

- Vi har besluttet at gennemse loven om cirka halvandet år. Altså indføre en egentligt solnedgangsklausul, siger Christian Rabjerg Madsen, der er formand for udlændinge- og integrationsudvalget.

- Det er fornuftigt, at vi indsætter en solnedgangsklausul, så vi om halvandet år får lejlighed til at tage diskussionen igen og forhåbentlig på det tidspunkt på et mere oplyst grundlag. Det skal forstås på den måde, at der på det tidspunkt kan være faldet dom i nogle af de sager, der vedrører lovforslaget, siger han.

Regeringen har bedt Folketinget hastebehandle et forslag, der skal gøre det muligt administrativt at tage statsborgerskabet fra personer, der kategoriseres som fremmedkrigere.

Et flertal af Folketingets partier støtter forslaget, men enkelte partier er imod.

Blandt andet De Radikale vil ikke stemme for, men da partiet erkender, at der i Folketinget er et flertal for loven, vil De Radikale i stedet udstyre den med en solnedgangsklausul, som Socialdemokratiet nu også støtter.

Også Venstre har talt for en solnedgangsklausul, der betyder, at Folketinget på et givet tidspunkt tager loven op igen til revidering.

Det har regeringen været lydhør over for.

- Vi har lyttet til de argumenter, der er i høringssvarene, hvad angår en solnedgangsklausul. Jeg har også bidt mærke i, at Venstre har argumenteret for en klausul, siger Christian Rabjerg Madsen.

- Jeg synes, det er fornuftige argumenter. Særligt det argument, der handler om, at vi jo har hastebehandlet det her lovforslag.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg mener, det er nødvendigt at hastebehandle forslaget. Men der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at jeg generelt mener, det er en uskik at hastebehandle lovforslag generelt, siger han.

Venstre ønsker, at klausulen skal træde i kræft ved Folketingets næste samling, altså cirka om et år ifølge partiets indfødsretsordfører, Morten Dahlin.

Det er Morten Messerschmidt (DF) uforstående overfor.

- Jeg hører hr. Dahlin sige, at de mennesker aldrig skal sætte fod på dansk jord igen. Det lyder fint. Men det kolliderer fuldstændig med tanken om, at de her regler på et tidspunkt ikke skal gælde længere, siger Morten Messerschmidt.

- Hvornår skal solen så at sige gå ned, sådan at de forbrydere alligevel kan vende tilbage?

Morten Dahlin understreger, at solnedgangsklausulen ikke er ensbetydende med, at man fjerner loven igen. Venstre vil ved en revidering af loven stadig støtte den, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce