Annonce
Haderslev

Samler op efter andre: Motorvejen er en svinesti

Tove og Leif Andersen samler ind imellem skrald ved afkørsler fra motorvejen og rundt omkring rundkørslen ved Hammelev. De kan hurtigt fylde et par plastikposer med sagerne. Foto: Jacob Schultz
Uden at få hverken penge eller få tak for det, så samler flere borgere affald op, hvor andre smider det. To af dem er ægteparret Andersen fra Hammelev.

Hammelev: Det er ikke kun gode folk som Ole Lauritsen fra Starup eller Anne-Mette Blunck fra Haderslev, der samler affald op, når de går tur. JV har fået flere henvendelser fra folk, der også gør det, eller er begyndt at gøre det. To af dem er Leif og Tove Andersen fra Hammelev. I cirka et år har de hver 14. dag taget en tur op til rundkørslen og motorvejens til- og frakørsel for at rydde op efter vejsvinene.

Og der er noget at tage fat på.

- Min kone og jeg har igennem de sidste år opsamlet affald omkring Hammelev, især omkring OK tanken, på til og frakørsler til motorvejen. Vi genkender tydeligt det billede, som Ole Lauritsen beskriver. Papbægre, poser, servietter og plastikbestik fra McDonalds, poser fra Lagkagehuset, vinflasker, tomme dåser i lange baner. Masser af spiritusflasker, juice og mælkekartoner, papkasser, forklarer Leif Andersen.

I den mere kuriøse ende har Leif Andersen opsamlet en fuld påklædning til en dame med alt - nederdel, overdel, nylonstrømper, sko med høje hæle og hvad der mere høre til det.

- Vi forstår simpelt hen ikke, hvorfor folk ikke kan tage deres affald med sig hjem, og smide det i deres egen skraldespand. Det pynter ikke i naturen. Er de mon så dårligt gift, at de ikke tør tage deres affald med hjem, spørger Leif Andersen.

Annonce

Jeg er ret sikker på, at folk lige skal have tømt bilen for affald, som de har brugt, mens de kørte motorvejen. Det er godt nok en mærkelig vane.

Hvorfor?

Tove og Leif Andersen er henholdsvis 69 og 68 år, de er gået på pension, men går mange ture omkring Hammelev. De ser også andre fra Hammelev gå og samle affald op.

Men hvorfor finder man på at samle op efter andre? Mange vil sikkert sige, lad det ligge, det er ikke vores.

- Vi kan bare ikke lide, at der skal se sådan ud. Det smitter jo af på Hammelev, hvor vi bor. Det giver et dårligt indtryk, når man kommer kørende fra motorvejen. Og man skal ikke forvente, at kommunen eller staten gør det for os, forklarer Leif Andersen.

Det mest klamme

Leif Andersen har afluret en vane hos motorvejsbilisterne, som man burde gøre noget ved.

- Der ligger klart mest affald på frakørslen fra motorvejen. Jeg er ret sikker på, at folk lige skal have tømt bilen for affald, som de har brugt, mens de kørte motorvejen. Det er godt nok en mærkelig vane. Men det er min bedste forklaring, siger Leif Andersen.

Alene den torsdag eftermiddag, hvor JV møder Leif og Tove, har de på frakørselsrampen samlet to sække med affald. Og det er få uger siden, de var her sidst.

- Det mest ulækre er de her to-liters dunke, fyldt med urin. Det er sikkert chauffører, som ikke vil bruge tid på at stoppe ved et toilet. Og så smider de dem bare ud i grøften. Det er fan'me klamt, siger Leif Andersen.

Samler op efter andre

Positive historier inspirerer andre:

I sidste uge opfordrede Anne-Mette Blunck fra Haderslev alle til at tage en pose med til affald, når de går tur, så flest muligt kan hjælpe med at holde natur, strande og grøftekanter fri for skrald. Det samme gør Ole Lauritsen fra Starup og mange andre.

Ina Christensen fra Haderslev skriver efter at have læst om Anne-Mette Blunck: "Jeg har af og til taget noget affald med hjem, som ikke var mit eget. Men nu vil jeg da også tage en pose med eller måske skal der en hel sæk med".

Samler du også op efter andre jævnligt, og vil fortælle din historie, så skriv til redaktion.haderslev@jv.dk

Hvor skal det hen?

Ole og Tove har tidligere haft en aftale med OK tanken ved Hammelev om at kunne bruge deres affaldscontainer til alt det affald, de samler. Men aftalen er desværre af en eller anden grund ikke længere mulig.

- En dag var der besøg af nogle høje herrer på tanken. Og så kom der lås på, og nu kan vi ikke komme af med affaldet. Hjemme har vi ikke plads til det, siger Leif Andersen.

Han kan heller ikke køre på genbrugsplads med det uden at det skal sorteres i fraktioner. Og det bliver trods alt lidt for meget arbejde at lægge i det, mener Leif Andersen.

- Så lige nu har vi faktisk et problem. Jeg vil forsøge at høre Kvickly i Vojens, om de vil hjælpe os af med affaldet, siger Leif Andersen.

Det er blevet et problem for Tove og Leif Andersen at komme af med affaldet, de samler. Hjemme har de ikke plads i skraldespanden. Foto: Jacob Schultz
Virkelig klamt. Og dem er der mange af, plastflasker med urin. Foto: Jacob Schultz
Bilisterne skiller sig af med affaldet, lige når de kører af motorvejen, mener Leif Andersen. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Indland

Endnu en heftig vejr-weekend: Kraftig blæst og høj vandstand i vente

Annonce