Annonce
Erhverv

Salg af medicin til udlandet trækker den danske eksport op

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Dansk økonomi er endnu ikke for alvor ramt af, at verdensøkonomien knager, lyder det fra økonom.

Salget af danske varer til udlandet har været stigende i første halvdel af 2019, og særligt medicin trækker op.

Samlet er den danske eksport af varer steget med 6,1 procent i årets første seks måneder sammenlignet med 2018. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Hos Danske Bank vurderer cheføkonom Las Olsen, at dansk økonomi indtil videre ikke for alvor er blevet ramt af, at verdensøkonomien generelt set viser tegn på afmatning.

- Det kommer næppe til at blive ved, for Danmark er en integreret del af den globale økonomi, og vi har på det seneste set temmelig pessimistiske meldinger fra de danske virksomheder og begyndende tegn på svaghed på arbejdsmarkedet, siger Las Olsen i en kommentar.

- Men tallene understreger, at vi næppe hører til dem, der er mest udsatte, blandt andet fordi vi ikke har sat konkurrenceevnen over styr i dette opsving, siger han.

Han fremhæver ud over salget af medicin, at der har været en god eksport på søtransport, som også indgår i regnskabet for eksporten.

Det er på trods af handelskrigen mellem USA og Kina. De to lande har de seneste år begrænset handlen på hinandens varer.

Juni - isoleret set - viste et fald på 4,9 procent i dansk eksport. Hos interesseorganisationen Dansk Industri ser man ikke anledning til at tolke negativt på et fald i en enkelt måned.

Chefanalytiker Allan Sørensen ser dog risiko for, at salget af varer til udlandet kan komme under pres i resten af 2019.

- Væksten i EU har ikke været lavere i seks år, og sammen med den eskalerede handelskrig og øgede risiko for et hårdt brexit kan det spænde ben for eksporten, siger han i en kommentar.

/ritzau/

Annonce
Link til tal på Danmarks Statistiks hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce