Annonce
Esbjerg

Samarbejdsvanskeligheder: Ekstern konsulent skal skabe fred i Esbjerg Byråd

Der opstår for ofte problemer i samarbejdet mellem politikere og forvaltning samt politikerne i mellem i Esbjerg Byråd. Det skal en ekstern konsulent nu forsøge at løse. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
For halvandet år siden var arbejdsmiljøet i Børn & Familieudvalget så betændt, at Esbjerg Kommune måtte indkøbe en konsulent for at sikre ordentligt samarbejdsklima. Nu pudses samme konsulent på byråd og direktion.
Annonce

Esbjerg Kommune: Der var en ganske opsigtsvækkende historie, da det for halvandet år siden kom frem, at Esbjerg Kommune måtte hyre en ekstern konsulent til at skabe et ordentligt samarbejdsklima i Børn & Familieudvalget, hvor samarbejdet mellem både politikerne indbyrdes og forholdet til forvaltningen var blevet så betændt og arbejdsmiljøet så dårligt, at der skulle professionel hjælp til.

Nu bliver selvsamme konsulent, nemlig bestyrelsesformand i Lundgaard Konsulenterne, Lars Lundgaard, igen hidkaldt fra sin base i Ribe, men denne gang er det hele Esbjerg Byråd og den kommunale direktion, der skal i Lundgaards kyndige hænder for at forsøge at skabe konsensus i samarbejdet mellem forvaltning og byråd samt politikerne i mellem.

Annonce

Akut møde

Disharmonien kom senest til udtryk ved et forholdsvis akut indkaldt møde mandag den 8. juni, hvor politikerne i Esbjerg Byråd ellers skulle have brugt eftermiddagen på et temamøde om en vision for idræts- og fritidsområdet. I stedet kom den afsatte time til at handle om noget helt, helt andet og langt mere ømtåleligt, nemlig politikernes samarbejde - eller mangel på samme - med Esbjerg Kommunes forvaltninger og medarbejdere.

Bagtæppet for mødet, som borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) indkaldte til fredag den 5. juni om aftenen, var en kronik i Altinget skrevet af De Radikales Anne Marie Geisler Andersen.

Kronikken blev bragt i uddrag af Ugeavisen Esbjerg, hvor både gruppeformanden for Socialdemokratiet, Jørgen Ahlquist, og Enhedslistens Sarah Nørris også gav deres besyv med. Blandt andet var Sarah Nørris citeret for at sige, at "...forvaltningen nærmest gør, som det passer den, uden at vi som politikere bliver inddraget”.


Da jeg tiltrådte som borgmester satte jeg en proces i gang på allerførste arbejdsdag den 2. januar, hvor direktionen var samlet, og hvor jeg forklarede, at vi nu havde et byråd, der gerne ville involveres mere og tidligere.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V)


Borgmesteren siger til JydskeVestkysten, at der går en lige linje fra mødet den 8. juni til indkøbet af Lars Lundgaards assistance:

- Fokus fra mødet 8. juni var samarbejde mellem direktion og forvaltning som den ene part og udvalg og byråd som den anden. Mødet viste, at der var behov for at afstemme roller og opgaver og trække stregerne op på den politiske og administrative bane, så der opstår et fælles billede af, hvordan spillereglerne er, og hvilke roller, vi hver især har, forklarer Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:

- Da jeg tiltrådte som borgmester satte jeg en proces i gang på allerførste arbejdsdag den 2. januar, hvor direktionen var samlet, og hvor jeg forklarede, at vi nu havde et byråd, der gerne ville involveres mere og tidligere. Det er den proces, vi følger op på, så vi kan vurdere, om der er behov for at justere nogle ting, der er i gang.

Lars Lundgaard

Bestyrelsesformand for Lundgaard Konsulenterne, Lars Lundgaard, har i mange år en af den kommunale sektors mest efterspurgte konsulenter, når det gælder rådgivning af politikere og topchefer.

Lars Lundgaard er grundlægger af virksomheden og er i dag bestyrelsesformand og rådgiver for virksomhedens konsulenter.

Han er cand. jur., blev amtssocialdirektør som 31-årig og få år senere formand for regeringens ungdomskommission. Han grundlagde i 1985 det konsulentfirma, som det nuværende Lundgaard Konsulenterne udspringer af.

Lars Lundgaard har et stort forfatterskab bag sig med bøger af så forskellig karakter som politiske krimier, debatbøger om socialpolitik og bøger om ledelse. Han står bag adskillige kroniker om udvikling af folkestyret og ledelse.

Borgmesteren slår fast, at der "givetvis er eksempler på sager, hvor det hele er lykkedes godt, ligesom der er eksempler på sager, der er kørt mindre godt":

- Eksempelvis, hvor forvaltningen har præsenteret færdige udspil og ikke har fået inddraget politikerne tidligere. Men vi må lære af det hele, siger han.

Direkte adspurgt anslår Jesper Frost Rasmussen , at udgiften til konsulentbistand for byråd og direktion løber op i små 50.000 kroner.

Som følge af JydskeVestkystens artikel har Radio4 Morgen taget sagen op. Tirsdag morgen talte de med Sarah Nørris (EL) fra Esbjerg Byråd om, hvad der foregår i byrådet lige nu. Lyt med her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

Annonce