Annonce
Varde

Sagen om groft nytårshærværk mod kirkedige henlagt: To firmaer skal give tilbud på genopretning

Stenene blev flået ud. De er efterfølgende samlet i en bunke, indtil puslespillet med at sætte dem sammen går i gang. Men stien ved kirken er atter farbar. Arkivfoto: Morten Nielsen
Et arkitektfirma er udpeget til at udføre genopretning af kirkedige øst for Varde. Politiet har indtil videre ingen spor i sagen.

Fåborg: Af gode grunde ved ingen endnu, hvad det kommer til at koste at genetablere 24 meter kirkedige ved Fåborg Kirke - en landsbykirke øst for Varde. Kirkediget var udsat for ualmindeligt groft hærværk i de første timer af det nye årti - nytårsnat. Stenene blev ganske enkelt flået ud af kirkediget.

Men der er fundet en løsning, så diget kan udbedres. Der er tale om et kirkedige, der er noget yngre end kirken, som er fra middelalderen - formentlig omkring 1100. Kirkediget vurderes at være cirka 100-120 år gammelt.

Villy Pilgaard er kirkeværge, det vil sige, at han er medlem af menighedsrådet og i den forbindelse udpeget som ansvarlig for kirkens bygninger.

Han oplyser, at sagen om hærværk og genopbygning har været igennem Nationalmuseet, Ribe Stift og Varde Provsti. Det er nemlig ikke bare sådan, at man kan gå i gang i med at genopbygge et kirkedige. Der skal gives tilladelse, og der er nu sket.

Annonce

Det blev opdaget før gudstjeneste

  • Hærværket blev opdaget nytårsdag - onsdag den 1. januar.
  • Det var umiddelbart før nytårsgudstjenesten, at dagslyset afslørede det omfattende hærværk.

Der skal hentes to tilbud

Der er i den forbindelse udpeget et arkitektfirma, som skal stå for genopbygningen.

- Der skal indhentes et tilbud fra to firmaer, siger Villy Pilgaard, som selvsagt ikke ved, hvad det kommer til at koste at genopføre diget, så længe der ikke er afgivet tilbud.

- Vi har en forsikring, som, vi regner med, dækker, siger Villy Pilgaard om det endnu ukendte beløb.

I øvrigt kunne det blive meget dyrere at udbedre diget, end det er blevet.

Gerningsmændene fik nemlig ikke flået bundstenene op. Var det sket, så ville det være langt sværere at rekonstruere diget - og dermed langt mere tidskrævende.

Sagen er henlagt

Syd og Sønderjyllands Politi oplyser, at sagen har været efterforsket. Politiet har været rundt i byen i timerne efter nytår.

Men der er ingen spor efter gerningsmændene.

- Der er ingen videoovervågning eller andet, siger Helle Lundberg, som er kommunikationsrådgiver i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Derfor er sagen henlagt.

- Men den vil blive genoptaget, hvis vidner henvender sig med nyt i sagen, siger Helle Lundberg.

Kirkeværge Villy Pilgaard sammen med de ansatte Henning Kristensen og Laila Lund, efter hærværket blev opdaget. Arkivfoto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce