Annonce
Haderslev

Sankthans blev fejret i skovens dybe fred

Keld og Susanne Hansen havde lavet fire kilo dej til snobrød. De havde traditionen tro også lavet heksen. Det er de faste opgaver for de to frivillige, der er guider ved Tørning Mølle. De er især begejstrede for naturen og stedets historie. Foto: Inge Rogat Møller
Et par hundrede mennesker havde søndag aften fundet vej til Tørning Mølle, hvor der traditionen tro blev fejret sankthans. Båltaler var Mads Skau.

Tørning: En god heks kræver en god kittel eller malerdragt, nogle strømpebukser, halm, en kjole og et eller to heksehyl.

En heks skal nemlig hyle, når hun bliver brændt af. Det mener Susanne og Keld Hansen, der er parret bag den heks, som søndag aften blev brændt af på tømmerflåden på søen ved Tørning Mølle.

Rank og frejdig stod hun, indtil der blev sat ild i hende, og så både brændte og hylede hun til fornøjelse for de mange mennesker, der var dukket op ved søbredden for traditionen tro at fejre sankthans.

- Der er ikke så mange børn i år konstaterede ægteparret, der er nogle af møllens frivillige guider og sædvanen tro både stod for heks og snobrødsdej.

Fire kilo havde de med, og nok lidt for meget. Mandag er skoledag, og der var derfor knap så mange børn med. Til gengæld hyggede mange voksne sig med at bage et brød af den lækre dej.

Det er rigtig hyggeligt. Jeg har ikke været her før til sankthans.

Lizza Nissen, Vojens

Kloge kvinder - og mænd

Årets båltaler var Mads Skau, medlem af regionsrådet for Venstre - og lokal for Hammelev. Han kom i sin tale ind på heksenes historie, og hvordan "heksebibelen" "Heksehammeren - Malleus maleficarum" fra 1487 nøjagtigt angav retningslinjer for, hvordan myndighederne skulle opspore, afsløre, efterforske og retsforfølge trolddom og heksekriminalitet. Også hvordan bogen beskrev, at alle hekse fra en ung alder var slaver af deres kødelige lyster.

- Den bygger på folkedomstolen og frygten for kloge kvinder, sagde Mads Skau, som slog fast, at der i dag heldigvis er mange kloge kvinder - også i den politiske verden:

- Den kongelige undersøger og måske vordende statsminister er en kvinde, vores konge er en kvinde, den måske kommende formand for Europa-parlamentet kan også blive en kvinde og formanden for regionsrådet er en kvinde. Der er kloge kvinder - og også mænd alle vegne.

- Vi skal passe på, at vi ikke ser kvindelige hekse og mandlige trolde, og lad os se, hvad der samler i stedet for, hvad der skiller, sagde Mads Skau med henvisning til blandt andet me too-kampagner.

"Vi vil fred her til lands, sanktehans," sang de mange fremmødte, og mon ikke Susanne og Keld Hansens heks til sidst også fik fred. Hun holdt i hvert fald op med at hyle.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Hotel- og barejer sad midt i middagsselskab, da de nye restriktioner blev præsenteret: Mentalt er det næsten ikke til at holde til

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Varde For abonnenter

Firma med næsten 30 års erfaring er konkurs i tid med højkonjunktur: Ansatte afskediget og fritstillet

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

Storsejr mod Rungsted sender SønderjyskE i top tre: Overbevisende spil på hjemmebanen sikrede fjerde sejr i træk

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

VM-festen i det spanske ruller videre: Ungarn fik én på låget i ny dansk håndboldopvisning

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Sydjylland

Stort spillested er 'pisse skuffet' over nye nedlukninger: Kan miste en halv million og må sende medarbejdere hjem

Annonce