Annonce
Haderslev

Sankthans blev fejret i skovens dybe fred

Keld og Susanne Hansen havde lavet fire kilo dej til snobrød. De havde traditionen tro også lavet heksen. Det er de faste opgaver for de to frivillige, der er guider ved Tørning Mølle. De er især begejstrede for naturen og stedets historie. Foto: Inge Rogat Møller
Et par hundrede mennesker havde søndag aften fundet vej til Tørning Mølle, hvor der traditionen tro blev fejret sankthans. Båltaler var Mads Skau.

Tørning: En god heks kræver en god kittel eller malerdragt, nogle strømpebukser, halm, en kjole og et eller to heksehyl.

En heks skal nemlig hyle, når hun bliver brændt af. Det mener Susanne og Keld Hansen, der er parret bag den heks, som søndag aften blev brændt af på tømmerflåden på søen ved Tørning Mølle.

Rank og frejdig stod hun, indtil der blev sat ild i hende, og så både brændte og hylede hun til fornøjelse for de mange mennesker, der var dukket op ved søbredden for traditionen tro at fejre sankthans.

- Der er ikke så mange børn i år konstaterede ægteparret, der er nogle af møllens frivillige guider og sædvanen tro både stod for heks og snobrødsdej.

Fire kilo havde de med, og nok lidt for meget. Mandag er skoledag, og der var derfor knap så mange børn med. Til gengæld hyggede mange voksne sig med at bage et brød af den lækre dej.

Det er rigtig hyggeligt. Jeg har ikke været her før til sankthans.

Lizza Nissen, Vojens

Kloge kvinder - og mænd

Årets båltaler var Mads Skau, medlem af regionsrådet for Venstre - og lokal for Hammelev. Han kom i sin tale ind på heksenes historie, og hvordan "heksebibelen" "Heksehammeren - Malleus maleficarum" fra 1487 nøjagtigt angav retningslinjer for, hvordan myndighederne skulle opspore, afsløre, efterforske og retsforfølge trolddom og heksekriminalitet. Også hvordan bogen beskrev, at alle hekse fra en ung alder var slaver af deres kødelige lyster.

- Den bygger på folkedomstolen og frygten for kloge kvinder, sagde Mads Skau, som slog fast, at der i dag heldigvis er mange kloge kvinder - også i den politiske verden:

- Den kongelige undersøger og måske vordende statsminister er en kvinde, vores konge er en kvinde, den måske kommende formand for Europa-parlamentet kan også blive en kvinde og formanden for regionsrådet er en kvinde. Der er kloge kvinder - og også mænd alle vegne.

- Vi skal passe på, at vi ikke ser kvindelige hekse og mandlige trolde, og lad os se, hvad der samler i stedet for, hvad der skiller, sagde Mads Skau med henvisning til blandt andet me too-kampagner.

"Vi vil fred her til lands, sanktehans," sang de mange fremmødte, og mon ikke Susanne og Keld Hansens heks til sidst også fik fred. Hun holdt i hvert fald op med at hyle.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Balladen om naturnationalpark i Pamhule fortsætter: - Afslag blev givet på ufuldstændigt grundlag

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Kunderne bliver, efter at Kirsten har betalt 50.000 for to sure smileyer: - Du får mig ikke til at sige, at loven er retfærdig

Esbjerg For abonnenter

Tre færger på Fanø var en stor succes ved efterårsferiens start

Sydjylland

Knap en million syddanskere er fuldt ud vaccinerede: Men smitten stiger i syv ud af ti syd- og sønderjyske kommuner

Vejen

Omdiskuteret børnecenter i Askov bliver ikke til noget: Lovgrundlaget har ikke været på plads

Livsstil

Lokale chauffører hjælper skolebørn med at undgå højresvingsulykker: - Vi håber aldrig nogensinde at opleve det!

Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Haderslev

Naturen får nyt liv blandt de døde. Og Haderslev får et nyt parkanlæg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Gældsstyrelsen begærer skiltefirma i Kolding konkurs

Aabenraa For abonnenter

Gamle smøger og ny bro: Aabenraa er på skønhedskur

Billund

Patienter kommer fra hele landet til gynækolog i Billund: De skal mærke, at de er i gode hænder her

Annonce