Annonce
Varde

Sagen om groft nytårshærværk mod kirkedige henlagt: To firmaer skal give tilbud på genopretning

Stenene blev flået ud. De er efterfølgende samlet i en bunke, indtil puslespillet med at sætte dem sammen går i gang. Men stien ved kirken er atter farbar. Arkivfoto: Morten Nielsen
Et arkitektfirma er udpeget til at udføre genopretning af kirkedige øst for Varde. Politiet har indtil videre ingen spor i sagen.

Fåborg: Af gode grunde ved ingen endnu, hvad det kommer til at koste at genetablere 24 meter kirkedige ved Fåborg Kirke - en landsbykirke øst for Varde. Kirkediget var udsat for ualmindeligt groft hærværk i de første timer af det nye årti - nytårsnat. Stenene blev ganske enkelt flået ud af kirkediget.

Men der er fundet en løsning, så diget kan udbedres. Der er tale om et kirkedige, der er noget yngre end kirken, som er fra middelalderen - formentlig omkring 1100. Kirkediget vurderes at være cirka 100-120 år gammelt.

Villy Pilgaard er kirkeværge, det vil sige, at han er medlem af menighedsrådet og i den forbindelse udpeget som ansvarlig for kirkens bygninger.

Han oplyser, at sagen om hærværk og genopbygning har været igennem Nationalmuseet, Ribe Stift og Varde Provsti. Det er nemlig ikke bare sådan, at man kan gå i gang i med at genopbygge et kirkedige. Der skal gives tilladelse, og der er nu sket.

Annonce

Det blev opdaget før gudstjeneste

  • Hærværket blev opdaget nytårsdag - onsdag den 1. januar.
  • Det var umiddelbart før nytårsgudstjenesten, at dagslyset afslørede det omfattende hærværk.

Der skal hentes to tilbud

Der er i den forbindelse udpeget et arkitektfirma, som skal stå for genopbygningen.

- Der skal indhentes et tilbud fra to firmaer, siger Villy Pilgaard, som selvsagt ikke ved, hvad det kommer til at koste at genopføre diget, så længe der ikke er afgivet tilbud.

- Vi har en forsikring, som, vi regner med, dækker, siger Villy Pilgaard om det endnu ukendte beløb.

I øvrigt kunne det blive meget dyrere at udbedre diget, end det er blevet.

Gerningsmændene fik nemlig ikke flået bundstenene op. Var det sket, så ville det være langt sværere at rekonstruere diget - og dermed langt mere tidskrævende.

Sagen er henlagt

Syd og Sønderjyllands Politi oplyser, at sagen har været efterforsket. Politiet har været rundt i byen i timerne efter nytår.

Men der er ingen spor efter gerningsmændene.

- Der er ingen videoovervågning eller andet, siger Helle Lundberg, som er kommunikationsrådgiver i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Derfor er sagen henlagt.

- Men den vil blive genoptaget, hvis vidner henvender sig med nyt i sagen, siger Helle Lundberg.

Kirkeværge Villy Pilgaard sammen med de ansatte Henning Kristensen og Laila Lund, efter hærværket blev opdaget. Arkivfoto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce