Annonce
Haderslev

Politiet opgiver sag: 85-årig kvinde døde under mistænkelige omstændigheder

Arkivfoto
En 85-årig kvinde blev fundet død i sin seng på et plejehjem i Vojens, og en ældre mand blev sigtet i den forbindelse. Nu opgiver politiet sagen.

Vojens: Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi har besluttet at afslutte en sag om et dødsfald på et plejehjem uden at rejse tiltale i den.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

En 85-årig kvinde blev mandag den 29. juli fundet død i sin seng på plejehjemmet Bregnbjerglund i Vojens. Omstændighederne ved dødsfaldet gjorde, at tilfældet blev undersøgt som mistænkeligt dødsfald. En ældre mand blev sigtet for drab efter straffelovens paragraf 237 og fremstillet i retten i Sønderborg, hvor dommeren løslod ham.

Sigtelsen blev dog opretholdt.

Annonce

Mangler beviser

- Sagen er blevet bredt efterforsket i et forsøg på at finde vidner, tekniske spor eller andet, det kunne klarlægge, om det med sikkerhed drejede sig om et drab og i givet fald, om der kunne findes beviser for at den ældre mand eller andre stod bag det, oplyser politiet i pressemeddelelsen.

- Anklagemyndigheden har nøje gennemgået det efterforskningsmateriale, der ligger i sagen og vurderet, at der ikke vil kunne rejses tiltale mod hverken den ældre mand eller andre i sagen. Der er ikke beviser, der vil kunne føre til en domfældelse, slutter politiet.

Svære sager

Sager, hvor demente truer beboere og personale, har i stigende omfang fundet vej til landets retssale. Det oplyser fagforbundet FOA over for JydskeVestkysten.

Det skyldes en lovændring fra 2014. Ændringen betød, at hvis man skal gøre sig håb om at få erstatning efter for eksempel et overfald fra en dement, skal det anmeldes til politiet.

Retten var i sidste uge sat i en lignende sag på samme plejecenter, Plejecenter Bregnbjerglunden i Vojens, i en sag mod en ligeledes dement, men 63-årig beboer.

Den 63-årig, en tidligere slagteriarbejder, havde over flere episoder siden 2017 truet personalet med kniv og smadret inventar. JydskeVestkysten var under sagen til stede. Den 63-årige, svært demente mand sad i en kørestol under sagen og sagde ikke en lyd. Han fik indimellem lidt at drikke via et sugerør med hjælp fra sin kone og sin svigersøn.

Han blev dømt til forvaring på plejehjemmet i et særligt skærmet afsnit, hvor han ikke kan gøre skade på andre.

Dement mand

JydskeVestkysten var til stede ved grundlovsforhøret dagen efter drabet. Det viste sig at være en usædvanlig sag.

Dødsårsagen var ifølge retsmedicinske undersøgelser kvælning ved spærring af de ydre luftveje.

Men den sigtede var en 90-årig mand med demens, så forhøret gik ikke særlig nemt. Den demente mand blev anholdt på plejehjemmet, da han formentlig havde opholdt sig i lokalet omkring dødstidspunktet.

Forhøret af den demente 90-årige blev opgivet, da anklageren ikke kunne få svar om noget som helst.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Annonce