Annonce
Erhverv

Salget af liebhaverboliger er eksploderet - og villaen ligger ikke altid ved fjorden

Handler med boliger, der koster mere end fem millioner kroner, er eksploderet fra 2018. - På en måde er det, som om det, vi kunne kalde liebhaveri, er skubbet ud til mere af byen, når vi taler om boliger på over fem millioner kroner, lyder det fra daglig leder af Home Kolding Åpark, Sandra Lykke Nielsen. Foto: Home
Handler med villaer i Kolding, der koster mere end fem millioner kroner, har taget et kæmpe hop op fra 2018 og frem. - Tidligere var det kun i Rebæk og på nordsiden af fjorden, at du fandt de priser, lyder det fra ejendomsmægler.

Kolding: Appetitten på de dyreste villaer i Kolding var fortsat stor i løbet af 2020 – ligesom i 2018 og 2019, hvor antallet at handler med de dyreste boliger steg voldsomt.

- Fem millioner kroner er ikke så voldsom en pris som tidligere. Det er blevet en okay pris - selvom boligen ikke ligger ved fjorden. I dag er der flere områder i byen, hvor man finder boliger til den pris. Det er positivt og trækker nogle områder op, siger Sandra Lykke Nielsen, der er daglig leder af Home Kolding Åpark.

På landsplan har salget af liebhaverboliger buldret afsted det seneste år, viser data fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden Home har set nærmere på. Særligt i hovedstaden er handler med villaer på over 10 millioner steget markant.


Fem millioner kroner er ikke så voldsom en pris som tidligere. Det er blevet en okay pris – selvom boligen ikke ligger ved fjorden.

Sandra Lykke Nielsen, daglig leder af Home Kolding Åpark.


Den type handler var der ifølge Boligsiden to af i Kolding i 2020, men derimod er udviklingen markant, når man kigger på villaer, der koster fra fem til ti millioner kroner. Her eksploderede salget i 2018, viser tallene, der dækker villaer i Kolding Kommune.

Annonce

Liebhaveri er spredt ud

I 2018, 2019 og 2020 blev der handlet henholdsvis 17, 13 og 19 villaer, der koster mellem fem og ti millioner kroner. Til sammenligning blev der i gennemsnit kun solgt seks boliger om året, der kostede mellem fem og ti millioner kroner, i perioden fra 2011 til 2017.

- Når vi er over fem millioner kroner for en bolig i Kolding, så kaldte vi det før liebhaveri, og der var som regel udsigt over vandet. Sådan er det ikke altid i dag. Nu kan boliger i den kategori "bare" være et hus, der ligger i godt område, for eksempel i Drejens og Dalby, og det er nyt, siger Sandra Lykke Nielsen og fortsætter:

- På en måde er det, som om at det, vi kunne kalde liebhaveri, er skubbet ud til mere af byen, når vi taler om boliger på over fem millioner kroner. Tidligere var det kun i Rebæk og på nordsiden af fjorden, at du fandt de priser. De områder fylder selvfølgelig stadigvæk mest. Men tidligere så du sjældent en bolig til fem millioner kroner i andre områder, siger Sandra Lykke Nielsen.

Annonce

Fokus på hjemmet

Mægleren fremhæver Koldings evne til at tiltrække erhvervsliv og dermed borgere, der har råd til boligerne, og samtidig er nogle af de dyre villaer, der er bygget inden for de seneste år, begyndt at blive sat til salg.

- Folk har fået flere penge mellem hænderne. Det er jo afgørende. Men det er vigtigt, at byen kan tiltrække virksomheder og dermed borgere, siger Sandra Lykke Nielsen, der vurderer, at coronaen skubber priserne opad.

- Vi kan mærke, at der er rigtig mange kunder, der har flere penge mellem hænderne og er blevet meget kræsne i forhold til hjemmet. Det hænger måske sammen med, at vi har været så meget hjemme. Folk bruger mange penge på at forskønne hjemmet. Så jeg tror, at priserne generelt stiger. Boligen er ikke bare et sted, hvor der står en seng, og hvor du sover. Det skal være i orden, og vise hvem du er. Sådan har det altid været, men tendensen stiger. Der er virkelig mange nyrenoverede huse, siger Sandra Lykke Nielsen.

Flere handler med dyre huse

Det er især i hovedstadsområdet, at salget af liebhaverboligerne er stukket til himmels. Region Hovedstaden tegner sig for næsten 85 procent alle landets handler med huse over 10 mio. kr., og fra 2019 til 2020 har der været en stigning på over 86 procent i handlen med huse i den dyre ende.

I Region Syddanmark er fremgangen på 40 procent i salg af ejendomme over 10 mio. kr. I tal er det dog kun fire ekstra handler i forhold til 2019. I 2020 blev der ifølge tallene fra Boligsiden handlet to boliger i Kolding, der kostede mere end 10 millioner kroner.

Fra 2011 til 2020 er antallet af handler i Kolding Kommune fordoblet til 981, og her fylder bolighandler med huse mellem 1 og 2 millioner kroner over halvdelen. Kun antallet af handler med huse, der koster under én million kroner, er faldende. I alle andre prisintervaller stiger antallet af handler. I 2020 blev der handlet 92 huse, der koster mellem tre og fem millioner kroner. Gennemsnittet i denne prisklasse er over de seneste 10 år 48 handler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce