Annonce
Sønderborg

Sangforening kæmper for at få flyttet genforeningssten

Genforeningsstenen er placeret i den kommende bypark ved Nordborg Sø. Foto: Katrine Lund Walsted
Nordborg Sangforening mener, at flytningen af genforeningsstenen i Nordborg er en stor fejl, som der skal rettes op på ved at flytte den tilbage til Nørherredhus.
Annonce

Nordborg: Onsdag skal byrådsmedlemmerne diskutere sagen om genforeningsstenen i Nordborg. Skal den blive ved Nordborg Sø, eller skal den flyttes tilbage til sin oprindelige placering ved Nørherredhus?

Nordborg Sangforening, som for næsten 100 år siden tog initiativ til stenen, mener, at stenen skal flyttes tilbage.

- Vi er ikke gamle og sure mænd. Men kommunen ville bruge godt en million kroner på byparken, men det viser sig, at det er en bjørnetjeneste. Det er menneskeligt at fejle, også i en stor organisation som Sønderborg Kommune. Men her sætter man magt over ret, siger Johannes Diederichsen fra sangforeningen.

I begyndelsen af september blev genforeningsstenen ved Nørherredhus flyttet af Sønderborg Kommune. Stenen er nu placeret ved Nordborg Sø i det område, som skal blive til en bypark.

Det var teknik- og miljøet udvalget, som godkendte projektet med en ny bypark ved Nordborg Sø som helhed tilbage i maj. Stenen er flyttet med Slots- og Kultyrstyrelsens tilladelse.

Efter flytningen af stenen, kom der kritik af, at borgere og sangforeningen ikke var blevet hørt. Derfor holdt Nordborg Sangforening og direktøren for teknik- og miljøforvaltningen efterfølgende et møde om sagen. Her fik sangforeningen indtryk af, at direktøren ville søge Slots- og Kulturstyrelsen om at flytte stenen tilbage samt anbefale teknik- og miljøudvalget at beslutte, at stenen skulle flyttes tilbage.

- Men han har ikke søgt styrelsen om at få flyttet stenen tilbage. Daværende kulturminister Mette Bock fredede alle genforeningssten i Danmark. Formålet var, at de ikke måtte fjernes, flyttes eller ødelægges, siger Frede Dominicussen fra sangforeningen.

Annonce

Sag med følelser

I begyndelsen af oktober stemte et flertal i teknik- og miljøudvalget for, at stenen skulle blive stående. Venstres Tage Petersen var imod, og sagen tages op på byrådsmødet onsdag.


Den gør ikke meget væsen af sig til daglig. Men den er trods alt et fredet mindesmærke.

Johannes Diederichsen, Nordborg Sangforening


Det er første gang, Frede Dominicussen går ind i en sag, og han vil give kommunen kamp til stregen.

- Der er mange følelser i det her. Min far var med til at hente stenen ved Pøl Strand. Alle årene under både Nordborg og Sønderborg kommuner har sangforeningen passet den. Stenen, Nørherredhus og sangforeningen hører sammen, siger Frede Dominicussen.

Frede Dominicussen og Johannes Diederichsen mener, at stenen skal stå det historisk korrekte sted.

- Den gør ikke meget væsen af sig til daglig. Men den er trods alt et fredet mindesmærke. Der kommer mange gæster og turister fra hele landet på Nørherredhus, som ser stenen, siger Johannes Diederichsen.

Bjarke Eriksen, der er direktør for kommunens teknik- og miljøforvaltning bekræfter, at han har indgået i en dialog med repræsentanter fra sangforeningen.

- Jeg beklagede her på kommunens vegne håndteringen af sagsforløbet, og den manglende involvering af sangforeningen i forbindelse med stenens flytning. Jeg tilkendegav ligeledes, at beslutningen om stenens placering ville skulle behandles af teknik- og miljøudvalget på et oplyst grundlag, og at vi planlagde at sætte en sag på til politisk behandling i udvalgets møde primo oktober. Der blev imidlertid ikke tilkendegivet, hvorvidt forvaltningen ville have en given indstilling til sagens udfald, siger Bjarke Eriksen.

Frede Dominicussen ved genforeningsstenen i Nordborg for to år siden, hvor han malede bogstaverne op. Privatfoto

Genforeningssten

For 92 år siden blev genforeningsstenen sat op på Løjtertoft. Stenen blev senere flyttet til det gamle Nørherredhus på Løjtertoft. Stedet brændte i 1961, og stenen blev flyttet til det nye Nørherredhus, som blev genåbnet i 1967.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Corona sender en hel skole hjem: 500 elever må tidligst komme i skole igen på tirsdag

Danmark

Lyt til Danmark fortæller: Journalist Kasper Løvkvist var øjenvidne til grædende statsminister - hør hans oplæsning her

Annonce