Annonce
Sønderborg

S uenige med partifæller på borgen: - Skrot nationale test

Elever i folkeskolen skal gennemføre ti obligatoriske nationale test fra 2. til 8. klasse i læsning, matematik, engelsk og fysik/kemi, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet. Arkivfoto: Tommy Kofoed
Socialdemokratiet i Sønderborg ser gerne, at regeringen dropper gennemførelsen af alle nationale test. Venstre er mere tilbageholdende.

Sønderborg: De meget udskældte og dybt kritiserede nationale test bør ikke genindføres i folkeskolen, som regeringen lægger op til. Tværtimod skal de afskaffes, mener Jesper Smaling (S), der er næstformand for børne- og uddannelsesudvalget i Sønderborg Kommune.

- Skrot nationale test. De burde suspenderes. Det er helt tosset at benytte dem særligt i år, hvor covid-19 har påvirket skolegangen, siger han med henvisning til, at en stor del af undervisningen er foregået online, fordi skolerne har været lukket ned.


Annonce

Med den nuværende form er det meningsløst at gennemføre testene. De giver intet retvisende billede af det faglige niveau, fordi de er så upræcise

Jesper Smaling (S), næstformand for børne- og uddannelsesudvalget i Sønderborg Kommune


Hos børne- og undervisningsminister og partifælle Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er holdningen den helt modsatte, men begrundelsen den samme. Hun og regeringen er af den overbevisning, at de nationale test er ekstra vigtige i år, fordi de vil give et overblik over, hvordan hjemmeundervisningen har påvirket elevernes faglige niveau.

Tillid til lærerne

Den argumentation giver Jesper Smaling ikke meget for.

- Med den nuværende form er det meningsløst at gennemføre testene. De giver intet retvisende billede af det faglige niveau, fordi de er så upræcise. Derfor har de også fået en massiv kritik fra fagfolk, hvilket burde tages seriøst fra politisk side, siger han.

Står det til næstformanden bør der arbejdes med mere lokal evaluering ude på skolerne.

- Jeg er ikke modstander af at evaluere, men resultaterne skal være brugbare. Derfor skal vi ikke bruge tid på de her test. Jeg har tillid til, at lærerne kan vurdere og har en fornemmelse for elevernes faglighed, siger Jesper Smaling og påpeger, at det ikke kun handler om det faglige, men også børnene.

Han mener, at de udsættes for et unødvendigt pres, når de nationale test skal gennemføres. Det kan derfor kun gå for langsomt med at få udviklet et andet værktøj, lyder det fra ham.

Annonce

V vil ikke afskaffe

Den holdning deler formand for børne- og uddannelsesudvalget i Sønderborg Kommune Claus Klaris (V), som ikke bifalder brugen af de nationale test, men han går heller ikke ind for at afskaffe dem i år.

- Jeg er af den holdning, at de skal revideres. De trænger til en overhaling. Det er der ingen tvivl om. Når det er sagt, tror jeg, at der er elementer i de nuværende, der kan anvendes, siger han.

Herefter understreger formanden, at det kun kan få for langsomt med at få sat gang en revidering, men han holder samtidig fast i, at de skal gennemføres i år.

For ham handler det om, at det efter hans opfattelse er en bunden opgave, som kommunen og skolerne er blevet pålagt at fuldføre.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland

Svinepest-udbrud i Polen koster mange penge hos danske svineproducenter: Flere eksport-ture er nu blevet aflyst

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sønderborg

Dronningen ønskede god sommer: Det har vi alle brug for

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Haderslev

Vinbonden på Årø drømmer om at udvide med besøgsdestilleri

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Aabenraa

Ingen adgang uden gyldigt ID-kort: Ny shelterplads bliver et vigtigt tilflugtssted for veteraner

Annonce