Annonce
Esbjerg

Sag om grødeskæring i Ribe udvides: Afgørelse kan ende ved Europakommission

Mølledammen i Ribe risikerer nu at skulle omkring Bruxelles og Europakommissionen for at finde en løsning på, hvordan man opnår et blankt vandspejl. Foto: Martin Ravn
På fredagens møde blev de fem medlemmer af kommunens Teknik & Byggeudvalg enige om at søge om dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til grødeskæring i Ribes Mølledam for at opnå et blankt vandspejl. Dermed risikerer sagen nu at skulle afgøres ved Europakommisionen.

Ribe: Mølledammen i Ribe repræsenterer en uvurderlig kulturværdi for Ribe, og dermed en væsentlig samfundsinteresse.

Sådan lyder det fredag i en pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune, og på den baggrund har et enigt Teknik & Byggeudvalg på fredagens møde besluttet at søge om dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til at skære grøde i Ribe Mølledam.

Målet er fortsat at sikre et blankt vandspejl, og både det politiske udvalg og teknik og miljøforvaltningen er klar til at arbejde videre med en dispensation. Et led i processen er at indhente en udtalelse fra miljøministeren, fordi Ribe Mølledam er Natura 2000-område, og derfor særlig beskyttet. Før Esbjerg Kommune kan beslutte at lade hensynet til Ribes kulturmiljø veje tungere end naturbeskyttelsen, skal miljøministeren derfor tages med på råd.

- I Teknik & Byggeudvalget er vi enige om at følge en proces, hvor forvaltningen nu udarbejder en dispensation for Naturbeskyttelseslovens §3", siger formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen, (S).

Annonce

Dispensation

Hvis man vil søge om en dispensation fra Naturbeskyttelsesloven, og dispensationen går ud over et Natura 2000-område, skal man jævnfør Habitatsbekendtgørelsen have en udtalelse fra miljøministeren. I særlige tilfælde skal miljøministeren også indhente en udtalelse fra Europa Kommissionen.

Domstolene

Før dispensationen gives, vil Esbjerg Kommune bede ministeren om en principiel udtalelse, og hvis den er positiv, vil Esbjerg Kommune gå i dialog med landbruget i området og miljøstyrelsen. Derefter sender forvaltningen en beskrivelse til ministeren af de foranstaltninger, der er nødvendige at sætte ind som kompensation. Næste skridt er, at miljøministeren henter en udtalelse fra Europa Kommissionen, og herefter kan Esbjerg Kommune udarbejde den endelige dispensation. Hvis miljøministeren ikke finder, at baggrunden for eventuel grødeskæring i Ribe Mølledam bygger på bydende nødvendige hensyn til samfundsinteresser, kan Esbjerg Kommune efter vurderinger af udtalelserne eventuelt beslutte at skære grøde i Ribe Mølledam.

I det tilfælde kan miljøministeren klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet eller indbringe sagen for domstolene.

Ukendt mulighed

Søren Heide Lambertsen, 20. december kaldte du det tåbeligt, at tre Venstre-medlemmer i udvalget krævede en oprensning af Mølledammen. Nu stemmer du selv for en dispensation for grødeskæring som del af et enigt udvalg - hvad er der sket siden dengang?

- Der er sket det, at der nu har vist sig denne hidtil ukendte mulighed, og den vil jeg gerne støtte op om. Som JydskeVestkysten selv skitserer i fredagens avis, var det idéen om, at vores forvaltning skulle underkende sig selv i forhold til en dispensation, jeg ikke brød mig om.

Hvad er din holdning til, at det nu er en udtalelse fra Europakommissionen, der kan blive afgørende for Mølledammen?

- Det skal åbenbart være sådan, når en tilsyneladende simpel sag kan komme så langt ud, men jeg synes også den viser kritikerne af sagsbehandlingen vedrørende Mølledammen, at denne sag altså bare er mere kompliceret end som så.

Om alt går efter planen i det nye løsningsforslag, hvornår kan man så i Ribe tidligst forvente et blankt vandspejl?

- Mit bud vil være i 2021, med mindre sagen om Mølledammen er så vigtig for både ministeren og EU, at den kommer øverst i bunken, hvilket dog næppe bliver tilfældet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Annonce