Annonce
Danmark

Sammenstød mellem pindsvin og plæneklippere opklaret

Peter Rasmussen, chefredaktør, avisen Danmark. Foto: Peter Leth-Larsen

Det er måske ikke en kæmpe-historie. Slet ikke på en uge, hvor Danmark for alvor begyndte at lukke sig op, og eksperterne kritiserede politikerne for at gøre det muligt at bruge de kasserede vacciner på folk, der ikke kan vente til de godkendte vacciner er klar om et par uger. En slags vaccine mod utålmodighed.

Men midt i den store genåbning gik plæneklipningssæsonen også i gang. Og der skal da nok være nogen, der har tænkt; ”gad vide hvor farlig en robotplæneklipper egentlig er for pindsvin”.

Sådan tænkte postdoc og pindsvindeforsker ved Aalborg Universitet og University of Oxford, Sophie Lund Rasmussen, allerede for et år siden og satte sig for at finde ud af det.

Annonce

”Danskerne holder meget af pindsvin og er søde til at minde hinanden om, at pindsvin for eksempel ikke tåler mælk og kan finde på at gemme sig blandt grenene ved sankthansbålet. Vi har dog ikke videnskabeligt bevis for, at robotplæneklipperne reelt er dem, der påfører pindsvinene de skader, som vi ser. Vi ved, at nogle af skaderne kan forårsages af andre haveredskaber som kanttrimmere, men også hundebid”, sagde pindsvineforskeren dengang til Aalborg Universitets netavis.

Siden har hun så udført et forsøg, hvor 18 modeller af robotplæneklippere er blevet sat til at bumbe ind i døde pindsvin for at undersøge, hvilke skader de kunne udrette. Hver plæneklipper skulle 12 gange køre ind i eller hen over fire døde pindsvin af forskellig størrelse.

Og i denne uge kom det videnskabelige svar på Sophie Lund Rasmussens grundforskning så: 11 ud af de 18 plæneklippere udrettede skader på de døde pindsvin. Eller som forskeren konkluderede i Berlingske: "Nogle robotplæneklippere er sikre for pindsvin, andre er dødsensfarlige".


Eller som forskeren konkluderede i Berlingske: "Nogle robotplæneklippere er sikre for pindsvin, andre er dødsensfarlige".


Og hvilken maskine skal man så vælge, hvis man vil passe på pindsvinene i haven. Ja, de mest sikre er åbenbart de plæneklippere, der har fleksible knive som folder sig ind under maskinen, når de rammer noget, der ikke er græs. Maskiner med beskyttelsesplader er også gode for pindsvinesikkerheden. Og endelig er plæneklippere med forhjulstræk gode, fordi motorerne er svage og sjældent i stand til at gøre alvorlig skade.

Men lettest er det måske i virkeligheden at droppe plæneklipperiet om natten. Pindsvinene sover det mest af dagen, så her er der god tid til at få klippet græs.

Den oplysning kunne man i øvrigt have hentet ganske gratis på plæneklipperfirmaet Gardenas hjemmeside.

Studiet af robotplæneklippere og pindsvin er finansieret af British Hedgehog Preservation Society.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce