Annonce
Esbjerg

Sandrini varsler opgør med kommunal forvaltning: Vil udvide embedsmændenes oplysningspligt efter skandale-sag om giftige stoffer

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), her fotograferet ved Vadehavet. Arkivfoto: Poul Anker
Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), gør klar til et opgør med forvaltningens opfattelse af, hvad politikerne bør have informationer om. Hun kritiserer både informationsniveauet og den strøm af halve oplysninger, udvalget har fået i forløbet med sagen om forureningen med giftige PFAS-stoffer fra den gamle brandskole-grund.

Esbjerg Kommune: Der er ikke mange roser til den kommunale miljøafdeling fra formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), i kølvandet på den netop udsendte redegørelse over forvaltningens håndtering af sagen om de stærkt sundhedsskadelige og giftige PFAS-stoffer fra den gamle brandskole på Uglvviggårdsvej i Esbjerg.

Udvalgsformanden er hverken imponeret over informationsniveauet eller graden af faglig viden, som miljøfolkene har lagt for dagen i kommunikationen med det politiske niveau, og hun varsler nu, at der vil blive bragt en ny sag op på førstkommende udvalgsmøde, hvor hun lægger op til et opgør med, hvad forvaltningen har pligt til at orientere politikerne grundigt om.

Men Sandrini er også rystet over, hvor mange forkerte oplysninger, der i forløbet er tilgået politikerne og offentligheden. Som eksempel nævner Sandrini således, at hun selv - og også JydskeVestkysten - har spurgt miljøafdelingen til mulig forurening på Esbjerg Lufthavn på grund af flere års brandøvelser, men blot fået det svar, at der efter det oplyste ikke har været anvendt brandsluknings-skum indeholdende PFAS-forbindelser på stedet.

Annonce

I den seneste redegørelse erkender miljøafdelingen dog nu, at arealet kan være forurenet alligevel, selv om der ikke er brugt PFAS-holdigt brandskum, fordi der med stor sandsynlighed er blevet håndteret PFAS-holdigt slukningsudstyr:

"Der vil ved næste prøvetagning i vandløbene blive testet for indhold af eventuelle PFAS-forbindelser", skriver forvaltningen. Af samme årsag skal også brandstationen på Vibevej, Station Sædding og den tidligere brandstation på Gammelby Ringvej nu også testes for forurening.

Politikere er lægmænd

- Som politikere er vi lægmænd i relation til farlige, kemiske stoffer. Forvaltningen må og skal være tydelig og grundig i sin information, for at vi som politikere kan agere og beslutte at iværksætte de nødvendige undersøgelser. Og det kan ikke nytte, at forvaltningen fastholder, at man ikke havde pligt til at rejse en sag over for politikerne på et tidligere tidspunkt, når man ved, hvor giftigt et stof, der er tale om, siger Sandrini med henvisning til indholdet i et notat, der også er sendt til Esbjerg Byråd onsdag aften sammen med redegørelsen.

Heri gør Teknik & Miljø i relation til brandskole-sagen gældende, at Teknik & Miljø har bemyndigelse til selv at udstede tilladelser og til at foretage håndhævelse i henhold til Miljøstyrelsens retningslinjer.

"Hvis der er tale om væsentlige påbud, skal udvalget orienteres. Den 31. august 2018 er Teknik & Byggeudvalget blevet orienteret om det påbud, som vi ville give brandskolen 4. oktober 2018. Denne orientering skulle også have været givet til Plan & Miljøudvalget. Der er ikke andre forhold i sagen, hvor bemyndigelsesplanen tilsiger, at vi skulle have rejst en sag eller orienteret Plan & Miljøudvalget, hvor det ikke er blevet gjort", står der i notatet.

Annonce

Sund fornuft

- Det er jeg ikke tilfreds med. Man kan godt henholde sig til nogle teknikaliteter, men den sunde fornuft tilsiger, at vi selvfølgelig skulle have været orienteret grundigere og langt tidligere om den potentielle miljø-katastrofe, vi nu står i, siger Karen Sandrini, der agter at tage sagen op på førstkommende udvalgsmøde.

Udvalgsformanden nævner derudover, at hun selv - og også JydskeVestkysten - har spurgt miljøafdelingen til mulig forurening på Esbjerg Lufthavn på grund af flere års brandøvelser, men blot fået det svar, at der efter det oplyste ikke har været anvendt brandsluknings-skum indeholdende PFAS-forbindelser på stedet.

I den seneste redegørelse erkender miljøafdelingen nu, at arealet kan være forurenet alligevel, fordi der "med stor sandsynlighed er blevet håndteret PFAS-holdigt slukningsudstyr...(...)...Der vil ved næste prøvetagning i vandløbene blive testet for indhold af eventuelle PFAS-forbindelser", skriver forvaltningen. Af samme årsag skal også brandstationen på Vibevej, Station Sædding og den tidligere brandstation på Gammelby Ringvej nu også testes for forurening.

PFAS-stoffer

PFAS er et miljøproblem, som er vandopløseligt og udvaskes til grundvand og overfladevand. Det er en u-nedbrydelig miljøgift, som kan ophobes igennem fødekæder til dyr og mennesker og er potentielt sundhedsskadeligt selv i lave koncentrationer.

PFAS-forbindelser har været anvendt i mange produkter i mere end 60 år i for eksempel maling, imprægnering af tekstiler, tæpper, læder, overtøj, i almindelige husholdningsprodukter som bagepapir, madpapir, pizzabakker samt i brandsluknings-skum.

Torsdag i Radio4 Morgen belyste de emnet om PFAS-forurening ved flyvestationer. Her snakkede de blandt andet med Laurits Rosenlund, der er kartoffelavler og nabo til Flyvestation Skrydstrup. Grundet forureningen står han og andre naboer overfor mulige konsekvenser. Hør indslaget nedenunder.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Nostalgien længe leve: Puch-elskere kommer langvejs fra, for at mødes hos Mogens i Bevtoft

Navne For abonnenter

Afskedsreplik fra far til fem: - I må højst sørge i tre uger, så skal I videre med jeres liv

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Tønder

Større gylleudslip: Slamsugere i arbejde det meste af natten

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Det var der pinlig tavshed om på DF-årsmøde - og den var nærmest larmende

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Esbjerg

Socialdemokratiet hugger bremsen i og kræver byrådet på banen: Vil bremse hotel- og boligbyggeri i indre by

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Haderslev

Politikere: Honorar giver os frihed til at prioritere det politiske arbejde

Billund For abonnenter

Lea coacher dig ud af dårlige vaner: - Vi spiser med vores følelser - derfor skal vi først se på følelserne

Sydjylland For abonnenter

Vi har alle vænnet os til at betale med mobilen: Men én særlig gruppe kan ikke få Mobilepay

Annonce