Annonce
Haderslev

Samler op efter andre: Motorvejen er en svinesti

Tove og Leif Andersen samler ind imellem skrald ved afkørsler fra motorvejen og rundt omkring rundkørslen ved Hammelev. De kan hurtigt fylde et par plastikposer med sagerne. Foto: Jacob Schultz
Uden at få hverken penge eller få tak for det, så samler flere borgere affald op, hvor andre smider det. To af dem er ægteparret Andersen fra Hammelev.
Annonce

Hammelev: Det er ikke kun gode folk som Ole Lauritsen fra Starup eller Anne-Mette Blunck fra Haderslev, der samler affald op, når de går tur. JV har fået flere henvendelser fra folk, der også gør det, eller er begyndt at gøre det. To af dem er Leif og Tove Andersen fra Hammelev. I cirka et år har de hver 14. dag taget en tur op til rundkørslen og motorvejens til- og frakørsel for at rydde op efter vejsvinene.

Og der er noget at tage fat på.

- Min kone og jeg har igennem de sidste år opsamlet affald omkring Hammelev, især omkring OK tanken, på til og frakørsler til motorvejen. Vi genkender tydeligt det billede, som Ole Lauritsen beskriver. Papbægre, poser, servietter og plastikbestik fra McDonalds, poser fra Lagkagehuset, vinflasker, tomme dåser i lange baner. Masser af spiritusflasker, juice og mælkekartoner, papkasser, forklarer Leif Andersen.

I den mere kuriøse ende har Leif Andersen opsamlet en fuld påklædning til en dame med alt - nederdel, overdel, nylonstrømper, sko med høje hæle og hvad der mere høre til det.

- Vi forstår simpelt hen ikke, hvorfor folk ikke kan tage deres affald med sig hjem, og smide det i deres egen skraldespand. Det pynter ikke i naturen. Er de mon så dårligt gift, at de ikke tør tage deres affald med hjem, spørger Leif Andersen.

Jeg er ret sikker på, at folk lige skal have tømt bilen for affald, som de har brugt, mens de kørte motorvejen. Det er godt nok en mærkelig vane.

Annonce

Hvorfor?

Tove og Leif Andersen er henholdsvis 69 og 68 år, de er gået på pension, men går mange ture omkring Hammelev. De ser også andre fra Hammelev gå og samle affald op.

Men hvorfor finder man på at samle op efter andre? Mange vil sikkert sige, lad det ligge, det er ikke vores.

- Vi kan bare ikke lide, at der skal se sådan ud. Det smitter jo af på Hammelev, hvor vi bor. Det giver et dårligt indtryk, når man kommer kørende fra motorvejen. Og man skal ikke forvente, at kommunen eller staten gør det for os, forklarer Leif Andersen.

Annonce

Det mest klamme

Leif Andersen har afluret en vane hos motorvejsbilisterne, som man burde gøre noget ved.

- Der ligger klart mest affald på frakørslen fra motorvejen. Jeg er ret sikker på, at folk lige skal have tømt bilen for affald, som de har brugt, mens de kørte motorvejen. Det er godt nok en mærkelig vane. Men det er min bedste forklaring, siger Leif Andersen.

Alene den torsdag eftermiddag, hvor JV møder Leif og Tove, har de på frakørselsrampen samlet to sække med affald. Og det er få uger siden, de var her sidst.

- Det mest ulækre er de her to-liters dunke, fyldt med urin. Det er sikkert chauffører, som ikke vil bruge tid på at stoppe ved et toilet. Og så smider de dem bare ud i grøften. Det er fan'me klamt, siger Leif Andersen.

Samler op efter andre

Positive historier inspirerer andre:

I sidste uge opfordrede Anne-Mette Blunck fra Haderslev alle til at tage en pose med til affald, når de går tur, så flest muligt kan hjælpe med at holde natur, strande og grøftekanter fri for skrald. Det samme gør Ole Lauritsen fra Starup og mange andre.

Ina Christensen fra Haderslev skriver efter at have læst om Anne-Mette Blunck: "Jeg har af og til taget noget affald med hjem, som ikke var mit eget. Men nu vil jeg da også tage en pose med eller måske skal der en hel sæk med".

Samler du også op efter andre jævnligt, og vil fortælle din historie, så skriv til redaktion.haderslev@jv.dk

Annonce

Hvor skal det hen?

Ole og Tove har tidligere haft en aftale med OK tanken ved Hammelev om at kunne bruge deres affaldscontainer til alt det affald, de samler. Men aftalen er desværre af en eller anden grund ikke længere mulig.

- En dag var der besøg af nogle høje herrer på tanken. Og så kom der lås på, og nu kan vi ikke komme af med affaldet. Hjemme har vi ikke plads til det, siger Leif Andersen.

Han kan heller ikke køre på genbrugsplads med det uden at det skal sorteres i fraktioner. Og det bliver trods alt lidt for meget arbejde at lægge i det, mener Leif Andersen.

- Så lige nu har vi faktisk et problem. Jeg vil forsøge at høre Kvickly i Vojens, om de vil hjælpe os af med affaldet, siger Leif Andersen.

Det er blevet et problem for Tove og Leif Andersen at komme af med affaldet, de samler. Hjemme har de ikke plads i skraldespanden. Foto: Jacob Schultz
Virkelig klamt. Og dem er der mange af, plastflasker med urin. Foto: Jacob Schultz
Bilisterne skiller sig af med affaldet, lige når de kører af motorvejen, mener Leif Andersen. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Nordtyskland

Risikerer fængsel: Tysk familiefar tog på McDonalds, selv om han vidste, han var smittet

Trekantområdet

Gode forhold og næsten ingen kø: Flere hundrede er allerede blevet testet for covid-19 i MesseC

Annonce