Annonce
Aabenraa

Samler tilbud til unge: Direktør har store forventninger til ny uddannelse

- Det er på mange måder en stor dag. Tak til alle - medarbejdere, bestyrelse og direktionen - for, at det er lykkedes at få det hele klar. Det har langt fra været en selvfølge, at det ville ske, for den sidste lovgivning faldt først sent på plads, sagde borgmester Thomas Andresen (V) blandt andet i sin tale ved indvielsen af FGU Aabenraa. Foto: Claus Thorsted
Mandag blev den nye ungdomsuddannelse FGU Sønderjylland officielt indviet. I Aabenraa får uddannelsen til huse i Merittens tidligere lokaler i Østergade i Rødekro, hvor medarbejderne har knoklet for at få det hele klar.

Rødekro: Gymnasiet, handelsskolen, erhvervsskole. Den slagne vej til en ungdomsuddannelse. Den, de fleste følger.

Men der er nogle, der aldrig kommer af sted. Eller ryger i grøften undervejs.

For de unge har der hidtil været forskellige alternativer som eksempelvis produktionsskoler eller VUC. Det er slut nu. Fremover bliver de alle samlet ét sted: Den forberedende grunduddannelse, FGU.

FGU Aabenraa kunne mandag holde officiel indvielse i produktionsskolen Merittens tidligere lokaler i Østergade i Rødekro, hvor de godt 110 elever torsdag havde første skoledag. Nogle nye, andre allerede godt kendt med stedet.

Den nyansatte leder af FGU Aabenraa, Anja Klastrup, der kommer fra en stilling som uddannelseschef på IBC-tilbuddet "Unge i Centrum", forklarer, at der fra dag ét er gang i alle fire spor på den nye uddannelse - basisforløbet, som alle nye elever skal igennem, og hvor dansk og matematik er obligatorisk, og så de tre grene, hvor fokus er på enten faglig undervisning, værkstedsundervisning eller undervisning, hvor en stor del af forløbet foregår på en praktikplads.

Annonce

FGU Sønderjylland

  • FGU Sønderjylland har hovedkontor i Sønderborg og skoler i Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder.
  • I forbindelse med oprettelsen af FGU Sønderjylland er alle tidligere medarbejdere på produktionsskolerne og VUC, der arbejdede med målgruppen, overdraget til den nye organisation.
  • Det er Aabenraa Kommunes UU - Ungdommens Uddannelsesvejledning - der visiterer elever til FGU. Ud over et fast grundbeløb til FGU betaler kommunen også per elev - dog kun 2/3 af, hvad en plads koster. Staten betaler resten.

Flere undervisningslokaler

- Det primære mål er at gøre de unge klar til at møde de krav, der er, når de skal videre med enten en uddannelse eller et arbejde. For nogle har vejen indtil nu været meget ujævn, mens andre måske bare lige er røget i problemer, fordi de mangler et enkelt fag, forklarer Anja Klastrup, der videre fortæller, at skolen har tænkt sig at gøre meget ud af, at eleverne på de forskellige spor også blandes.

Selv om lokalerne jo er indrettet til skole, så har de 22 FGU Aabenraa-medarbejdere alligevel haft travlt. Første arbejdsdag var først 1. august, og ved siden af planlægningen af undervisningsforløbene har der også skullet males og rykkes rundt:

- Vi har været i gang med at indrette traditionelle undervisningslokaler, da alle jo nu skal have dansk og matematik, ligesom vi også har ordblindeundervisning og dansk som andetsprog som en del af vores koncept, forklarer Anja Klastrup.

Nu skal I på banen

Hun kunne ikke selv være til stede ved den officielle indvielse mandag. Det kunne til gengæld både FGU Sønderjylland-direktør Bjarne Bonvang og Aabenraa-borgmester Thomas Andresen (V).

De glædede sig begge over det nye tilbud.

- Vi skriver historie i dag, for det er en af de største uddannelsesreformer nogen sinde, og det er min forventning, at det bliver en stor fordel for vores unge, lød det fra Bjarne Bonvang, der lovede eleverne, at skolen vil gøre alt for at støtte, hjælpe og også presse lidt, men:

- Det er jer selv, der sidder i førersædet, så nu forventer jeg, at I kommer på banen og engagerer jer.

Eleverne sang, mens Merittens mangeårige musiklærer Shane Dhiman, der nu kan kalde sig FGU-lærer, sørgede for guitarspillet, da den nye FGU-sang blev fremført. Foto: Claus Thorsted

Skønt med en ny start

Og det engagement fejlede hos nogle af eleverne i hvert fald ikke noget. De sang af hjertens lyst med på den nye FGU-sang, inden der var buffet og rundvisning.

Lærer Shane Dhiman spillede for på guitar. Den tidligere Meritten-lærer er nu FGU-lærer, og han var også godt tilfreds med nu endelig at komme i gang i nyt regi.

- Det er en virkelig dejlig fornemmelse at kunne skyde skibet af sted nu. Der har været tummel så længe, så det er skønt med en ny start, sagde musiklæreren, der oven i købet har været så heldig, at Østergade i Rødekro er den eneste af de fire FGU-adresser i Sønderjylland, hvor man kan vælge musik som tema.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Annonce