Annonce
Indland

Saltspredere holder stille: Laveste forbrug af vejsalt i 20 år

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vejdirektoratet havde sidste år det laveste forbrug af vejsalt på de statslige veje siden 2000.

Kalenderen siger vinter, men indtil videre har det været småt med frostgrader og glatte veje.

Det mærker man hos Vejdirektoratet, der har ansvaret for vinterberedskabet på knap 4000 kilometer motorveje og større hovedlandeveje.

Her melder man om det laveste forbrug af vejsalt i 20 år.

- Normalt spreder vi omkring 58.000 ton salt på en normal vinter, men sidste år brugte vi kun 27.328 ton.

- Vi skal tilbage til 2000 for at finde et tilsvarende lavt forbrug, forklarer teamleder Carina Meldgaard Frandsen fra Vejdirektoratet.

Opgørelsen tager udgangspunkt i saltforbruget fra januar til december 2019.

Sneplovene var udelukkende aktive på statsvejene i begyndelsen af året.

Det er ikke sket siden 2007, at statsvejene overhovedet ikke er blevet sneryddet i årets sidste måneder.

Også i Ringkøbing-Skjern Kommune, der er landets geografisk største kommune, står saltspredere og sneplove stille.

- Vi har ikke fået slidt meget på snerydningsmateriellet indtil videre, og saltlagrene er pænt fyldte, siger fagchef Lone Rossen.

Mens vinteren er fattig på frost og sne, har den til gengæld budt på store mængder vand.

De mandskabstimer, kommunen har sparet på snerydningen, er således blevet brugt på at bekæmpe vandmasser.

- Vi har haft nok at gøre med at rydde grøfter og grave ekstra kanaler, så vandet bedre kan afledes, siger hun.

Og noget tyder på, at vintrene også fremover bliver mere våde end kolde.

- Vi er i hvert fald begyndt at betragte vores vinterkonto som en nedbørskonto til den her del af året, siger Lone Rossen.

Selv om vinteren ikke er slut endnu, er der ikke umiddelbart udsigt til markante ændringer.

Ifølge langtidsmeteorolog Steen Hermansen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) fortsætter den milde vinter.

- Det er dog vigtigt at nævne, at vejret har det med at variere, og sidste halvdel af vinteren er altid den koldeste.

- Så gennemsnittet for de næste ugers vejr vil højst sandsynligt gemme på et par korte indslag af vintervejr, og så må vi ikke glemme, at marts også kan byde på reelt vintervejr, siger han til DMI's hjemmeside.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Ribe Boldklub hædrede fire ildsjæle

Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce