Annonce
Haderslev

Politiet opgiver sag: 85-årig kvinde døde under mistænkelige omstændigheder

Arkivfoto
En 85-årig kvinde blev fundet død i sin seng på et plejehjem i Vojens, og en ældre mand blev sigtet i den forbindelse. Nu opgiver politiet sagen.

Vojens: Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi har besluttet at afslutte en sag om et dødsfald på et plejehjem uden at rejse tiltale i den.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

En 85-årig kvinde blev mandag den 29. juli fundet død i sin seng på plejehjemmet Bregnbjerglund i Vojens. Omstændighederne ved dødsfaldet gjorde, at tilfældet blev undersøgt som mistænkeligt dødsfald. En ældre mand blev sigtet for drab efter straffelovens paragraf 237 og fremstillet i retten i Sønderborg, hvor dommeren løslod ham.

Sigtelsen blev dog opretholdt.

Annonce

Mangler beviser

- Sagen er blevet bredt efterforsket i et forsøg på at finde vidner, tekniske spor eller andet, det kunne klarlægge, om det med sikkerhed drejede sig om et drab og i givet fald, om der kunne findes beviser for at den ældre mand eller andre stod bag det, oplyser politiet i pressemeddelelsen.

- Anklagemyndigheden har nøje gennemgået det efterforskningsmateriale, der ligger i sagen og vurderet, at der ikke vil kunne rejses tiltale mod hverken den ældre mand eller andre i sagen. Der er ikke beviser, der vil kunne føre til en domfældelse, slutter politiet.

Svære sager

Sager, hvor demente truer beboere og personale, har i stigende omfang fundet vej til landets retssale. Det oplyser fagforbundet FOA over for JydskeVestkysten.

Det skyldes en lovændring fra 2014. Ændringen betød, at hvis man skal gøre sig håb om at få erstatning efter for eksempel et overfald fra en dement, skal det anmeldes til politiet.

Retten var i sidste uge sat i en lignende sag på samme plejecenter, Plejecenter Bregnbjerglunden i Vojens, i en sag mod en ligeledes dement, men 63-årig beboer.

Den 63-årig, en tidligere slagteriarbejder, havde over flere episoder siden 2017 truet personalet med kniv og smadret inventar. JydskeVestkysten var under sagen til stede. Den 63-årige, svært demente mand sad i en kørestol under sagen og sagde ikke en lyd. Han fik indimellem lidt at drikke via et sugerør med hjælp fra sin kone og sin svigersøn.

Han blev dømt til forvaring på plejehjemmet i et særligt skærmet afsnit, hvor han ikke kan gøre skade på andre.

Dement mand

JydskeVestkysten var til stede ved grundlovsforhøret dagen efter drabet. Det viste sig at være en usædvanlig sag.

Dødsårsagen var ifølge retsmedicinske undersøgelser kvælning ved spærring af de ydre luftveje.

Men den sigtede var en 90-årig mand med demens, så forhøret gik ikke særlig nemt. Den demente mand blev anholdt på plejehjemmet, da han formentlig havde opholdt sig i lokalet omkring dødstidspunktet.

Forhøret af den demente 90-årige blev opgivet, da anklageren ikke kunne få svar om noget som helst.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce