Annonce
Haderslev

Sammenhold gennem ild og vand

Jari Larsen og Lars Lund er begge en del af det frivillige brandværn i Fjelstrup. Foto: Lars Fahrendorff

Fjelstrub frivillige brandværn er mere end udryknning og førstehjælp. Det er også kammeratskab og lokalpatriotisme.

Fjelstrup: Porten står åben til den store, røde tanksprøjte. Vi er på besøg hos Fjelstrup Frivillige Brandværn.

Den million dyre brandbil har lige været til syn, og nu er Lars Lund og Jari Larsen igang med at køre den tilbage på plads.

- Den har vi haft i fire år nu. Vi er nok ude med den cirka 10 gange om året, siger Lars Lund.

I lastbilen sidder Jari Larsen og ordner nogle ting. De er begge enige om, at det er det hele værd at være en del af det frivillige brandværn.

- Selvfølgelig er der også spænding. Men det er også fællesskab. Vi er jo næsten som en familie og er på øvelser og kurser sammen flere gange om året. Vi har eksempelvis 12 planlagte øvelser, siger Lars Lund.

Værnet tæller 24 mænd og en kvinde. Den yngste er 23 år, den ældste er 59.

- Den ældste har faktisk været med siden 1983, tilføjer Lars Lund.

Annonce
Brandbilen har lige været til syn. Foto: Lars Fahrendorff

Kommer nye til

Brandværnet kan altid bruge flere frivillige. Men nogle gange går de også selv og og prikker folk.

- Jo, det hænder, at vi tager fat i en af de nye og spørger, om ikke det er noget for dem. Vi vil også godt have flere kvinder, fortæller Lars Lund.

De oplever, at der kommer nye folk til Fjelstrup. Begge har de børn.

- Jeg har tre, og hvis skolen ikke var her, så var det altså svært at trække folk til, siger Lars Lund.

Jari Larsen er enig.

- Skole, købmand, idrætsforening og byfest. Jeg synes, vi har det, der skal til, tilføjer Jari Larsen.

Nødbehandlerbilen har allerede været ude til mange livreddende situationer. Foto: Lars Fahrendorff

Redder liv

Med en uddannelse til frivillig brandmand får man også mulighed for at yde førstehjælp. Senest har 22 ud af de 25 brandfolk fået en tillægsuddannelse som nødbehandlere, så de også kan bemande nødbilen, der er en slags akutbil, der rykker ud til hjertetilfælde, børn med feberkramper og andre ulykker.

- Vi kan godt mærke, at der er kommet længere responstider for det regionale amabulanceselskab. Vi har aldrig kørt så meget ud til hjertetilfælde som nu, siger Lars Lund.

Den tidligere lægeambulance, en firehjulstrukket Mercedes, er seneste skud på stammen i maskinparken.

- Jo, vi redder mange liv med den, tilføjer Jari Larsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce