Annonce
Indland

Salg af biler for millioner kan koste forhandlere dyrt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
To bilforhandlere modtog kontante beløb på cirka 40 millioner kroner for bilsalg. Nu risikerer de en bøde.

147 gange har en 42-årig kvinde og en jævnaldrende mand brudt loven, der skal bekæmpe hvidvaskning af penge. Det mener i hvert fald anklagemyndigheden, der har rejst tiltale mod de to forhandlere af biler.

I alt har de aarhusianske bilforhandlere taget imod kontante betalinger på 50.000 kroner eller derover for 40 millioner kroner, lyder det i anklageskriftet.

Loven siger, at erhvervsdrivende som udgangspunkt ikke må tage imod kontante beløb på over 50.000 kroner.

Det skal forhindre, at kriminelle kan vaske sorte penge hvide uden at efterlade sig et transaktionsspor.

Men i en periode fra 1. august 2013 til 30. juni 2015 har bilforhandlerne ifølge anklagen altså brudt loven stribevis af gange i forbindelse med bilsalg.

Mandag behandler Retten i Aarhus straffesagen mod kvinden og manden, og der ventes at falde dom i sagen denne dag. Hvis bilhandlerne bliver kendt skyldige og dømt, risikerer de en bøde.

Advokat Peter Secher, der repræsenterer den ene af de tiltalte, har tidligere oplyst, at hans klient nægter sig skyldig.

Helt overordnet mener advokaten, at lovgivningen i sin nuværende form kan få visse erhvervsdrivende i klemme.

- Problemstillingen er, at der er visse typer af forretning, hvor man per automatik tager imod kontanter, eksempelvis ved grænseoverskridende bilhandel, har han tidligere forklaret i forbindelse med sagen.

Derfor har mange bilhandlere en hel legitim interesse i, at handlen kan foregå kontant, slog han videre fast.

Det sker fra tid til anden, at domstolene behandler sager som den i Aarhus.

Eksempelvis blev en kok sidste år idømt en bøde på på 5000 kroner, fordi han modtog 53.000 kroner i kontanter for at have lavet mad til en sølvbryllupsfest.

En østjysk bilforhandler fik tidligere i år en bøde på 280.000 kroner i Højesteret for at have overtrådt loven 28 gange. I den oprindelige sag ved byretten blev firmaet idømt en bøde på 3,5 millioner kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce