Annonce
Esbjerg

Samarbejde mellem skole og jobcenter gav unge klar retning

Der har været mange samtaler om arbejdsmarkedet, herunder hvad en arbejdsgiver typisk forventer i forhold til mødestabilitet, brug af mobiltelefon samt påklædning, fortæller jobkonsulent Lone Dyrholm. Privatfoto.

Et samarbejde mellem Ungdomsskolen og Jobcenter Esbjerg har resulteret i at alle unge, der har deltaget i projektet, har en uddannelsesplan for fremtiden, så der p.t. ingen udsigt er til, at nogen af de unge ender på kontanthjælp.

Esbjerg: Unge skal have en plan for deres videre uddannelse og ikke lande på kontanthjælp, når de fylder 18 år.

Det var målet for Projekt Vores Fælles Fremtid - et samarbejde mellem Ungdomsskolen og Jobcenter Esbjerg - og det kom i stand på baggrund af flere års erfaring med, at Ungdomsskolens flex10. klasse elever afsluttede skoleåret uden at have en uddannelsesplan for fremtiden og ofte blev kontanthjælpsmodtagere, så snart de fyldte 18 år.

Den udvikling ønskede Jobcenter Esbjerg og Ungdomsskolen at bryde, og der blev derfor placeret en jobkonsulent på Ungdomsskolen for at give de unge kendskab til arbejdsmarkedet og motivere i en retning mod uddannelse. Det har været en stor succes, lyder det samstemmende fra Ungdomsskolen og jobcentret.

- Jobkonsulenten har været meget effektiv til at finde praktikpladser, og da hun har et stort hjerte og netværk, så har hun formået at få også de unge med mange udfordringer ud i praktik eller fritidsjob, siger Jane Mortensen på vegne af lærerne fra Ungdomsskolen.

17 unge


  • Projektet Vores Fælles Fremtid varede fra september til juni i år. Der deltog 17 unge, som til dagligt går i Flex10. på Esbjerg Ungdomsskole. De unge har sociale og faglige udfordringer, som har medført uregelmæssige skoleforløb og er derfor ofte uafklarede i forhold til, hvilke uddannelsesmuligheder, de har. Projektet resulterede i at alle 17 unge har en plan efter sommerferien. Nogle af de unge har fået fritidsjob, og andre har fået erhvervserfaring gennem praktikker.
  • Undersøgelser viser, at unge med fritidsjob klarer sig bedre i forhold til gennemførelse af uddannelse og derefter tilknytning til arbejdsmarkedet.

Positiv historie

Med en håndholdt indsats og individuel vejledning er der opnået gode resultater i at motivere de unge til at tage mere del i deres egen tilværelse. Samarbejdet har bidraget til at give de unge succesoplevelser og ikke mindst en plan efter 10. klasse.

- Der har været mange samtaler om arbejdsmarkedet, herunder snak om, hvilke job man kan forvente at kunne få som 17 årig. Der er udarbejdet cv og ansøgninger, ligesom der har været mange samtaler om, hvad en arbejdsgiver typisk forventer i forhold til mødestabilitet, brug af mobiltelefon samt påklædning, fortæller jobkonsulent Lone Dyrholm.

Et af de gode eksempler handler om en skoletræt, 16-årig dreng, der var svær at slå et smil af. Med hjælp fra jobkonsulenten fik han en erhvervspraktik én uge i en lokal fødevarebutik. Han gjorde det så godt, at han blev tilbudt fritidsarbejde fire timer hver anden weekend. På grund af hans skoletræthed blev der lavet aftale om, at skulle i praktik hver tirsdag og gå i skole resten af tiden. Efter nogen tid ønskede han at stoppe med praktikken om tirsdagen, men i stedet blev han udfordret med andre jobfunktioner - opgaver, som de andre ungarbejder også havde - og det ville han gerne. Efter yderligere tre dage fik han tilbudt job som almindelig ungarbejder med kassebetjening og andre opgaver i butikken.

- Igennem forløbet er han blevet meget gladere og mere positiv, og han har fået mod på skolearbejdet igen. Det har været et vigtigt fokus for os, fordi tidlige erhvervserfaringer viser sig at have en klar effekt på senere tilknytning til uddannelsessystemet og beskæftigelse. Det giver simpelthen de unge viden og kompetencer, som udvikler dem personligt, og generelt styrker dem senere i livet, siger sektionsleder Peter Nikolajsen.

Ifølge Jobcentret er der på nuværende tidspunkt gang i en evaluering af, om projektet skal gentages til næste år.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Styrelse nægter at lukke Corona-ramt skole ned: Hver femte elev er smittet, og spredningen er gået amok

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Tidligere kasserer i lokal partiforening dømt for mandatsvig: Overførte 136.000 kroner til privat brug

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Esbjerg

Politiet takker for hjælpen: 24-årig mand sigtet for røveri efter flere henvendelser fra borgere

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

VM-festen i det spanske ruller videre: Ungarn fik én på låget i ny dansk håndboldopvisning

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Sydjylland

Stort spillested er 'pisse skuffet' over nye nedlukninger: Kan miste en halv million og må sende medarbejdere hjem

Annonce