Annonce
Sydjylland

Samtlige IC4-tog er på skinnerne igen

Efter endnu en omfattende værkstedsrunde er samtlige 77 danske IC4-tog igen på skinnerne. Blandt andet på travle strækninger til og fra Fredericia. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix

De 77 omstridte tog har været på værksted i flere uger efter uheld. Midlertidig løsning fundet. Men toget er i længden opgivet.

Fredericia: Tirsdag var samtlige 77 IC-togsæt på skinnerne igen.

Efter flere uger på værksted har DSB genindsat dem siden mandag den 27. marts. Det oplyser informationschef, Tony Bispeskov, til Fredericia Dagblad.

En løs hydraulikpumpe på et IC4-tog havde kontakt med banelegemet under kørsel ved Hedehusene på Sjælland 7. marts. 26. februar var DSB ude for en lignende fejl på et IC4 i fart ved Aarup på Vestfyn. Derfor blev alle 77 togsæt i sidste måned dirigeret på værksted. Det betød aflysninger på flere strækninger rundt om i landet. I mellemtiden er andre tog standset ekstraordinært nogle steder, ligesom DSB har indsat togbusser som erstatning.

Annonce

IC4 - IC-fyret

Efter år med fejl og nedbrud besluttede DSB for nylig at nedskrive foreløbig fem IC4-togsæt og skrotte dem. Det er netop sket. En streg i regningen på 85 millioner kroner.i 2024 tages de resterende 72 IC4-tog så også ud af drift.

Der er brug for dem indtil da, selvom de fleste nok forudser nye tekniske problemer.

Sikkerhedsgodkendt

De første tjekkede og godkendte IC4-tog efter dette seneste i en endeløs række af mekanikerbesøg var ude at køre igen på travle strækninger som Fredericia-Aarhus og Fredericia-Kolding-Esbjerg.

Senere i løbet af de sidste par dage har DSB genindsat de italienskproducerede skandaletog på øvrige jyske ruter og frem til nu på Vestfyn og Sjælland.

Tony Bispeskov oplyser, at der ikke blev fundet flere mangler på hydraulikpumper, men at samtlige 77 togsæt nu er udstyret med en midlertidig løsning på den problematik, som udløste pumpefejlene. Når de mange togsæt løbende skal ind til almindelig service, implementeres en varig løsning. IC4-togene er dog alle sikkerhedsgodkendt af statens trafikstyrelse til nu at køre videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce