Annonce
Udland

Samoa anholder vaccinemodstander under udbrud af mæslinger

Modstandere af vacciner modarbejder Samoas forsøg på at få udbrud af mæslinger under kontrol, siger minister.

Samoa har anholdt en vaccinemodstander, som beskyldes for at stille hindringer i vejen for det igangværende arbejde med at vaccinere hele landets befolkning mod mæslinger.

Stillehavsnationen Samoa er ramt af et udbrud af den frygtede sygdom. Mindst 63 er omkommet, siden udbruddet begyndte i midten af oktober. Heraf er de fleste små børn under fire år.

Smitten bliver ved at sprede sig blandt Samoas befolkning på omkring 200.000 personer. 20 børn indlagt i kritisk tilstand, og totalt er over 4300 smittet.

Situationen er så alvorlig, at Samoa i denne uge nærmest har været i undtagelsestilstand.

Familier med medlemmer, der endnu ikke er vaccineret mod mæslinger, er blevet bedt om at sætte et rødt flag op foran deres hjem.

Fredag er alle offentlige kontorer lukket for anden dag i træk, og der er iværksat en massevaccination for at få kontrol over udbruddet.

Men bestræbelserne modarbejdes af vaccinemodstander. Ifølge Samoas kommunikationsminister spreder de konspirationsteorier i håb om, at folk afviser at lade sig vaccinere

- Desværre har de forsinket os, siger kommunikationsminister Afamasaga Rico Tupai.

- Vi har set børn, der døde efter at være bragt til et hospital som en sidste udvej, og så finder vi ud af, at deres familier under påvirkning af vaccinemodstandere har valgt at holde deres børn hjemme, siger ministeren.

Han advarer vaccinemodstandere om, at de vil blive politianmeldt, hvis de "kommer i vejen".

Truslen blev torsdag til alvor for vaccinemodstanderen Edwin Tamasese. Han blev anholdt, efter at have ignoreret en advarsel fra myndighederne om ikke at sprede sit budskab på sociale medier.

Amerikanske vaccinemodstandere forsøger ifølge kommunikationsminister Afamasaga Rico Tupai også at modarbejde kampagnen.

Det sker ved at "drukne" myndigheders hjemmesider med informationer, som ministeren betegner som "nonsens".

Torsdag blev over 10.000 personer vaccineret. Det svarer til fem procent af befolkningen. Målet er at nå op på mindst 90 procent. Aktuelt er kun 31 procent af små børn på Samoa vaccineret mod mæslinger.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

Dansksindede sydslesvigere skal lettere kunne blive danskere

Læserbrev: De skal ikke blive glemt! Sådan sagde den tidligere Venstre-statsminister Niels Neergaard for 100 år siden på Dybbøl. Hans ord står stadigvæk som en garanti for støtte, sammenhold og samarbejde mellem Folketinget og sydslesvigerne. Derfor var det kun naturligt, at den tidligere Venstre-regering i 2018 gjorde det lettere for dansksindede sydslesvigere at opnå dansk statsborgerskab. Dog er vi i Folketinget blevet gjort opmærksomme på, at der efter regelændringerne i 2018 er opstået en uholdbar situation. For som reglerne er på nuværende tidspunkt, bliver dansksindede sydslesvigere med bopæl i Danmark, der ønsker dansk statsborgerskab efter de lempede regler, stillet dårligere end hvis vedkommende er bosiddende syd for grænsen. Det går ikke, da vi gerne skulle have letforståelige og simple regler, så de dansksindede sydslesvigere bosat i Danmark har let mulighed for at blive statsborgere såfremt de ønsker det. Derfor har et bredt flertal i Folketinget nu ændret reglerne, så de er ens uanset om man bor på den ene side af grænsen eller ej. Her, 100 år efter genforeningen, fungerer området omkring den dansk/tyske grænse som et forbillede for hele verdenen. Jeg håber, at vi med dette lille skridt har gjort vores til, at samarbejdet og fællesskabet bliver endnu stærkere.

Annonce