Annonce
Aabenraa

Salg af AOF Syd kiksede: Alligevel håb for fremtiden

For to uger siden gik kursusudbyderen og sprogskolen AOF Syd konkurs. Arkivfoto
Mens kurator har opgivet at sælge det konkursramte AOF Syd, er Aabenraa Kommune optimistisk med hensyn til hurtigt at få sprogcentret op at køre igen.

Aabenraa: For omkring to uger siden indgav kursusudbyderen og sprogskolen AOF Syd en konkursbegæring. Økonomien hang ikke længere sammen, og de 43 ansatte blev opsagt. Samtidig blev der sat en kurator på sagen, og han har brugt de sidste 14 dage på at finde en løsning.

Det er ikke lykkedes.

- Forsøget på et samlet salg af AOF Syd er ikke lykkedes, og derfor er der ikke umiddelbart noget håb for de 43 ansatte, siger Jan Bruun Jørgensen, der er kurator og advokat hos Andersen Partners i Kolding.

Kuratoren har dog en formodning om, at aftenskolekurserne på det nu tidligere AOF Syd, der har base i Aabenraa, men også drev virksomhed i Haderslev, Sønderborg og Tønder, kan videreføres.

- AOF Sydjylland i Esbjerg har fået retten til at fortsætte aftenskolekurserne, hvis de kan få en aftale på plads med kommunerne. Derfor kunne man godt forestille sig, at de blev videreført, siger Jan Bruun Jørgensen.

Om sprogcentret i Aabenraa fortsætter er nu ude af kurators hænder.

- Det er op til kommunen, hvordan et sprogcenter kan videreføres, siger Jan Bruun Jørgensen.

Annonce
Vi har nu en mulighed for at overdrage opgaven til en anden udbyder, og jeg har en forventning om, at det lykkes.

Henrik Kærgaard, chef for Aabenraa Jobcenter

Håber på snarlig løsning

Aabenraa Kommune har en forpligtigelse til at tilbyde sprogundervisning til udenlandske borgere, og chefen for Aabenraa Jobcenter satser på en snarlig løsning.

- Vi har nu en mulighed for at overdrage opgaven til en anden udbyder, og jeg har en forventning om, at det lykkes, så undervisningen kan komme i gang igen hurtigst muligt, siger Henrik Kærgaard.

At jobcenterchefen gerne ser en hurtig løsning betyder, at det bliver en travl weekend.

- Vi vil bruge de næste tre dage på at finde en løsning, siger Henrik Kærgaard.

Hvor en eventuel ny udbyder af sprogundervisning til udlændinge i Aabenraa rent konkret skal foregå er uvist, for AOF Syds hovedbygning på Nørretorv i Aabenraa er en del af konkursboet.

- Bygningen i Aabenraa kommer til salg sammen med diverse inventar, siger Jan Bruun Jørgensen.

Færre kursister

AOF Syd har siden 1986 stået for aftenskoleundervisning, danskundervisning, forberedende voksenundervisning samt ordblindeundervisning i Aabenraa, Sønderborg, Tønder og Haderslev kommuner.

For to uger siden var kassen hos kursusudbyderen og sprogskolen dog tom, og det til trods for at man løbende havde reduceret omkostningerne til personale og bygninger. Det primære problem for AOF Syd var en stor nedgang i antallet af kursister i danskundervisningen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce