Annonce
Erhverv

Salg af medicin til udlandet trækker dansk eksport frem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Den danske eksport er steget med 8,4 procent i årets første fem måneder. Medicin og maskiner trækker op.

Den danske eksport af varer til udlandet gik frem i maj, og det var trukket op af kemikalier og medicin.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Eksporten steg med 3,8 procent i maj sammenlignet med året før.

Dansk Industri, der repræsenterer omkring 10.000 virksomheder i Danmark, fremhæver en stærk eksport til USA. Det er blandt andet medicin, der trækker op i salget til amerikanerne.

- Amerikanerne har gang i historiens længste opsving, med utrolig lav ledighed og stigende realløn. Sammen med en stærk dollar har det løftet vores eksport til USA, skriver chefanalytiker Allan Sørensen i en kommentar.

For årets første fem måneder er eksporten samlet set gået op med 8,4 procent.

Allan Sørensen betegner det som en god udvikling. Det er særligt, set i lyset af at verdensøkonomien knirker - blandt andet som følge af handelskrigen mellem USA og Kina.

- Medicin, fødevarer og vindmøller er mindre følsomme over for økonomiske op- og nedture, og det er med til at forklare, hvorfor dansk eksport har klaret sig så flot i en tid med svag efterspørgsel i udlandet, siger Allan Sørensen.

Hos Dansk Byggeri, interesseorganisation for virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, konstaterer cheføkonom Bo Sandberg, at Danmark hidtil har undgået at blive ramt af handelskrigen.

- Det kan det godt være, at USA og Kina bekriger hinanden med toldsatser og tekniske handelshindringer.

- Men indtil videre ser det ud til, at Danmark ligger som en smørklat mellem de to supermagter, skriver han i en kommentar.

Han henviser til, at salget til begge lande er steget kraftigt i år. Eksporten til USA og Kina er øget med henholdsvis 31 og 21 procent i 2019.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce