Annonce
Regionalt

Samlet byggebranche: Stil krav om tilsyn med altaner

I juli styrtede fem unge mennesker ned fra første sal på Dr. Fichs Vej i Kolding, da altanen gav efter. Flere af de unge mennesker kom til skade, hvoraf to fik alvorlige hovedskader.
Problemet med gennemtærede og farlige altaner har været kendt i årtier, men er igen og igen blevet lagt til side. Nu kræver branchen indgreb.

To farlige altanulykker på fire år – senest for godt tre uger siden i Kolding – har overbevist eksperter og fagfolk om, at det er nødvendigt med systematisk kontrol af gamle altaner, skriver Ingeniøren.

- Jeg er kommet dertil, at nu må det høre op. I dag er det sådan, at bygningsejere har ansvaret for at sikre, at altanerne er i forsvarlig stand, men erfaringen viser, at det ikke altid bliver efterlevet, siger Jørgen Nielsen, der er adjungeret professor på Build på Aalborg Universitet og ekspert i bærende konstruktioner.

Ingeniøren dokumenterer, at problemer med gennemtærede altankonstruktioner har været kendt i mindst 70 år. Hver gang, der er sket en ulykke, har det vakt stor opstandelse, men efter kort tid er problemet blevet glemt igen.

Annonce

Jørgen Nielsen anbefaler et obligatorisk tilsyn med altaner, der i første omgang er målrettet ældre altaner opført fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1950’erne. Han forestiller sig, at altaner skal gennemgå et grundigt eftersyn første gang efter 30 år og efterfølgende med et interval, der er tilpasset altanens stand.

Tavs minister

Forslaget støttes af Niels-Jørgen Aagaard, der er direktør for DTU Byg, og seniorforsker Thomas Cornelius fra AAU, der forsker i altaner. Også Dansk Byggeri, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Bygherreforeningen støtter forslaget om obligatorisk tilsyn:

- Hvis man i fremtiden vil undgå lignende ulykker, der kan have meget alvorlige konsekvenser, er det svært at komme uden om en eller anden form for eftersyn af ældre altaner i faste og systematiske rammer, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, til Ingeniøren.

I Folketinget har SF’s Karina Lorentzen afkrævet boligminister Kaare Dybvad Bek (S) svar på, om han vil tage initiativ til et tilsyn af i hvert fald ældre altaner. Transport- og Boligministeriet oplyser til Ingeniøren, at der arbejdes på svaret, og at ministeren ikke har yderligere kommentarer, før det foreligger.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dyrehospital frygter bølge af aflivninger: Familier købte under corona hunde i vildskab - nu græder granvoksne mænd, når de sender dem retur

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Sydjylland For abonnenter

Livslang kærlighed begyndte med en kontaktannonce: Henry og Sigrid udvekslede over 150 breve og fik næsten 40 år sammen

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce