Annonce
Haderslev

Sammenhold gennem ild og vand

Jari Larsen og Lars Lund er begge en del af det frivillige brandværn i Fjelstrup. Foto: Lars Fahrendorff

Fjelstrub frivillige brandværn er mere end udryknning og førstehjælp. Det er også kammeratskab og lokalpatriotisme.

Fjelstrup: Porten står åben til den store, røde tanksprøjte. Vi er på besøg hos Fjelstrup Frivillige Brandværn.

Den million dyre brandbil har lige været til syn, og nu er Lars Lund og Jari Larsen igang med at køre den tilbage på plads.

- Den har vi haft i fire år nu. Vi er nok ude med den cirka 10 gange om året, siger Lars Lund.

I lastbilen sidder Jari Larsen og ordner nogle ting. De er begge enige om, at det er det hele værd at være en del af det frivillige brandværn.

- Selvfølgelig er der også spænding. Men det er også fællesskab. Vi er jo næsten som en familie og er på øvelser og kurser sammen flere gange om året. Vi har eksempelvis 12 planlagte øvelser, siger Lars Lund.

Værnet tæller 24 mænd og en kvinde. Den yngste er 23 år, den ældste er 59.

- Den ældste har faktisk været med siden 1983, tilføjer Lars Lund.

Annonce
Brandbilen har lige været til syn. Foto: Lars Fahrendorff

Kommer nye til

Brandværnet kan altid bruge flere frivillige. Men nogle gange går de også selv og og prikker folk.

- Jo, det hænder, at vi tager fat i en af de nye og spørger, om ikke det er noget for dem. Vi vil også godt have flere kvinder, fortæller Lars Lund.

De oplever, at der kommer nye folk til Fjelstrup. Begge har de børn.

- Jeg har tre, og hvis skolen ikke var her, så var det altså svært at trække folk til, siger Lars Lund.

Jari Larsen er enig.

- Skole, købmand, idrætsforening og byfest. Jeg synes, vi har det, der skal til, tilføjer Jari Larsen.

Nødbehandlerbilen har allerede været ude til mange livreddende situationer. Foto: Lars Fahrendorff

Redder liv

Med en uddannelse til frivillig brandmand får man også mulighed for at yde førstehjælp. Senest har 22 ud af de 25 brandfolk fået en tillægsuddannelse som nødbehandlere, så de også kan bemande nødbilen, der er en slags akutbil, der rykker ud til hjertetilfælde, børn med feberkramper og andre ulykker.

- Vi kan godt mærke, at der er kommet længere responstider for det regionale amabulanceselskab. Vi har aldrig kørt så meget ud til hjertetilfælde som nu, siger Lars Lund.

Den tidligere lægeambulance, en firehjulstrukket Mercedes, er seneste skud på stammen i maskinparken.

- Jo, vi redder mange liv med den, tilføjer Jari Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce