Annonce
Rejser

Safarilodge i mere end 20 år: Dansk succeshistorie i Sydafrika

Den danskejede lodge ligger ned til Olifants River, og gæstene kan både fra restauranten og deres bungalow, telt eller villa følge dyrelivet langs og i floden. Foto: Søren Brissing/Nyati Safari Lodge
Lisbeth og Jørgen Nielsen købte et stykke jord og et faldefærdigt hus ned til Olifants River, der grænser op til Kruger National Park. Siden åbnede de Nyati Safari Lodge, som tusinder af danskere har besøgt - mange af dem flere gange.
Annonce

En flok vortesvin spæner rundt som kåde hundehvalpe på plænen foran lodgens hovedbygning og sørger dermed for turens første underholdende indslag. På vej mod vores luksustelt springer egern rundt i træerne lige foran os og op på hytternes stråtag. Og da vi når frem til vort hjem den næste lille uges tid, sidder en flok nysgerrige og opvakte aber klar til at tage de nye beboere i øjesyn. De er så tæt på, at vi med lethed ville kunne røre dem, og modsat ser nogle af de frækkeste også ud til at være parate til at gribe ud efter solhat, solbriller og især en mobiltelefon, som glimter i den stærke sol og måske derfor repræsenterer en særlig stor værdi for en kvalitetsbevidst abe.

Velkommen til Nyati Safari Lodge i udkanten af Kruger National Park i Sydafrika. En dansk succeshistorie, som begyndte med, at Lisbeth og Jørgen Nielsen købte noget jord og et faldefærdigt hus ned til Olifants River. Deres søn, Søren, havde en drøm om at blive ranger, og forældrene ville gerne hjælpe ham på vej ved at stille noget jord til rådighed, og tanken var at bygge nogle hytter som gæstebolig for venner.

Men det endte med, at de i 1998 åbnede en lille lodge med plads til 12 gæster, og da der var mange bøfler i området, blev den navngivet Nyati (bøffel). Parret ejede samtidig halvdelen af tøjmærket Redgreen og drev 12 forretninger i Danmark. Det viste sig dog hurtigt for bøvlet at være involveret i begge dele, så i 1999 solgte de deres andel af Redgreen og kunne derefter fuldt ud hellige sig lodgen - uden dog at have nogen plan for, hvordan det skulle udvikle sig, bortset fra at Nyati Safari Lodge skulle være et sted, som Lisbeth og Jørgen selv ville kunne lide at være gæster på.

En reportage i Berlingske fik nærmest salget til at eksplodere, og behovet for flere sengepladser er steget år for år. Men når to nye luksustelte inden længe står klar, er det slut med at bygge ud, fastslår Jørgen Nielsen. Så vil der være plads til 82 gæster ad gangen.

Uanset sæson er der stort set altid fyldt op, og allerede i slutningen af januar var ugerne 6,7 og 8 samt 41,42 og 43 i 2021 udsolgt.

Lisbeth og Jørgen Nielsen har eneansvaret for driften, men ejerskabet deler de ligeligt med to andre danske par. Nyati Safari Lodge har omkring 100 ansatte, som hver typisk brødføder en familie på syv-otte medlemmer.

Lisbeth og Jørgen Nielsen

Jørgen Nielsen har været indkøber i Dansk Supermarked, salgschef i Bilka, direktør i Magasin du Nord (de fire forretninger uden for København), koncerndirektør i Daells Varehus og medejer af tøjfirmaet Redgreen samt eneejer af sportstøjfirmaet Patrick i Danmark.

Lisbeth Nielsen har blandt andet været dekoratør, haft tøjbutik i Jylland og var ansvarlig for parrets 12 Redgreen-butikker. Det er hende, der med sikker hånd har stået for valg af møbler og indretning af Nyati Safari Lodge, er ansvarlig for menuerne på lodgen og meget andet, ikke mindst tæt kontakt til personalet.

Parret opholder sig i længere perioder på skift i Danmark og Sydafrika. Nyati har kontor i Danmark med Jørgen Nielsen som direktør.

Annonce

Populært blandt børnefamilier

I begyndelsen var lodgen kun beregnet til par, men nu består den - ud over de oprindelige bungalower - også af store villaer på 200 kvadratmeter med egen pool, 75 kvadratmeter store luksustelte med plads to voksne og to børn og Cheetah Camp, som er en selvstændighed enhed med egen kok og rangere. I takt med udvidelserne er børnefamilier og tre generationer på ferie sammen kommet til at udgøre en væsentlig del af gæsterne.

Jørgen Nielsen gætter på, at der omkring Greater Kruger National Park findes omkring 500 lodger, men de færreste af dem kan modtage børn, da dyrene frit kan bevæge sig ind mellem hytter og telte. Sådan var det også på Nyati i begyndelsen, men nu er lodgen indhegnet, og ejerne har købt et antal specielle safaribiler, hvor børn sidder beskyttet. Opholder børn sig i åbne biler, er de helt automatisk det letteste bytte for rovdyr, der kan blive fristet til at angribe.

Safari - ikke jagt, men den version, hvor man skyder med kameraet - var tidligere en så eksklusiv ferieform, at det var noget, man i bedste fald oplevede én gang i sit liv, men Lisbeth og Jørgen Nielsen kan fortælle en anden historie: Nogle har boet på lodgen over 10 gange, et par kom tre gange på et år, og et andet par valgte første gang én uge, anden gang to ugers ophold, tredje gang tre uger og fjerde gang fire uger. Det samlede antal gæster i lodgens levetid nærmer sig 40.000.

Helt uhørt er cirka 30 procent af dem gengangere, og typisk vælger førstegangsbesøgende en uges ophold og gengangere to uger. For nylig er der også åbnet mulighed for, at man kan vælge for eksempel tre eller fire overnatninger. En anden populær variant er at lægge ud med walking safari (safari til fods med bevæbnet ranger og primitiv lejr med flytbare telte, som man dog ikke selv skal bære) efterfulgt af en uges luksus på lodgen.

Der er langt til Sydafrika, hvorfor godt halvdelen af gæsterne vælger at forlænge safarien med ophold i for eksempel Cape Town i den sydligste del af Sydafrika eller badeferie på Zanzibar. Gæsterne kan vælge mellem en hel stribe hoteller på den sydlige del af kontinentet.

- Vi kan se, at folk har fået flere penge mellem hænderne, konstaterer Lisbeth og Jørgen Nielsen, mens vi indtager en frokost i restauranten med udsigt over Olifants River, hvor der nærmest er garanti for hver dag at se flodheste og ofte også elefanter. Fra alle bungalower, store huse, telte og Cheetah Camp har man en tilsvarende udsigt, og ikke mindst i teltene får man en fornemmelse af, at dyrene befinder sig lige på den anden side af teltdugen.

Priser

10 dage (en uges ophold med all inclusive) plus transporttid koster fra 18.995 kroner inklusive flyrejse. Det er muligt at flyve fra både Billund og København. Da der er tale om rutefly, kan prisen på flybillet gå op og ned. Planlæg derfor i god tid - også fordi lodgen næsten er fyldt hele tiden.

Vi fløj med Qatar Airways fra København til Doha og efter flyskift videre til Johannesburg. Her skifter man til indenrigsfly - cirka en times flyvning til Hoedspruit.

Da flybilletten udgør en væsentlig del af den samlede pakkepris, er det værd at overveje at forlænge turen med ophold i for eksempel Cape Town (fra 23.995 kroner for to uger i alt), Victoria Falls eller badeferie på Zanzibar.

En uges ophold i luksustelt med fast gulv, aircondition og alt, hvad der ellers hører til et hotelværelse, koster 1000 kroner mere pr. person i forhold til overnatning i bungalow.

Cheetah Camp med egen kok og rangere er velegnet til større familier eller grupper. pris fra 20.995 kroner pr. person ved minimum otte personer.

Det er også muligt at bestille ophold på mindre end en uge.

Fra 1. august inkluderes en tur til Hoedspruit Endangered Species Centre - en redningsstation for truede, forældreløse og skadede vilddyr - i pakkeprisen. Her kan man blandt andet se seks eksemplarer af king cheetah (kongegepard). Der er cirka 60 registrerede eksemplarer i hele verden - ingen i fri natur. De er "fejlfarvede" ved fødslen, og moderen dræber dem normalt straks.

Se mere på www.nyati-safari.dk.

Om rejsen

Rejser var inviteret af Nyati Safari Lodge og Qatar Airways, som sørgede for henholdsvis ophold og forplejning samt transport.
Den danskejede lodge ligger ned til Olifants River, og gæstene kan både fra restauranten (billedet) og deres bungalow, telt eller villa følge dyrelivet langs og i floden. Foto: Søren Brissing/Nyati Safari Lodge
Den danskejede lodge ligger ned til Olifants River, og gæstene kan både fra restauranten og deres bungalow (billedet), telt eller villa følge dyrelivet langs og i floden. Foto: Nyati Safari Lodge
Den danskejede lodge ligger ned til Olifants River, og gæstene kan både fra restauranten og deres bungalow, telt eller villa følge dyrelivet langs og i floden. Foto: Søren Brissing/Nyati Safari Lodge
Teltene på 75 kvadratmeter er så populære, at Nyati får yderligere to, men så er det også slut med udvidelser. Faciliteterne er helt på højde med hotelværelser, det vil sige blandt andet aircondition, brus, toilet og minibar. Fra terassen kan man følge livet i og omkring Olifants River. Foto: Nyati Safari Lodge
Tid til afsked. For mange et stærkt følelsesladet øjeblik, når personalet stiller op på én lang række og siger farvel til hver enkelt gæster efterfulgt af kraftfuld sang. Foto. Søren Thorup
Tid til afsked. For mange et stærkt følelsesladet øjeblik, når personalet stiller op på én lang række og siger farvel til hver enkelt gæster efterfulgt af kraftfuld sang. Foto. Søren Thorup
De ansatte har på egen initiativ oprettet en danse- og sanggruppe, som optræder før middagen en gang om ugen. Foto: Nyati Safari Lodge
Nyati Safari Lodge var i begyndelsen kun for voksne, idet dyrene frit kunne gå ind mellem bungalowerne, men nu er den hegnet ind, så børnefamilier også kan bo her. Dyrene kan dog i visse tilfælde komme ganske tæt på. Foto: Nyati Safari Lodge
Frokost serveres klokken 14 på lodgen, og gæster på udflugt ledsages af en eller flere kokke, som anretter den medbragte mad. Alle drikkevarer er inkluderet i opholdet - også mellem måltiderne. Foto: Nyati Safari Lodge
Et af luksusteltene set udefra. Teltene er på 75 kvadratmeter og udstyret med samme faciliteter som et hotelværelse inklusive aircondition. Foto: Nyati Safari Lodge
Hvis man køber en standardpakke, bliver man indkvarteret i en bungalow som denne. Her er alle faciliteter som på et hotelværelse og i tilgift også udendørs bruser. Foto: Nyati Safari Lodge
Parti fra en af de cirka 200 kvadratmeter store villaer, som egner sig til familier eller vennegrupper. I en af dem kan man få en kok til at tilberede maden, således at man kan spise i private omgivelser i stedet for restauranten i hovedbygningen. Foto: Søren Brissing/Nyati Safari Lodge
Så er der dækket op til aftensmad med tre retter. Lisbeth og Jørgen Nielsen indkøbte på et tidspunkt sydafrikanske vine, som man også kan købe i Danmark, men det har vist sig, at gæsterne hellere vil prøve noget nyt, og målt ud fra forbruget pr. gæst, falder de i god jord. Foto: Nyati Safari Lodge
Så er der dækket op til aftensmad med tre retter. Lisbeth og Jørgen Nielsen indkøbte på et tidspunkt sydafrikanske vine, som man også kan købe i Danmark, men det har vist sig, at gæsterne hellere vil prøve noget nyt, og målt ud fra forbruget pr. gæst, falder de i god jord. Foto: Nyati Safari Lodge
Så er der dækket op til aftensmad med tre retter. Lisbeth og Jørgen Nielsen indkøbte på et tidspunkt sydafrikanske vine, som man også kan købe i Danmark, men det har vist sig, at gæsterne hellere vil prøve noget nyt, og målt ud fra forbruget pr. gæst, falder de i god jord. Foto: Nyati Safari Lodge
Det åbne badeværelse i et af luksusteltene. Foto: Nyati Safari Lodge
Vortesvin er nogle af de mest underholdende dyr at iagttage. De går ofte rundt på lodgens plæne. Hvis de er i legehumør, drøner de rundt som overstadige hunde. Foto: Nyati Safari Lodge
Den danskejede lodge ligger ned til Olifants River, og gæstene kan både fra restauranten og deres bungalow, telt eller villa (billedet) følge dyrelivet langs og i floden. Foto: Nyati Safari Lodge
Villaerne er på omkring 200 kvadratmeter og egnede til familier eller vennegrupper. Bemærk indhegningen, som gør, at børn frit kan løbe rundt på grunden. Foto: Nyati Safari Lodge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce